Από την Αλεξάνδρα Χριστίνα Ιωάννου
Σάλος έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει ανάμεσα στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, εις βάρος της οποίας κατετέθη μήνυση από τον επιχειρηματία για καταδολίευση δανειστών και απάτη. Ποιος είναι όμως ο Σάμπυ Μιωνής και πώς ξεκίνησε αυτή η δικαστική διαμάχη;
Καταρχάς πρόκειται για άγνωστο ίσως στο ευρύ κοινό όνομα, το οποίο όμως το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά δεν είναι η μόνη φορά. Στο παρελθόν, το όνομά του έχει αναφερθεί στην υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ. Απ’ ό,τι προέκυψε, τα όσα είχαν γραφτεί για τον προσωπικό του λογαριασμό και συγκεκριμένα πως υπήρχε το αστρονομικό ποσό των 80.000.000 δολαρίων σε λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ενώ πιθανότατα η περιουσία του να υπερβαίνει το ποσό αυτό, ήταν κατά πολύ μικρότερο και επιπλέον είναι γνωστό ότι είναι κάτοικος εξωτερικού από τότε που ήταν φοιτητής. Για το ζήτημα μάλιστα αυτό είχε ζητηθεί να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στην οποία και έστειλε υπόμνημα εξηγώντας τα πάντα λεπτομερώς, καθώς και γράμμα με το οποίο ζητούσε να καταθέσει διά ζώσης, προκειμένου να σταματήσουν τα σενάρια εναντίον του για ενδεχόμενη εμπλοκή σε υπόθεση φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ…
Είναι Έλληνας, εβραίος και Ισραηλίτης και η αλήθεια είναι πως αυτό από μόνο του ενδεχομένως να τον κατέστησε ιδανικό «στόχο» των ΜΜΕ, ακόμη και αντισημιτικών σχολίων.
Και το ρεπορτάζ δεν τελειώνει εδώ, καθώς ο κ. Μιωνής, σε ηλικία μόλις 31 ετών και ύστερα από σοβαρή ασθένεια στράφηκε δικαστικά κατά τράπεζας και των υπαλλήλων της στη Νέα Υόρκη για συκοφαντική δυσφήμηση και ύστερα από τρία χρόνια δικαστικής διαμάχης η τράπεζα δεν υποχρεώθηκε μόνο σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και να πληρώσει στον κ. Μιωνή ένα από τα με- γαλύτερα ποσά που έχουν δοθεί ποτέ για τέτοια υπόθεση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πολλά εκατομμύρια δολάρια…
Οι ρίζες του
Ο Σάμπυ Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, σε μια εβραϊκή οικογένεια με ρίζες από το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη. Πολλά μέλη της οικογένειάς του χάθηκαν στο Άουσβιτς και άλλα διασώθηκαν με τη βοήθεια μελών της Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Συγκεκριμένα, ο παππούς του, Σάμπυ Κοέν, δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς, από όπου επέστρεψε η γιαγιά του, Ζαρμαίν Κοέν, αρκετούς μήνες με- τά το τέλος του πολέμου και μεγάλωσε τη μητέρα του και τις θείες του που κρύβονταν σε ένα καθολικό ορφανοτροφείο στην οδό Αχαρνών. Ο Ίωνας Μιωνής, θείος του πατέρα του, θεωρείται μάλιστα εξέχον μέλος της εθνικής αντίστασης και βοήθησε τα μέλη της οικογένειάς του από το Αγρίνιο να διαφύγουν στα βουνά. Δεν είναι τυχαίο πως άνθρωποι από το στενό κύκλο του επιχειρηματία, όπως συμμαθητές και φίλοι λένε ότι η βαριά οικογενειακή του ιστορία τον οδήγησε στη διαμόρφωση μιας πολύπλοκης προσωπικότητας. Φέρεται να χαρακτηρίζεται από έντονο ένστικτο επιβίωσης, είναι ένθερμος αντιρατσιστής και αναγάγει την επιχειρηματική του δράση και επιτυχία μόνο σε μέσο προστασίας της οικογένειάς του και τρόπο χρηματοδότησης της έντονης φιλανθρωπικής του δράσης.
Φιλανθρωπική δράση
Κατά τα άλλα, είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis της Βοστώνης. Μάλιστα, προ- σφέρει περισσότερες από 70 υποτροφίες τον χρόνο σε παιδιά φτωχών οικογενειών. Πέρασε καρκίνο στα 29 του χρόνια και αργότερα δώρισε το παιδοκαρκινολογικό κέντρο στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.
Έθεσε μάλιστα ως όρο να νοσηλεύ- ονται παιδιά από την Ελλάδα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Επίσης, μέσω του ιδρύματός του, πληρώνει πειραματικά φάρμακα για παιδιά με ανίατες μορφές καρκίνου. Έχει πέσει πολλές φορές θύ- μα ρατσισμού στην Ελλάδα και γι’ αυτό και χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα για παιδιά μεταναστών από την Αιθιοπία στο Ισραήλ.
Ο μαθητής Σάμπυ
Παλιοί συμμαθητές θυμούνται τις μάχες του Σάμπυ Μιωνή με ακροδεξιά μαθητική οργάνωση της οποίας ιδρυτής ήταν σημερινός πολιτικός. Ο μαθητής τότε Σάμπυ Μιωνής αλλά και η οικογένειά του δέχονταν συχνά απειλητικά τηλεφωνήματα από μέλη της οργάνωσης αυτής.
Η καριέρα του
Επαγγελματικά ξεκίνησε την καριέρα του σε μεγάλη επενδυτική τράπεζα στη Βοστώνη, στην Donaldson, Lufkin & Jenrette όπου και διακρίθηκε. Νεαρός ακόμα ίδρυσε τη δική του εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων, την οποία διηύθυνε από τη Γενεύη, και η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς και εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 από την ελβετική τράπεζα EFG International.
Η χρονική στιγμή μάλιστα πώλησης της εταιρείας που ίδρυσε αποδεικνύει δυο πράγματα: Πρώτον, ότι κατά τη χρονολογία στην οποία αναφέρεται η λί- στα Λαγκάρντ, η εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων ανήκε εξ ολοκλήρου στην EFG – από την οποία και έχει πλέον αποχωρήσει – και, δεύτερον, ότι ο κ. Μιωνής είναι ή ιδιαίτερα έξυπνος ή ιδιαίτερα τυχερός που πούλησε την εταιρεία του στο ψηλότερό της σημείο, πριν από τη διεθνή κρίση στις αγορές.
Σύνδεσμος
Σε πολλούς έχει κάνει εντύπωση ότι εμφανίζεται και ως εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού για τα ελληνόφωνα μέσα, φορώντας μια απλή χακί στολή. Στην Ελλάδα επίσης φέρνει συχνά ισραηλινούς επιχειρηματίες σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία και άλλους φορείς, προκειμένου να επενδύσουν. Από πολύ νεαρή ηλικία έγραφε άρθρα στον ελληνικό Τύπο υπερασπιζόμενος το Ισραήλ και μαχόμενος τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που τα άρθρα του θα μπορούσαν να έχουν στην ιδιωτική και επαγγελματική του εικόνα.
Οι συνήθειές του
Δεν οδηγεί ποτέ εντυπωσιακά αυτοκίνητα, δεν φοράει ρολόι, δεν καπνίζει, δεν πίνει, δεν τον ενδιαφέρει να συμμετέχει στο διεθνές jet set, προτιμάει να κάνει παρέα με τους παλιούς του συμμαθητές και φίλους, φοράει σχεδόν πάντα τζιν και ακόμα και ο νεότερος υπάλληλος της εταιρείας του τον αποκαλούσε με το μικρό του όνομα. Θεωρείται ότι διακατέχεται από μεγάλο πείσμα που τον βοηθά να πετυχαίνει τους στόχους του, με αποτέλεσμα όσοι τον υποτιμούν συνήθως να οδηγούνται στην καταστροφή.
Η δικαστική διαμάχη με τη Γιάννα Παπαδάκου
Όλα ξεκίνησαν μετά από δημοσίευμα της δημοσιογράφου, για το οποίο ο επιχειρηματίας προσέφυγε- καθώς το θεώρησε δυσφημιστικό – σε δικαστήριο του Λονδίνου και δικαιώθηκε. Η Γιάννα Παπαδάκου καταδικάστηκε να πληρώσει στον Σάμπυ Μιωνή το ποσό των 130.000 ευρώ. Η υπόθεση τελικά έφτασε στον Άρειο Πάγο τον περασμένο Αύγουστο, ο οποίος έκρινε τελεσίδικα, ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την πλευρά Μιωνή, η δημοσιογράφος για να αποφύγει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων όπως το σπίτι στο οποίο κατοικεί στα Μελίσσια, ένα μήνα μετά την απόφαση του Α. Πάγου, πούλησε το 50% της οικίας της σε κυπριακή εταιρεία έναντι του τιμήματος των 5.000 ευρώ. Η αγωγή διάρρηξης κατετέθη εις βάρος του δικηγόρου της Παπαδάκου κ. Χαράλαμπου Κληρίδη, καθώς η κυπριακή εταιρεία Promanus Limited που συνέστησε, φαίνεται να είναι αυτή που αγόρασε το 50% του σπιτιού της Παπαδάκου στα Μελίσσια μετά την έκδοση της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου σε βάρος της. Επίσης, ποινική δίωξη έχει ασκηθεί για τα αδικήματα της ψευδορκίας και συκοφαντικής δυσφήμησης από το Μιωνή στους Ιωάννη Φιλιππάκη και Γιάννα Παπαδάκου, μετά από μήνυση του επιχειρηματία, η οποία και αναμένεται να εκδικασθεί άμεσα.
Επίσης, κατά της εταιρείας «Δημοκρατικός Τύπος» που εκδίδει την εφημερίδα «Δημοκρατία», του εκδότη Φιλιππάκη, αλλά και των συνεργατών του, Αλέξανδρου Τάρκα και Ανδρέα Καψαμπέλη, εκκρεμεί η καταβολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον επιχειρηματία, μετά από βρετανική εντολή. Ο Μιωνής μάλιστα έχει δηλώσει πως θα δωρίσει όλα τα ποσά που θα καταφέρει να εισπράξει από τους αντιδίκους του.
Αγωγή διαρρήξεως εκκρεμεί και κα- τά του Ιωάννη Φιλιππάκη, των εταιρειών που εκπροσωπεί και των μελών Δ.Σ. αυτών, οι οποίοι φέρεται με βάση τα όσα καταγγέλλει ο κ. Μιωνής να έχουν εκχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «Δημοκρατικός Τύπος», στην υπό την ίδια ιδιοκτησία εταιρεία «Εφημερίς Εστία». Τέλος, εκκρεμεί και σχετική μήνυσή του επιχειρηματία κατά των Ι. Φι- λιππάκη και Ν. Χαβούτη, ατομικά και ως εκπροσώπων της «Δημοκρατικός Τύπος», για το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών.
Σε συνέχεια των όσων συμβαίνουν στην υπόθεση Παπαδάτου, ο Σάμπυ Μιωνής έστειλε στο σπίτι της δημοσιογράφου δικαστικούς κλητήρες για να κατασχέσουν ό,τι επιτρέπεται. Η δημοσιογράφος σε υψηλούς τόνους φέρεται να επιτέθηκε στους δικαστικούς επιμελητές και κάποιοι λένε ότι βιαιοπράγη- σε εναντίον τους. Εκείνοι κάλεσαν την αστυνομία και μετά από λίγο κατέφθασε περιπολικό. Η δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο Α.Τ. Πεντέλης όπου και μετά από κάποιες ώρες αφέθηκε ελεύθερη…
Ο επιχειρηματίας προέβη σε έκδοση ανακοίνωσης όπου δήλωσε ότι έχει λάβει μόνο το ποσό των 80.000 ευρώ έως τώρα από τους αντιδίκους του και δηλώνει χαρακτηριστικά «πως τα στοιχεία που έχω στην κατοχή μου είναι αδιάσειστα και θα αποκαλύψουν τυχόν παράνομες ενέργειες και ποινικά αδικήματα κακουργηματικού βαθμού»…
Η απάντηση της Παπαδάτου
Μετά την επιστολή του κ. Μιωνή και τα όσα έχουν ακουστεί και γραφεί, σε ανακοίνωση προέβη και η κ. Παπαδάτου, η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως πρόκειται για μία εκστρατεία σπίλωσης προκειμένου να δημιουργηθεί συσκότιση στο παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis και να διαφύγουν της προσοχής τυχόν ευθύνες κρατικών αξιωματούχων.
Θεωρεί πως η συγκεκριμένη διαμάχη με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή αποτελεί ιδιωτική διαφορά και πως ο τελευταίος προσέφυγε σκόπιμα στη βρετανική και όχι στην ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς γνώριζε ότι κανένας Έλληνας μισθωτός και μάχιμος δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε να αντέξει το δυσβάσταχτο κόστος της υπεράσπισής του. Αυτό σύμφωνα με τη δημοσιογράφο είχε ως αποτέλεσμα, την ερήμην καταδίκη της. Μιλά για προσπάθεια τρομοκράτησης και οικονομικής της εξόντωσης, για φίμωση και χαλιναγώγηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και πως της φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο να απαθανατιστεί η επίμαχη σκηνή με τους δικαστικούς κλητήρες εντός της οικίας της.