Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

O… Λούης Λαγός ψάχνει χρηματοδότες

Χρήματα για να κυνηγήσει στα διεθνή δικαστήρια τη δικαίωσή του συγκεντρώνει ο Γιάννης Λαγός, ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» που παραμένουν ασύλληπτοι. Ο άλλος είναι ο περίφημος Χρήστος Παππάς.

Ρεπορτάζ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με νομικά τρικ κωλυσιεργεί την έκδοσή του και προσφεύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Ο Λαγός, ωστόσο, παραμένει ασύλληπτος επειδή του παρέχουν αυτό το δικαίωμα οι νόμοι της Δημοκρατίας, την οποία ο ίδιος ουδέποτε σεβάστηκε. «Θα σας κάνω να τρέχετε», φώναζε έξω από το Εφετείο ο 48χρονος ευρωβουλευτής την ημέρα που επιχείρησε με νομικά τρικ να μπλοκάρει την επιβολή καθείρξεων ή έστω να διασφαλίσει τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης.

Στα πόδια

Αλλά η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική. Στα πόδια το έβαλε πρώτος ο Λαγός. Έφυγε για τις Βρυξέλλες με επιχείρημα τις υποχρεώσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί που μπήκε το 2019 με τη σημαία της ΧΑ, αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε. Όχι επειδή διαφωνούσε με τον Μιχαλολιάκο, αλλά διότι έβλεπε την καταδίκη να πλησιάζει και θέλησε να πάρει αποστάσεις μήπως και περιορίσει την ποινή του. Αλλά στη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και γενικά τα ανδραγαθήματα των ταγμάτων εφόδου αποδείχθηκε ο κομβικός ρόλος του Λαγού, ο οποίος εμφανιζόταν… βασιλικότερος του Μιχαλολιάκου. Γι’ αυτό και του επιβλήθηκε μεγαλύτερη ποινή ακόμα και από τον αρχηγό της ΧΑ. Ο επικεφαλής δέχθηκε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, ο άλλοτε οδηγός του και σωματοφύλακάς του, 13 χρόνια και 8 μήνες!

Ο Λαγός γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1972 στο Πέραμα. Από μικρός είχε τη διάθεση να επιδεικνύει τη… ρώμη του. Στα τέλη των 80’ς και στην αρχή των 90’ς τα γήπεδα πρόσφεραν στον κάθε νεαρό τη δυνατότητα να ενταχθεί σε παρέες, αλλά κυρίως να εκτονώσει την έντασή του. Κάπως έτσι ενεργοποιήθηκε ο Λαγός στους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, στην Original. Ήταν, μάλιστα, ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους το κλαμπ του συνδέσμου μετακόμισε και στεγάστηκε στο Πέραμα. Σε μια ανηφόρα που κατά τον Λαγό δεν μπορούσε να πλησιάσει όποιος ήθελε να προκαλέσει φθορές. Έκανε όνομα ο νυν ευρωβουλευτής στους τσαμπουκάδες. Κάπως έτσι άρχισε και η σταδιοδρομία του στη νύχτα. Αρχικά ως πορτιέρης και αργότερα με υψηλότερα μεροκάματα.

Βιογραφικό

Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται κατηγορίες του μισού ποινικού κώδικα. Επίσημα, ο Λαγός έκανε τον ασφαλιστή και αργότερα προσλήφθηκε ως συμβασιούχος… κηπουρός στον δήμο Περάματος. «Κηποτεχνίτης», δήλωνε. Παράλληλα, όμως, συνέχισε να εργάζεται στη νύχτα, ενώ έδειξε ενδιαφέρον για τις φιλοναζιστικές θεωρίες του Μιχαλολιάκου. Μέχρι να προσληφθεί ως σωματοφύλακας και οδηγός του «αρχηγού», όμως, ο Λαγός είχε κατηγορηθεί για τοκογλυφία μέσω σπασίματος επιταγών, για μαστροπεία, για εκβιασμούς, για ξυλοδαρμούς και άλλα ανδραγαθήματα. Τον Ιούλιο του 2011 συνελήφθη από την Ασφάλεια Πειραιά για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία. Το 2012 ασχολήθηκε με την περίπτωσή του και η ΕΥΠ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι εκτός των άλλων ο Λαγός εργάστηκε ως… κομάντο σε πλοία που ταξίδευαν ανοικτά της Σομαλίας και κινδύνευαν από πειρατές.

Στην Ελλάδα βρήκε δουλειά δίπλα στον Μιχαλολιάκο και το 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΧΑ όταν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης έβαζε στα ψηφοδέλτια τον στενό πυρήνα των συνεργατών του για να τους έχει απόλυτα ελεγχόμενους.
Στη ΧΑ ο Λαγός απέκτησε αρχηγικές τάσεις. Έγινε περιφερειάρχης Πειραιά. Όλα περνούσαν από εκείνον. Από τη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προέκυψαν αποδεικτικά που ανέφεραν ότι η μάζωξη του Γιώργου Ρουπακιά και της παρέας του ήταν εντολή του Λαγού.

Γι’ αυτό και προφυλακίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2013. Παρέμεινε κρατούμενος έως τον Μάρτιο του 2015 και μοιραζόταν το ίδιο κελί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Μετά από την αποφυλάκισή του, πάντως, απέδειξε ότι δεν είχε συνετιστεί. Με ένα παραλήρημα επιτέθηκε κατά πάντων για την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια και χαρακτήρισε «κτηνοβασία» την ομοφυλοφιλία.

Ευρωβουλή

Ο Λαγός παρέμεινε βουλευτής έως το 2019. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ευρωβουλή και στις 9 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς ίδρυσε την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση. Άλλο ένα κόμμα με εθνικό μανδύα, αν και για χρόνια υπηρετούσε τους νοσταλγούς του ναζισμού.
Είχε προηγηθεί άλλη μία καταδίκη του. Συγκεκριμένα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, στον Λαγό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη. Εκεί που με 100 δικάβαλα μηχανάκια έκανε επίδειξη δύναμης, την οποία ωστόσο αισθάνεται ότι έχασε και γι’ αυτό επιχειρεί να συσπειρώσει όσους αμετανόητους παρέμειναν υποστηρικτές της ΧΑ και των μελών της μήπως και γλιτώσει την επιστροφή στη φυλακή.

Έφεση για µεγαλύτερες ποινές στην ηγετική πολιτική οµάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή μεγαλύτερων ποινών στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος. Ο Εισαγγελικός λειτουργός (οποίος ήταν και αναπληρωματικός στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών τα μέλη του οποίου εξέδωσαν την ιστορική απόφαση για την υπόθεση) ζητά μεγαλύτερες ποινές για την ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη. Το ίδιο και για εκείνους που καταδικάστηκαν για την επίθεση στους Αιγύπτιους Ψαράδες (σ.σ. επίθεση που είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας όσον αφορά στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο), σημειώνει , μεταξύ άλλων, στην έφεση: «Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κ.λπ.) αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τον ‘‘εκτελεστή’’ ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν αντικαταστά».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ