Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο πεντάλογος του Κυριάκου στη 85η ΔΕΘ!

Η 85η ΔΙΕΘΝΗΣ Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δεν θα ανοίξει φέτος τις πύλες της λόγω του κορωνοϊού, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα για να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς και για να παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους, πολιτικούς συντάκτες.

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Τι θα κρατά στο… σακούλι ο πρωθυπουργός για την ομιλία του στη συμπρωτεύουσα

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι τι θα περιέχει η ομιλία του, τι θα έχει μέσα το «σακούλι» του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών καθώς την περασμένη Πέμπτη δήλωσε: «Επέλεξα, όμως, να βρεθώ στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο, να εκφωνήσω την παραδοσιακή μου ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, στην οποία θα παρουσιάσω το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες, να κάνω την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αλλά ταυτόχρονα να μιλήσω και σε μια ειδική εκδήλωση για τον σχεδιασμό μας, για όσα έχουμε κάνει αλλά και όσα θα κάνουμε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία αφορούν την Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη».

Πέντε σημεία

Αν και το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπό διαμόρφωση, εντούτοις κάποια πράγματα έχουν γίνει γνωστά και τα πάντα θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να τονίσει τα εξής πέντε σημεία:

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων: Είναι καίριας σημασίας η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπίσει η χώρα την τουρκική προκλητικότητα. Το εξοπλιστικό πακέτο φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά 18-20 μαχητικών Rafale αλλά και νέων φρεγατών Belharra από τη Γαλλία.

Επίσης, τον πλήρη εκσυχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, την αγορά τορπιλών και άλλων πυρομαχικών, καθώς και τεσσάρων ελικοπτέρων ΜΗ-60.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, θα μιλήσει για την πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό.

Ο στόχος είναι να έχει η χώρα μας αποτελεσματικότερες ειδικές δυνάμεις με την ενοποίηση της διοίκησής τους και περιορισμό των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων και στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σχετική μελέτη έχει γίνει από το ΓΕΕΘΑ και ο πρωθυπουργός θα δώσει το έναυσμα στην ομιλία του για την εφαρμογή της από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αναδρομικά: Θα δοθούν σε δύο δόσεις. Τα παλαιά αναδρομικά – μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ – θα καταβληθούν εφάπαξ τον Οκτώβριο και για τους άλλους που είχαν το 2012 άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι, η καταβολή προγραμματίζεται προς το τέλους του χρόνου. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ για όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά. Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.910 ευρώ από τον Οκτώβριο για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

Περαιτέρω μείωση προκαταβολής φόρου: Αφορά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η προκαταβολή του φόρου μειώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου, που υπέστη η κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας στο διάστημα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το σχέδιο προβλέπει µία νέα οριζόντια μείωση στις συνεισπραττόµενες εισφορές, επιπλέον εκείνης που έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμα θα υπάρξει και η θέσπιση ενός ενιαίου ασφαλίστρου υγείας για όλους τους µισθωτούς – όπως ισχύει για τους επαγγελµατίες ή η θέσπιση ενός πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών αποκλειστικά για τις εισφορές υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όλα αυτά αναφέρονται στην έκθεση Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος επιτηδεύματος: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μείωση 30% με προοπτική κατάργησης έως το 2023. Αυτό σηµαίνει ότι, από 650 ευρώ που είναι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος θα µειωθεί το 2021 στα 455 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε το 2011 µαζί µε την έκτακτη εισφορά.

Επιπτώσεις

Όπως άλλωστε τόνισε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη: «Θα είναι, επίσης, μια ευκαιρία η ομιλία την οποία θα κάνω να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τους Ελληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο δύσκολο φθινόπωρο και στον δύσκολο χειμώνα που έρχονται.

Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχονται. Και γι’ αυτά θα μπορέσω να μιλήσω αναλυτικά στην ομιλία την οποία θα κάνω το επόμενο Σάββατο».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαστράτος: Με 10.000.000 ευρώ ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων Μικρής Λιανικής

Πού κατέληξαν τα λεφτά από την παραβίαση των capital controls



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ