Ακύρωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επίσκεψή του στο Κίεβο λόγω δολοφονικής απόπειρας που ενορχηστρώθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση; Αυτό υποστηρίζει μια αναφορά που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας δούμε την αλήθεια πίσω από αυτό.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπρεπε να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πολύ γρήγορα οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν στα σόσιαλ μίντια. Σύμφωνα με αυτό το βίντεο, που φέρεται να μεταδόθηκε από το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ο λόγος που ο Μακρόν ακύρωσε το ταξίδι του είναι επειδή το Κίεβο ετοιμαζόταν να δολοφονήσει τον Γάλλο πρόεδρο.
Το χαμηλής ποιότητας βίντεο προκάλεσε σοκ σε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό όμως που εξέπληξε περισσότερο είναι ότι ο παρουσιαστής του France 24 Ζουλιέν Φανκιουλί δεν είπε ποτέ αυτές τις λέξεις.
Kyiv was preparing assassination attempts on Macron during his visit to Ukraine.
This was reported by France 24 TV channel. pic.twitter.com/DKgo4POZfV— Mari (@mari35285) February 14, 2024
Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ψευδούς βίντεο ενός ανθρώπου στο οποίοι το πρόσωπο ή το σώμα έχει αλλοιωθεί ψηφιακά, ώστε να φαίνεται να λέει κάτι που ποτέ δεν είπε. Το ψεύτικο βίντεο χρησιμοποιεί στην τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθεί την φωνή του δημοσιογράφου.
Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για την διάδοση λανθασμένων πληροφοριών.
Το France 24 εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας ότι ποτέ δεν μεταδόθηκε τέτοιο ρεπορτάζ. Από που όμως προήλθε αυτή η ψευδής φήμη; Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε φιλορωσικούς λογαριασμούς στο Telegram την περασμένη εβδομάδα.
Στη συνέχεια συλλέχθηκε και δημοσιεύθηκε από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Ιζέστια, γνωστό για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το άρθρο αναφέρει αυτόν τον χρήστη του Twitter ως πηγή του. Ο λογαριασμός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και δημοσιεύει φιλορωσικό και επίσης πολύ αντισημιτικό περιεχόμενο, όπως επισημαίνει ο Κρίστο Γκρόζεφ, ερευνητής δημοσιογράφος.
Η ανάρτηση άρχισε να κερδίζει περισσότερο κοινό αφού ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μοιράστηκε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες στο Twitter.
Πως μπορείτε να καταλάβετε αν ένα βίντεο είναι ψεύτικο; Στην περίπτωση του France 24 αν παρατηρήσετε προσεκτικά την κίνηση των χειλιών του παρουσιαστή θα δείτε ότι δεν είναι συγχρονισμένα με τον ήχο.
Ο τονισμός της φωνής του ακούγεται ρομποτικός και όχι πολύ φυσικός. Και αν μιλάτε γαλλικά μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ορισμένες φράσεις είναι λίγο αδέξιες και όχι χαρακτηριστικές του πως μιλάει ένας παρουσιαστής ειδήσεων.
Τέλος, μπορείτε να κάνετε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να δείτε αν αυτή η πληροφορία έχει μεταδοθεί από άλλες αξιόπιστες πηγές ειδήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομικοί δεσμοί μεταξύ συμβούλου του Μακρόν και Ρώσων ολιγαρχών
Η ποδιά του Μακρόν δεν… ενθουσίασε τα σχολεία της Γαλλίας