Το ζευγάρι με την προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση έλεγε ότι έψαχνε ένα διαμέρισμα για να στεγάσει την αγάπη του, μια και σε λίγο καιρό θα ερχόταν στη ζωή τους και ο «καρπός του έρωτά τους», στοχεύοντας στις πιο ευαίσθητες χορδές των ιδιοκτητών.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξάρθρωσε την σπείρα που άδειαζε διαμερίσματα με πρόσχημα ζευγάρι που περίμενε παιδί και αναζητούσε σπίτι!
Πως εμπλέκεται ο Ριχάρδος στην υπόθεση.
Άλλες φορές εμφανίζονταν ως λογιστές ή επιχειρηματίες που αναζητούσαν έναν επαγγελματικό χώρο. Την ώρα που οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ή των καταστημάτων τούς έδειχναν τα υπό ενοικίαση οικήματα, οι συνεργοί των κακοποιών… άδειαζαν από χρήματα και κοσμήματα τα διαμερίσματά τους.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες από τη δράση της σπείρας κλεφτών που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με λεία που φτάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ! Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει ένα στοιχείο που αναμένεται να ερευνηθεί από τις ανακριτικές Αρχές και παραπέμπει σε πιθανή σχέση των συλληφθέντων με μια υπόθεση του 2018, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «βατερλό» των διωκτικών Αρχών. Ο «θόρυβός» της μάλιστα είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και αναφερόμαστε στην υπόθεση του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου.
Τα θύματα
Η δράση της σπείρας ξεκινά τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, όπως προκύπτει από την ταυτοποίηση των 72 περιπτώσεων, αλλά οι αστυνομικοι είναι πεπεισμένοι ότι η παράνομη δραστηριότητα των 15 μελών πάει ακόμα πιο μακριά. «Τα μέλη της οργάνωσης δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να τηλεφωνούν αναζητώντας τα θύματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα που δόθηκε η άδεια για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από την Εισαγγελία καταμετρήθηκαν χίλιες κλήσεις προς υποψήφια θύματα. Μάλιστα, τα τηλέφωνα τα έκαναν μεσημεριανές ώρες ώστε να κανονίζουν το ‘‘πρόγραμμά’’ τους την επόμενη μέρα», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Έδειχναν δήθεν ενδιαφέρον για τον όροφο, τον αριθμό δωματίων, τη διαρρύθμιση του χώρου, αλλά κυρίως αν οι ιδιοκτήτες θα ήταν την ώρα της επίσκεψης μόνοι τους ή με κάποιον άλλο ώστε να γνωρίζουν αν οι συνεργοί τους θα μπορούσαν να δράσουν. Επέλεγαν, μέσω των αγγελιών που έβλεπαν στο διαδίκτυο, κυρίως ηλικιωμένους, καθώς κέρδιζαν ευκολότερα την εμπιστοσύνη τους, αλλά και τη γρηγορότερη διαφυγή τους.
Οι γυναίκες
Για να γίνουν πιστευτοί και το σχέδιο να έχει επιτυχία, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η γυναικεία παρουσία. «Γι’ αυτόν τον λόγο, βασικά δύο γυναίκες παρουσιάζονταν στα υποψήφια θύματα και λίγο αργότερα, για να γίνουν ακόμα πιο προσιτές και συμπαθείς, ζητούσαν να βγουν στο μπαλκόνι να πάρουν λίγο αέρα, καθώς ένιωθαν αδιαθεσία λόγω της εγκυμοσύνης τους», περιγράφει αστυνομικός της Ασφάλειας. Τα μέλη της οργάνωσης με αυτόν τον τρόπο κέρδιζαν χρόνο ώστε οι συνεργοί τους να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Επίσης, «στόχευαν σε περιπτώσεις που το διαμέρισμα το οποίο θα νοίκιαζαν να ήταν στην ίδια πολυκατοικία ή κοντά στο σπίτι του ιδιοκτήτη ώστε να μπορέσουν είτε να μην κλειδώσει την πόρτα του δικού του σπιτιού είτε να μην την αφήσουν να κλείσει εμποδίζοντάς την με το πόδι τους», λέει αστυνομικός που πέρασε πολλές ώρες προσπαθώντας να συγκεντρώσει στοιχεία για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό που έκανε εντύπωση από την αρχή της έρευνας της υπόθεσης ήταν η «μεταμόρφωση» των μελών όταν πήγαιναν στη «δουλειά» τους. «Από υλικό καμερών βλέπαμε ότι κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου ή ήταν αγκαλιά στο δρόμο θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι ήταν ένα ερωτευμένο ζευγάρι» λέει αστυνομικός. Άλλος ένας τρόπος για να μην εκτεθούν στις Αρχές ήταν το γεγονός ότι κατά την παραμονή τους στα σπίτια των θυμάτων, «προφασιζόμενοι φόβους για μολυσματικές ασθένειες, απέφευγαν να έρχονται σε επαφή με αντικείμενα ή χώρους της οικίας, ώστε να μην εκθέτουν δακτυλικά αποτυπώματα και βιολογικό υλικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένα από τα έγγραφα της δικογραφίας.
Τα λάθη
Όσο καιρό τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν το ένα χτύπημα μετά το άλλο οι Αρχές συγκέντρωναν στοιχεία και περίμεναν να κάνουν κάποιο λάθος. «Οι περισσότεροι ήταν μεταξύ τους συγγενείς και είχαν πολύ συχνές επαφές. Επίσης, ‘‘διαφήμιζαν’’ τα κέρδη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να εκτίθενται ακόμα περισσότερο» λέει αξιωματικός της Ασφάλειας. Ήταν πολύ προσεκτικοί και είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από κάθε διάρρηξη, ανάλογα το αποτέλεσμα, συνομιλούσαν ώστε να δουν ποια ήταν τα λάθη που είχαν κάνει ώστε να μην τα επαναλάβουν. Επίσης, κάποια από τα μέλη είχαν συλληφθεί στο παρελθόν έχοντας κατηγορηθεί για απάτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, προσποιούμενοι τους ενοικιαστές.
Η σύλληψη
Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής ήταν στο κατόπι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν χωρίσει την Αττική σε δύο μεγάλα «κομμάτια» και δρούσαν ασταμάτητα. Όμως στην περιοχή της Πεύκης μπήκαν οι «τίτλοι τέλους». Ετοιμάζονταν να ανεβούν στο διαμέρισμα μιας οικογένειας στην οποία είχαν εμφανιστεί ως πολιτικοί μηχανικοί και θα τους έδιναν κάποια σχέδια και τοπογραφικά για ένα σπίτι στον Πειραιά για αντιπαροχή. Οι αστυνομικοί μόλις είδαν το «ζευγάρι» να πλησιάζει αποφάσισαν να το συλλάβουν, αλλά δεν περίμεναν την αντίδραση των συνεργών τους. Ένας από αυτούς ο οποίος οδηγούσε αυτοκίνητο δεν δίστασε να κινηθεί εναντίον τους, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός, στην προσπάθειά του να τον αποφύγει, έπεσε στον δρόμο και έσπασε το δάχτυλό του. Σε άλλη επιχείρηση σύλληψης, οι επιβάτες του αυτοκινήτου όταν αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς άνοιξαν τις πόρτες και άρχισαν να τρέχουν. Όταν οι αστυνομικοί τους πλησίασαν, τους επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές μέχρι τελικά να καταφέρουν να τους περάσουν χειροπέδες. Σε μια από τις έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων, μέσα στον κάδο μιας ηλεκτρικής σκούπας, εντοπίστηκαν περίπου 22 χιλιάδες ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν μέρος των κλοπιμαίων.
Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι συνήγοροι υπεράσπισης τριών εκ των κατηγορουμένων που έμειναν ελεύθεροι, Ιωάννης Γλύκας και Γιώργος Νικολάου, δήλωσαν ότι «αναμφίβολα επρόκειτο για μια δικογραφία-μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα, με ένα πολυσέλιδο και βαρύτατο κατηγορητήριο. Μέσα από μια επίπονη αλλά εποικοδομητική ανακριτική διαδικασία, ωστόσο, αναδείξαμε τις ασάφειες και τα κενά που αφορούν τη φερόμενη συμμετοχή των εντολέων μας. Η σημερινή απόφαση είναι για εμάς μια πρώτη δικαίωση, αλλά και ένας οδηγός για την ακροαματική διαδικασία όπου εκεί θα λάμψει και η πραγματική αλήθεια».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων που έμειναν επίσης ελεύθεροι, Τατιάνα Δουβαρά και Δημήτρης Μπελδέκος, δηλώσαν «ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς είχαμε αναμφίβολα να αντιμετωπίσουμε ένα ογκωδέστατο και βαρύτατο κατηγορητήριο. Ωστόσο αναδείξαμε τα κενά και τις ασάφειες της φερόμενης εμπλοκής των εντολέων μας και αναμένουμε πλέον με ενδιαφέρον την ακροαματική διαδικασία προκειμένου να φωτίσουμε κάθε πτυχή αυτής της δικογραφίας και να διασκεδάσουμε τα όποια ενοχοποιητικά στοιχεία που μας αποδίδονται».
Η ΣΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ… «ΡΙΧΑΡΔΟΥ»
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των μελών της οργάνωσης, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα σπίτι στην περιοχή των Άνω Λιοσίων στο οποίο τις περισσότερες φορές γινόταν η μοιρασιά των κλοπιμαίων. Μάλιστα, ο 51χρονος ιδιοκτήτης του δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο. Ήταν κατηγορούμενος και το 2018 ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ως φερόμενο αρχηγό τον γνωστό ενεχυροδανειστή «Ριχάρδο».
Τότε είχε κατηγορηθεί ότι εξήγε με παράνομο τρόπο τεράστιες ποσότητες χρυσού, κυρίως προς τη γειτονική Τουρκία. Όμως η ελληνική Δικαιοσύνη τον απάλλαξε από τις κατηγορίες καθώς, όπως αποδείχτηκε, οι επικεφαλής των αστυνομικών Αρχών δεν είχαν κινηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες. Ο 57χρονος ήταν μέλος και των δύο εγκληματικών οργανώσεων. «Δεν βρήκαμε πλάκες χρυσού που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ωθήσουν την έρευνά μας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ωστόσο, η μοιρασιά των κλοπιμαίων, τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις, και το γεγονός ότι το ίδιο πρόσωπο εμπλέκεται στις δύο υποθέσεις, ίσως να πρέπει να απασχολήσει την κύρια ανάκριση», λέει αξιωματικός με μεγάλη γνώση της υπόθεσης. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σπίτι μέσα στον κορμό ενός δέντρου βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας για τις παράνομες ενέργειές τους.