Δεκαεπτά (17) συνεχόμενους μήνες διψήφιου πληθωρισμού τροφίμων αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το Μάρτιο του 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων υπερέβη στη χώρα το 10% και από τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Μάλιστα τον Ιούνιο ο ελληνικός πληθωρισμός τροφίμων που βρέθηκε στο 12,2% ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης ο οποίος ήταν στο 10,8%
Η επεξεργασία των στοιχείων σχετικά με τα προϊόντα που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat δείχνει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα στις 11 από τις 20 κατηγορίες οι ανατιμήσεις ήταν μεγαλύτερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο
Στις 3 από τις 5 κατηγορίες κρεάτων οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο:
Ελλάδα Ευρωζώνη
Βοδινό 13,1% 6,8%
Χοιρινό 14,8% 10,1%
Αρνί-Κατσίκι 7,8% 7,3%
Ψάρια-Θαλασσινά 6,7% 9,8%
Πουλερικά 3,2% 6,7%
Στο βοδινό που η διαφορά είναι σχεδόν διπλάσια η χώρα μας σημειώνει την 6η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής και ανήκει στο κλαμπ των μόλις 8 από τις 27 χώρες της Ευρωζώνης με διψήφια αύξηση.
Στο χοιρινό η Ελλάδα έχει την 9η μεγαλύτερη ανατίμηση
Κοινός τόπος σε όλα τα τηλεοπτικά και όχι μόνο ρεπορτάζ είναι τα παράπονα των καταναλωτών για τις αυξήσεις σε τυριά και γάλα. Και δικαίως αφού και στις 2 κατηγορίες είμαστε πάνω από το μέσο όρο έστω κι αν η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα φανταζόταν κάποιος:
Ελλάδα Ευρωζώνη
Τυριά 18,1% 17,6%
Αβγά 16,6% 16,5%
Στα τυριά η Ελλάδα είναι στην 6η θέση των ανατιμήσεων πίσω από Ουγγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Βέλγιο
Στην κατηγορία των ελαίων και των λιπών οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι σχεδόν τριπλάσιες του κοινοτικού μέσου όρου :
Ελλάδα Ευρωζώνη
Έλαια-Λίπη 14,3% 5,5%
Βούτυρο 7,7% -2,5%
Ελαιόλαδο 21,9% 25,9%
Υπόλοιπα έλαια -7,2% -13,2%
Στο βούτυρο, οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται στην Ελλάδα όμως ο κοινοτικός μέσος όρος είναι αρνητικός. Στα υπόλοιπα έλαια ( ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο κτλ.) οι τιμές υποχωρούν αλλά περίπου με το μισό ρυθμό από ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στα φρούτα, το διάγραμμα δείχνει ότι από τον Ιούνιο του 2022 οι αυξήσεις στη χώρα μας υπολείπονταν του κοινοτικού μέσου όρου. Τάση που άλλαξε τον Ιούλιο :
Ελλάδα Ευρωζώνη
Φρούτα 10,2% 8,3%
Ο καφές και το κρασί συμπληρώνουν τη λίστα των προϊόντων που πονάνε περισσότερα τα ελληνικά πορτοφόλια.
Ελλάδα Ευρωζώνη
Καφές 10,5% 10,2%
Κρασί 9,3%% 7,7%
Το κρασί μάλιστα είναι μια από τις κατηγορίες που η χώρα κατέχει τις πρώτες θέσεις καθώς είναι 7η στις 27.
Πηγή: skai.gr