«Αν δεν υπήρχε ο Ζαλούζνι, όλοι θα μιλούσαμε ήδη ρωσικά», δηλώνει ο Γιεβέν, ένας 38χρονος Ουκρανός στρατιώτης που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη νότια Ουκρανία « Αν παυθεί, θα γίνει εξέγερση» λέει για τον αρχιστράτηγο της Ουκρανίας, που αυτήν την εβδομάδα, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε -και απέτυχε- να διώξει, σηκώνοντας την αυλαία ενός επιζήμιου ρήγματος στην καρδιά της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας.
Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι είναι εθνικός ήρωας για τους Ουκρανούς μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στα περίχωρα του Κιέβου.
Αλλά δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και οι πολιτικές αντιπαλότητες στην πρωτεύουσα έχουν θολώσει τη σχέση του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η διαφωνία Ζαλούζνι – Ζελένσκι,, αναφέρει ο Bloomberg, εξηγεί την αναποφασιστικότητα σχετικά με τη στρατηγική της Ουκρανίας επί του πεδίου, που ανησυχεί τους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει ένα ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας σε ένα χρονικό σημείο όπου η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ κρέμεται από μια κλωστή, τα στρατεύματα στερούνται πυρομαχικών και η Ρωσία έχει περάσει και πάλι στην επίθεση.
Η διαφωνία τους έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον Ουκρανό πρόεδρο και η εκδίωξή του θα έπληττε σίγουρα το ηθικό τόσο των στρατιωτών όσο και των πολιτών
Βαθύς σεβασμός στο στράτευμα
Η απήχηση του 50χρονου στρατηγού οφείλεται εν μέρει στο βαθύ σεβασμό του για το στρατό σε μια χώρα που δέχεται επιθέσεις.
Στους Ουκρανούς αρέσει ο τρόπος με τον οποίο έχει επικεντρωθεί στη δουλειά του και όχι στη δημιουργία δημόσιου προφίλ. Τους αρέσει επίσης η περιφρόνησή του για τους παλιούς σοβιετικούς κανόνες.
«Αυτή η νέα γενιά θα αλλάξει εντελώς τον στρατό σε πέντε χρόνια»
Όταν ο Ζαλούζνι διορίστηκε τον Ιούλιο του 2021, έγινε ο πρώτος σύγχρονος αρχηγός του στρατού που εκπαιδεύτηκε στην ανεξάρτητη Ουκρανία και όχι σε σοβιετικές ακαδημίες και έχει υπερασπιστεί μια νέα γενιά αξιωματικών.
«Αυτή η νέα γενιά θα αλλάξει εντελώς τον στρατό σε πέντε χρόνια – σχεδόν όλοι γνωρίζουν καλά μια ξένη γλώσσα, και γνωρίζουν να χειρίζονται τα εξελιγμένα όπλα » , δήλωσε το 2020 σε συνέντευξή του στο ArmyInform, έναν ιστότοπο στρατιωτικών ειδήσεων. «Θέλουμε να απαλλαγούμε από τους χάρτες και από το να συντάσουμε τα σχέδια μάχης όπως το 1943».
Ο Ζαλούζνι υιοθετεί έναν χαλαρό τρόπο επικοινωνίας με τους στρατιώτες του, συνομιλώντας μαζί τους ως ισότιμοι, ανεξαρτήτως του βαθμού τους.
Η σελίδα του στο Facebook δείχνει φωτογραφίες του με τη σύζυγό του και με τους στρατιώτες του. Από τις δύο κόρες του, η μεγαλύτερη υπηρετεί επίσης στο στρατό.
«Δεν έχει καμία προσποίηση, αυτή τη μεγαλομανία που ο κόσμος θα περίμενε από έναν στρατηγό», δήλωσε σε συνέντευξή της η πρώην εκπρόσωπός του Λουντμίλα Ντολχόνοφσκα.
Τα κρυφά γυμνάσια
Τους μήνες που προηγήθηκαν του πολέμου, ο Ζαλούζνι πραγματοποίησε πολεμικά γυμνάσια στην Ουκρανία για να προετοιμάσει τα στρατεύματά του για την επερχόμενη εισβολή, σύμφωνα με τον Σάιμον Σούστερ, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον στρατηγό για την πρόσφατη βιογραφία του Ζελένσκι, “Ο σόουμαν”.
Σύμφωνα με τον Σούστερ, ο Ζαλούζνι προσπάθησε να κρατήσει κρυφό το εγχείρημά του από τον Πούτιν, αλλά και από τον Ζελένσκι, ο οποίος ήθελε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο εισβολής , λόγω ανησυχιών ότι η κινδυνολογία θα έβλαπτε την οικονομία.
Όμως οι ελπίδες που αναζωπυρώθηκαν για μια δεύτερη αντεπίθεση το 2023 διαψεύστηκαν, καθώς τα στρατεύματα του Ζαλούζνι συνάντησαν την ισχυρή ρωσική άμυνα που υποστηριζόταν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία περιόριζαν την αποτελεσματικότητα των αρμάτων μάχης που προμηθεύονταν από τη Δύση.
Εντάσεις
Η αποτυχημένη αντεπίθεση δημιούργησε επίσης εντάσεις μεταξύ των δύο ουκρανών ηγετών, οι οποίες εκδηλώθηκαν τον Νοέμβριο, όταν ο Economist δημοσίευσε μια σπάνια συνέντευξη στην οποία ο στρατηγός δήλωσε ότι οι μάχες είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Αυτό προκάλεσε την επίπληξη του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος επέμεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να επιτύχει μια σημαντική νίκη.
Ωστόσο, ενώ ο Ζελένσκι βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται καθώς ο πόλεμος τραβάει σε μάκρος, η υποστήριξη προς τον στρατηγό του παραμένει στα ύψη – το 88% των Ουκρανών εμπιστεύεται τον Ζαλούζνι, σύμφωνα με έρευνα του Δεκεμβρίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, ενώ το 62% είχε εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι.
Το τελευταίο σημείο διαμάχης ήταν οι ολοένα και πιο έντονες εκκλήσεις του Ζαλούζνι για ένα νέο κύμα επιστράτευσης προκειμένου να ενισχυθούν οι τάξεις του στρατού, στον οποίο ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει στα 40 ενώ ορισμένα στρατεύματα πολεμούν χωρίς διακοπή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Η «ελπίδα»
Την Πέμπτη, ο στρατηγός δημοσίευσε ένα άρθρο στον ιστότοπο του CNN, στο οποίο επέκρινε την κυβέρνηση ότι φρενάρει την αμυντική βιομηχανία με τη γραφειοκρατία, και τις καθυστερήσεις σχετικά με τη στρατολόγηση νέων στρατιωτών.
Αυτό απλώς οξύνει το δίλημμα για τον Ζελένσκι καθώς εξετάζει την επόμενη κίνησή του. Και αυξάνει την αγωνία εκατομμυρίων Ουκρανών που περιμένουν να δουν πώς θα διευθετηθεί η διαμάχη.
«Ο Ζαλούζνι εκπροσωπεί την ελπίδα για τη νίκη, την ειλικρίνεια, τον επαγγελματισμό και την ακεραιότητα», δήλωσε η Όλια Ζουράβσκα, μια 44χρονη μηχανικός από το Χάρκοβο που διέφυγε από τον πόλεμο και τώρα ζει στην Πράγα. «Η απομάκρυνσή του σημαίνει ότι θα στερηθεί ο κόσμος την ελπίδα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να μην αποπέμψει τον Ζαλούζνι
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: «Συνεχής η στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία»