Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Ο Μακρόν ζητεί την αποφυλάκιση του Αλάα Άμπντελ Φάταχ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη Δευτέρα από τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αποφυλακιστεί ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του γνωστότερου πολιτικού κρατούμενου στην Αίγυπτο, σε απεργία πείνας επί επτά μήνες, ο οποίος την Κυριακή έπαψε να πίνει νερό.

“Έθιξα αρκετές ειδικές περιπτώσεις προσωπικοτήτων” που κρατούνται στις φυλακές παρότι η υγεία τους είναι “εύθραυστη”, υποθέσεις που είναι ιδιαίτερα “λεπτές”, όπως αυτή του κ. Άμπντελ Φάταχ, δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, στο περιθώριο της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ο πρόεδρος Σίσι “δεσμεύτηκε” ότι η υγεία του κρατουμένου “θα προστατευθεί”, είπε ο κ. Μακρόν, ενώ οι υπηρεσίες του στο Ελιζέ τόνιζαν πως θα του ζητούσε “την απελευθέρωση” του κρατουμένου.

“Ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες (…) θα έχουμε αποτελέσματα”, είπε ο κ. Μακρόν.

Η τύχη του σαραντάρη Αλάα Άμπντελ Φάταχ, αγωνιστή για τη δημοκρατία με διπλή —αιγυπτιακή και βρετανική— υπηκοότητα, που κάνει απεργία πείνας τους τελευταίους επτά μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του, προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία.

Μορφή της “επανάστασης” του 2011, φυλακισθείς αρκετές φορές από το 2006, δεν παίρνει πλέον καμιά θερμίδα από την 1η Νοεμβρίου και την Κυριακή έπαψε να πίνει νερό, καθώς άρχιζαν οι εργασίες της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ, στην άλλη άκρη της χώρας του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στον οποίο απηύθυνε επανειλημμένα εκκλήσεις η οικογένεια του πολιτικού κρατούμενου, επίσης υποσχέθηκε πως θα θέσει το ζήτημα στον αιγύπτιο πρόεδρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως τόνισε στον ομόλογό του το γεγονός πως ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ “έδωσε μάχες (…) για χρόνια στη χώρα, επιδεικνύοντας μεγάλο θάρρος”, συμπεριλαμβανομένων “μαχών στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος ο πρόεδρος Σίσι”.

Είπε ακόμη πως γενικά, πρόθεσή του είναι να μην βγαίνει “έξω” —να μην αποκαλύπτεται— τι συζητά με τον πρόεδρο Σίσι, κρίνοντας πως η τήρηση εμπιστευτικότητας είναι “πολύ πιο αποτελεσματικός” τρόπος να επιτυγχάνονται αποτελέσματα.

Τα “τελευταία χρόνια”, κατά τον κ. Μακρόν, “εξασφαλίσαμε αποφυλακίσεις αγωνιστών, ακτιβιστών” έπειτα από “αιτήματα” που υποβλήθηκαν από το Παρίσι. Αναφέρθηκε ιδίως στον αιγυπτιοπαλαιστίνιο Ράμι Σάαθ.

Ο τελευταίος, συντονιστής στην Αίγυπτο του κινήματος BDS (που αξιώνει μποϊκοτάζ, τερματισμό των επενδύσεων και επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της κατοχής Παλαιστινιακών Εδαφών) αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2022, έπειτα από δύο χρόνια εγκλεισμού του για “ταραχές εναντίον του κράτους”. Επανενώθηκε με τη σύζυγό του στη Γαλλία, τη χώρα καταγωγής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγυπτος: Αθωώθηκαν οι 11 ακτιβιστές

Εμανουέλ Μακρόν: «H Γαλλία δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ τη Χώρα των Κέδρων να χαθεί»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ