Του Βαγγέλη Τριάντη
Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας όλο το παρασκήνιο των προηγούμενων χρόνων, αναφορικά με την παραμονή της χώρα ή όχι στη ζώνη του ευρώ και την υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης. Μεταξύ των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας συγκαταλέγεται και η μαρτυρία του πρώην ισχυρού άντρα του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν σε ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης.
Σύμφωνα με αυτή, ο πρώην έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να επικοινώνησε μαζί του το καλοκαίρι του 2009 και ζήτησε την συνδρομή του ΔΝΤ, διότι η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. Ο Στρος Καν αποκρίθηκε στο Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα να βοηθήσει αρκεί να συμφωνούσαν και οι ευρωπαίοι εταίροι. Και ο μετέπειτα έλληνας πρωθυπουργός, απάντησε «αυτό άστο πάνω μου». Με λίγα λόγια αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου, είχε προαποφασίσει ή τουλάχιστον εξέταζε το σενάριο της υπαγωγής στο ΔΝΤ πολλούς μήνες προτού λάβει την οριστική απόφαση.
Η συνάντηση της Νέας Υόρκης
Τα περίεργα όμως δεν σταματούν εδώ. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η στάση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου και ενός από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, του καθηγητή Χάρη Παμπούκη, αναφορικά με τους κερδοσκόπους και τα CDS.
Όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό «Επίκαιρα», στις 3 Δεκεμβρίου του 2010, έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη μία σημαντική συνάντηση. Ένας έλληνας και ένας αμερικανός δικηγόρος συναντήθηκαν με τον κ. Παμπούκη.
Πρόκειται για τους Jay Eisenhofer και Γιάννη Κυριακόπουλο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη δυνατότητα της Ελλάδας να κυνηγήσει τους διεθνείς κερδοσκόπους που πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο αμερικανός δικηγόρος ζήτησε από τον έλληνα υπουργό να του επιτρέψει να διερευνήσει το κατά πόσο μπορούσε να ασκηθεί αγωγή κατά των εταιρειών που χειραγώγησαν μέσω της Αγοράς των CDS τα spreads του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Να προσφύγει δηλαδή στην αμερικανική Δικαιοσύνης και να κατατεθούν αγωγές, κατά των κερδοσκόπων,
Για να γίνει αυτό το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείo το οποίο εκπροσωπείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη από το δικηγορικό γραφείο του κ. Κυριακόπουλο, έπρεπε να έχει πρόσβαση σε μία σειρά εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών.
Ο αμερικανός δικηγόρος που γενικά ειδικεύεται σε τέτοιος είδους υποθέσεις και έχει κερδίσει κατά το παρελθόν αρκετές υποθέσεις εκτιμούσε ότι το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Μάιο του 2010 η ζημία που είχε υποστεί η Ελλάδα ξεπερνούσε τα 35 δισ. δολάρια.
Επρόκειτο για μία ιδανική πρόταση για την ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που η Ελλάδα ήταν έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων, ένα ισχυρό δικηγορικό γραφείο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα αναλάμβανε να τους κυνηγήσει. Αν όλα πήγαιναν καλά το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο θα εισέπραττε χρήματα αλλά θα βελτιώνονταν και η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στην ελληνική κοινωνία.
Σημαντική λεπτομέρεια; Το γραφείο δεν θα έπαιρνε χρήματα προκαταβολικά παρά μόνο εάν η διεκδίκηση ήταν επιτυχής. Ο έλληνας υπουργός φάνηκε να ενθουσιάζεται. Ωστόσο δεν έπραξε το παραμικρό. Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό γραφείο απέστειλε και εγγράφως την πρόταση αυτή ο κ. Παμπούκης δεν απάντησε ποτέ. Και το ερώτημα είναι γιατί. Είχε ενημερωθεί ο τότε πρωθυπουργός για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ή ο κ. Παμπούκης ενήργησε από μόνος του; Και αν ναι γιατί τότε το συγκεκριμένο ζήτημα πάγωσε;
Να σημειωθεί ότι τo ereportaz.gr επικοινώνησε με τον κ. Κυριακόπουλο. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του πρώην υπουργού που ήταν παρών στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές και πληροφορίες του ereportaz.gr, ο υπουργός δεν ήταν αλλός από τον κ. Παμπούκη.
Νέα πρόταση προς Στουρνάρα
Την ίδια ώρα ο κ. Κυριακόπουλος επαναφέρει μέσω του ereportaz.gr, την πρόταση του. Αυτή τη φορά προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
«Ως εκπρόσωπος του Jay Eisenhofer ζητάμε δημόσια από τον κ. Στουρνάρα και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να μας δώσουν εξουσιοδότηση για να στραφούμε κατά της Goldman Sachs και των αρπακτικών hedge funds που κερδοσκόπησαν την κρίσιμη περίοδο 2009-2010 κατά του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της χειραγώγησης των Credit Default Swaps (CDS).
H ανάθεση θα γίνει χωρίς προκαταβολή αμοιβής και αφού από την έρευνα της αρχικής συμβάσεως και της επενδυτικής συμπεριφοράς των funds την επιλήψιμη περίοδό τεκμηριωθούν, τότε μπορούμε να την ενάγουμε στα Αμερικανικά Δικαστήρια για αποζημίωση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση στα αμερικανικά δικαστήρια δεν έχει παραγραφεί. Το αν θα πράξει ή όχι η ελληνική κυβέρνηση κάτι αυτή τη φορά είναι κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Καμπάνες σε 13 τράπεζες για τα CDS
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση χρόνο 13 μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, μπήκαν στο στόχαστρο της Κομισιόν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην αγορά ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, των διαβόητων Credit-Default Swaps (CDS).
Συγκεκριμένα έπειτα από διετή προκαταρκτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα την περίοδο 2006-2009 οι Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, και Royal Bank of Scotland, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για Swaps και Παράγωγα (International Swaps and Derivatives Association-ISDA) και την εταιρεία παροχής πληροφοριών Markit ήρθαν σε συνεννόηση για να παρεμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την είσοδο ανταγωνιστών στη συγκεκριμένη αγορά.
Ειδικότερα, αυτό που έκαναν ήταν να εγείρουν εμπόδια στην πρόσβαση της αγοράς των CDS δύο μεγάλων χρηματιστηρίων, της Deutsche Borse και του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο CME.
Διαβάστε το κείμενο της πρότασης του αμερικανικού γραφείου για το οποίο δεν δόθηκε καμία απάντηση: