Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Ο «Μεγάλος Αδελφός»της οδικής ασφάλειας!

Η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ για την εγκατάσταση 1.000 καμερών στους δρόμους της Αττικής για τον έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Το μέτρο αυτό στοχεύει να περιορίσει τα αυξανόμενα κρούσματα τροχαίων ατυχημάτων και την παραβατική συμπεριφορά στους δρόμους. Ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα του μέτρου πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα βασικά στοιχεία.

Ρεπορτάζ του Κίμωνα Λογοθέτη

Τεχνολογία

Η επιτυχία του μέτρου βασίζεται στην τεχνολογία των καμερών που θα τοποθετηθούν και στη σωστή στρατηγική τοποθέτησή τους. Οι κάμερες πρέπει να είναι τεχνολογικά προηγμένες και να μπορούν να ανιχνεύουν πολλαπλές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πλέον δυνατότητες ακριβούς παρακολούθησης αυτών των παραβάσεων, όπως η δυνατότητα αναγνώρισης εάν ο αναβάτης ενός δικύκλου φοράει κράνος ή όχι. Ακόμη ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η στρατηγική τοποθέτηση των καμερών. Αυτές πρέπει να τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία, όπου σημειώνονται συχνά ατυχήματα ή παραβάσεις, βάσει των δεδομένων οδικών τροχαίων ατυχημάτων (ΔΟΤΑ) που παρέχει η Τροχαία. Κεντρικοί δρόμοι, διασταυρώσεις με ιστορικό ατυχημάτων και περιοχές με αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελούν τα ιδανικά σημεία τοποθέτησης για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των καμερών.

Προκλήσεις

Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν για την επιτυχή εφαρμογή του συστήματος. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά μέσα στους δρόμους είναι η καταγραφή και διαχείριση των παραβάσεων ή αλλιώς «4cke4ng». Η αποστολή κλήσεων στους παραβάτες πολλές φορές δεν γίνεται με την απαιτούμενη ακρίβεια ή ταχύτητα, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλείται να αναλάβει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών και λογισμικών για τη διαχείριση των μεγάλων όγκων παραβάσεων και δεδομένων είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Ενα σύγχρονο σύστημα θα πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τις παραβάσεις αυτόματα, στέλνοντας κλήσεις στους παραβάτες μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως email ή SMS, μια διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Χρονοδιάγραμμα

Αλλο ένα κρίσιμο σημείο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου. Οι διαδικασίες προμήθειας και εγκατάστασης τεχνικών μέσων στην Ελλάδα συχνά συνοδεύονται από καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.Η πλήρης εφαρμογή και λειτουργία του νέου συστήματος θα μπορούσε να απαιτήσει τουλάχιστον 20 μήνες, ακόμη και αν οι διαδικασίες προχωρήσουν γρήγορα. Είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ εναντίον αστυνομικών τα ξημερώματα

ΗΠΑ: Οι αρχές κατηγορούν κολοσσούς της κοινωνικής δικτύωσης για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ