Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και βασικός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ζήτησε ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς η εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα και οι Ουκρανοί καταλαμβάνουν ρωσικά εδάφη.
Η έκκλησή του, η οποία μεταδόθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας και δημοσιεύτηκε στο site της προεδρίας, πρόκειται να προβληθεί στο ρωσικό κρατικό κανάλι Rossia 1 την Κυριακή. Αναφερόμενος στον πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ο Λουκασένκο είπε: «Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας τερματίσουμε αυτό τον “καβγά”». Δεν παρέλειψε βέβαια, να κατηγορήσει τη Δύση για τη σύγκρουση
«Ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Λευκορώσοι το χρειάζονται», συνέχισε στη συνέντευξη. «Είναι αυτοί στη Δύση που χρειάζονται [τον πόλεμο]. Δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτά τα γεγονότα, είναι απόρρητα. Αλλά μερικές φορές μιλούν ανοιχτά –υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι- και λένε, “άστους να σκοτώνονται μεταξύ τους -Ουκρανοί, Ρώσοι, ας πεθάνουν όλοι σε αυτό το καζάνι”».
Επί Λουκασένκο, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, η Λευκορωσία επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να επιτεθούν στην Ουκρανία μέσω του εδάφους της. Η Ρωσία έχει επίσης τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Η έκκλησή του για ειρήνη δεν είχε γίνει στα διόμισι χρόνια που διαρκεί η ρωσική εισβολή, αλλά έγινε τώρα, που οι Ρώσοι πιάστηκαν στον ύπνο από την ουκρανική εισβολή στη χώρα τους. Ο στρατός της Ουκρανίας ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους και δεκάδες οικισμούς στην περιοχή του Κουρσκ.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης στο Κουρσκ, ο Λουκασένκο έστειλε πρόσφατα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία για να «σταματήσει μια πιθανή ουκρανική επανάσταση». Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι δεν τρέφει «άσχημα» συναισθήματα για την Ουκρανία. «Οι Ουκρανοί το είδαν αυτό. Μας έλεγαν συνεχώς ότι δεν χρειάζονταν πόλεμο με τη Λευκορωσία. Το καταλαβαίνουμε αυτό και λέμε ότι δεν θα πολεμήσουμε μαζί σας [τους Ουκρανούς]», είπε ο Λουκασένκο. «Ολόκληρα τα σύνορα είναι 1.200 χιλιόμετρα. Τώρα το βορειοανατολικό μέτωπο είναι 1.000. Είμαστε έτοιμοι για περισσότερα; Όχι. Και το Κουρσκ το έδειξε αυτό», πρόσθεσε ο Λουκασένκο. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση και δεν θέλουμε πόλεμο ενάντια σε όλο το ΝΑΤΟ. Δεν το θέλουμε αυτό», τόνισε.