Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» και το δυσώδες παρασκήνιο υπέρ των ιατροδικαστών!

Ανακοίνωση – ψήφισμα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης από το συνδικαλιστικό όργανό τους – Οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι στις συντεχνιακές μεθοδεύσεις

Των ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ – ΤΖΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ακήρυχτος «πόλεμος» στην προσπάθεια που κάνουν συγκεκριμένα πρόσωπα να στηρίξουν με κάθε μέσο και τρόπο -θεμιτό ή αθέμιτο- τους τρεις από τους πέντε ιατροδικαστές που έχουν τεθεί σε αναστολή με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Πρόκειται για την Αγγελική Τσιόλα, προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, τη Χριστίνα Τσάκωνα, ιατροδικαστή Αθηνών, και τον Σωκράτη Τσαντίρη, κρατικό ιατροδικαστή Πειραιά.

Οι άλλοι δύο ιατροδικαστές που έχουν τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά τους είναι ο ιατροδικαστής Λάρισας Χρήστος Κραββαρίτης, ο οποίος απομακρύνθηκε από την υπηρεσία του μετά τις καταγγελίες της δικηγόρου Χριστίνας Μητρονάτσιου. Συγκεκριμένα, η κ. Μητρονάτσιου ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής ζήτησε 10.000 ευρώ από την οικογένεια του εκλιπόντος Αχιλλέα Λαμπράκη για να γράψει ως πραγματογνώμονας ευνοϊκό ιατροδικαστικό πόρισμα όσον αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο Χρήστος Κραββαρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες νομικές κινήσεις με τις οποίες ζητάει να μην ισχύσει η υπουργική απόφαση και να επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του.

Ο ίδιος τηρεί σιγήν ιχθύος, αλλά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αρνείται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι ψευδείς.

Ο πέμπτος ιατροδικαστής που τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων είναι ο Θεόδωρος Νούσιας, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου, για τον οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω.

Το ψήφισμα  

Μετά την απόφαση να τεθούν σε αναστολή οι παραπάνω ιατροδικαστές, η Πανελλήνια Ένωση Ιατροδικαστών εξέδωσε ανακοίνωση-ψήφισμα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει το παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από συγκεκριμένο ψήφισμα, το οποίο υπογράφει ο ιατροδικαστής Αθηνών Γιώργος Ντιλέρνια, προσωρινός πρόεδρος του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού οργάνου. Φέρει μάλιστα τα ονόματα 23 μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα και απαξιωτικούς τίτλους, διάχυτη παράνομη και αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και προσβλητικές δηλώσεις προσώπων που έχουν προσφάτως λάβει χώρα σε σχέση με την αναστολή καθηκόντων Ιατροδικαστών ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ, οι οποίες παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και συνθλίβουν τον ίδιο τον Πυρήνα της Προσωπικότητάς τους, η προσωρινή διοίκηση της ΕΝΩΣΕΩΣ μας, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία μίας εκάστης υποθέσεως, η οποία θα κριθεί αμιγώς από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια Όργανα, ανεπηρέαστα, τονίζει ότι η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των δικαστικών λειτουργών και τις εντεύθεν αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Υπηρεσίας μας είναι πάντοτε σεβαστή, πλην όμως δεν επιτρέπεται στον βωμό της κακώς νοούμενης ικανοποίησης της κοινής γνώμης και του λεγόμενου ‘‘λαϊκού αισθήματος’’ να υπερβαίνει κάθε μέτρο σεβασμού και ευπρέπειας και να καταφέρεται ακραία και ανεπίτρεπτα σε βάρος των Μελών μας, θίγοντας με τον τρόπο αυτό ευθέως ολόκληρη την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Κράτους, την Ιατροδικαστική Κοινότητα, που πρέπει να λειτουργεί με θεσμική προσωπική και λειτουργική Ανεξαρτησία, και τον Θεσμό που αυτή υπηρετεί με αμεροληψία, σεβασμό και προσήλωση.

Απορρίπτουμε ρητά κάθε είδους αναφορές και προσπάθειες αθέμιτου επηρεασμού με τέτοιο χαρακτήρα και ύφος, που κατατείνουν στην Αθέμιτη Επιρροή προς πάσα κατεύθυνση, δηλώνουμε ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι ικανές να κάμψουν το υψηλό φρόνημα των κρατικών Ιατροδικαστών, οι οποίοι παραμένουν προσηλωμένοι στο υπηρεσιακό τους καθήκον, και υπενθυμίζουμε ότι η ελευθερία της επιστημονικής γνώμης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και τυχόν παραβίαση των άρθρων 14 παρ. 1 και 16 παρ. 1 του Συντάγματος τραυματίζει ανεπανόρθωτα το πολίτευμά μας με απρόβλεπτες διαστάσεις και εξελίξεις».

Πειθαρχικά ελεγχόμενοι

Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση-ψήφισμα υπέγραφαν αρχικά 23 ιατροδικαστές, αρκετοί από τους οποίους υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο για σοβαρά παραπτώματα, κάποιοι άλλοι εμπλέκονται στην υπόθεση της Πάτρας και της Αμαλιάδας, ενώ υπάρχουν και άτομα που εποφθαλμιούν θέσεις εξουσίας.

Σουλτάνα Μαριανού: Η πολύπειρη ιατροδικαστής Α΄ Τάξεως είχε βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο για ορισμένες υποθέσεις. Ξεχωρίζει αυτή του θανάτου της Ολυμπίας Μάντζιου το Μεγάλο Σάββατο του 2006. Η 22χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, χωρίς σφυγμό και αναπνευστική λειτουργία, όπου οι γιατροί παρά την παρατεταμένη διαδικασία ανάνηψης, δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν. Η κ. Μαριανού έγραψε στο πόρισμά της ότι η άτυχη Ολυμπία πνίγηκε μετά από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου.

Οι γονείς της διαπίστωσαν ότι το παιδί τους είχε μελανιές στα πόδια, το αριστερό μάγουλο πρησμένο, η μύτη της έγερνε σαν να ήταν σπασμένη και τα χείλη της ήταν σκισμένα. Οι υποψίες τους στράφηκαν στον γαμπρό τους, τον οποίο κατηγόρησαν ότι δολοφόνησε την 22χρονη.

Στις 3 Μαρτίου 2017 ο αστυνομικός Σπύρος Μ., σύζυγος της 22χρονης, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Κρίθηκε ομόφωνα αθώος καθώς «επί της ουσίας δεν κατέστη να αποδειχτεί στο δικαστήριο η αιτία θανάτου», όπως είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Απατσίδης δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση σχετίζεται με τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα».

Η οικογένεια της 22χρονης κατηγόρησε τη Σουλτάνα Μαριανού ότι παραποίησε την αιτία θανάτου και ότι δεν συμπεριέλαβε στον φάκελο τρεις φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα άγρια χτυπήματα που φέρεται να είχε δεχθεί η άτυχη Ολυμπία από τον σύζυγό της.

Στη δίκη ο ιατροδικαστής Γιάννης Αϊβατίδης υποστήριξε πως πρόκειται για ανθρωποκτονία. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η κ. Μαριανού τέθηκε σε αργία για περίπου 20 ημέρες. Γρήγορα επέστρεψε στην υπηρεσία της.

«Χαλίφης»

Στις 19 Δεκεμβρίου 2024 η ιατροδικαστής Α΄ Τάξεως κ. Σουλτάνα Μαριανού, σχεδόν βεβαία ότι θα αναλάμβανε τα ηνία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας μετά τη διαφαινόμενη συνταξιοδότηση του Νίκου Καρακούκη, άρχισε να υλοποιεί τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άρχισε να συνομιλεί με συναδέλφους της προκειμένου να βγάλει τις βάρδιες του Ιανουαρίου.

Την επόμενη μέρα πληροφορήθηκε ότι η θητεία του Νίκου Καρακούκη παρατείνεται για ακόμη δύο χρόνια. Να σημειωθεί ότι ο σύντροφος της ιατροδικαστού τα τελευταία 2,5 χρόνια επιδίδεται σε έναν ανελέητο «πόλεμο» σχολίων μέσω του λογαριασμού που τηρεί στο X – Twitter σε βάρος του Νίκου Καρακούκη και του Πέτρου Κουσουλού.

Αποστολία Ακριβούση: Η πρώην προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας έχει τεθεί σε παύση χωρίς απολαβές μέχρι τον Ιούνιο του 2025, λόγω της άρνησής της να παράσχει τις υπηρεσίες της στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία όπου είχε τοποθετηθεί. Σε βάρος της κ. Ακριβούση είχε διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος κατόπιν αρκετών καταγγελιών στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσώπων τα οποία ταλαιπωρούνταν επειδή απλώς δεν «λειτουργούσε» η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες. Δύο μέλη του συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της οριστικής παύσης της κ. Ακριβούση, ενώ τρεις (μεταξύ των οποίων και η ιατροδικαστής Αθηνών Σουλτάνα Μαριανού) ψήφισαν υπέρ της προσωρινής 12μηνης παύσης.

Ανδρέας Γκότσης: Ο ιατροδικαστής Πατρών έγινε πασίγνωστος στο ευρύ κοινό για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Αμαλιάδας. Ο κ. Γκότσης έχει αποδώσει σε παθολογικά αίτια τρεις από τους πέντε θανάτους που έχει εξετάσει, για τους οποίους ελέγχεται η Ειρήνη Μουρτζούκου. Συγκεκριμένα, τον θάνατο του μωρού της Κατερίνας και της μόλις 19 ημερών κόρης της Ειρήνης Μουρτζούκου τους απέδωσε σε διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ για τον θάνατο του Παναγιωτάκη έκανε λόγο για αόρατες λοιμώξεις και εγκολεασμό εντέρου.

Η τελευταία αυτή έκθεση απορρίφθηκε από την εισαγγελική Αρχή, η οποία διέταξε επανέλεγχο από την Τριμελή Επιτροπή.

Νίκος Κωτακίδης: Ο ιατροδικαστής Ναυπλίου είναι ένας από εκείνους που εμπλέκονται στην υπόθεση της Αμαλιάδας, καθώς είχε αναλάβει τη διερεύνηση του θανάτου της Ζωής-Ηλιάνας, αδελφής της Μουρτζούκου. Αν και το παιδί είχε χαρακτηριστεί από τη μητέρα του, Πόπη Αναγνωστοπούλου, καθώς και από άλλους συγγενείς, υγιέστατο, ο κ. Κωτακίδης απέδωσε τον θάνατό του σε παθολογικά αίτια.

Παναγιώτης Κοτρέτσος: Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου ελέγχεται πειθαρχικά για τον θάνατο αλλοδαπού ναυτικού μέσα σε πλοίο. Πέρασε πενταετία χωρίς να παραδώσει έκθεση. Την εξέδωσε στη συνέχεια χωρίς να μπορούν να αποζημιωθούν οι συγγενείς λόγω παραγραφής.

Συμεών Μεσογίτης: Ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής Πατρών ήταν μάρτυρας ειδικών γνώσεων στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο οποίος μάλιστα δέχθηκε επικριτικές «βολές» από την εισαγγελέα. Είναι ένας από τους ιατροδικαστές οι οποίοι σύμφωνα με την εισαγγελέα Βασιλική Δημοπούλου παρέδωσαν στο δικαστήριο τις ίδιες σημειώσεις που είχε χρησιμοποιήσει η Ουρανία Δημακοπούλου, τεχνική σύμβουλος της υπεράσπισης. Ο κ. Μεσογίτης όπως αποκάλυψε το «Open Τώρα!», ενώ δεν είχε κάποια συγκεκριμένη εντολή, ενεργούσε ως επιβλέπων στην ιστοπαθολογική εξέταση του 15 μηνών Παναγιωτάκη στην υπόθεση της  Αμαλιάδας.

Σταμάτης Μπελιβάνης: Για τον συγκεκριμένο ιατροδικαστή Κρήτης εκκρεμούν καταγγελίες από γραφεία τελετών, καθώς ο ίδιος φέρεται ότι τους ζητούσε χρήματα. Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Open Τώρα!» ο κ. Γιώργος Ντιλέρνια, ιατροδικαστής Αθηνών, προσωρινός πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Ήταν δική μου πρωτοβουλία καθώς υπήρξαν παράπονα από πολλούς συναδέλφους, όχι μόνο αυτούς που τέθηκαν σε αναστολή αλλά και από άλλους. Δεν πρέπει τα ΜΜΕ να είναι τόσο απόλυτα, γιατί αυτό κάνει κακό σε όλη την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, στο πανεπιστήμιο και στους ιδιώτες ιατροδικαστές».

Αντιδράσεις

Μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η συγκεκριμένη επιστολή είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις. Πρώτη και ηχηρή παρέμβαση έγινε από την Ελένη Καλύβα, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση του Παναγιωτάκη.

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης-ψηφίσματος της Πανελλήνιας Ένωσης των Ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιδιαστέλλω τη θέση μου για λόγους αυτοσεβασμού και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης, εκφράζοντας με τρόπο κατηγορηματικό την αντίθεσή μου σε κάθε συντεχνιακή μεθόδευση η οποία υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές και αντιστρατεύεται τον δημόσιο χαρακτήρα των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς των ελληνικών δικαστηρίων».

Στη συνέχεια όπως έγινε γνωστό απέσυραν τη στήριξή τους στο ψήφισμα επτά ιατροδικαστές, ανάμεσά τους οι Κωνσταντίνος Ζησόπουλος, Σπύρος Κουτσούκης, Ευαγγελία Αναγνωστοπούλου και Χρυσαυγή Κούση.

Υπόλοιπη λίστα

Το ψήφισμα υπογράφουν ακόμα οι:

Αντώνης Παπαδομανωλάκης – Προϊστάμενος Ι.Υ. Κρήτης

Χαράλαμπος Λιλίτσης – Ιατροδικαστής Β΄ Τάξεως Κρήτης

Ιωάννης Φούντος – Προϊστάμενος Ι.Υ. Δυτικής Μακεδονίας

Κατερίνα Αποστολίδου – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Θράκης

Κωνσταντίνα Γαλάνη – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Βορείου Αιγαίου

Ασπασία Δεληλίγκα – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Θεσσαλονίκης

Ιωάννης Δούζης – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Πειραιώς

Διονύσης Καρράς – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Λαμίας

Ανδρέας Κοντογιάννης – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Πατρών

Δέσποινα Νάθενα – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Δωδεκανήσου

Γεώργιος Σιώζιος – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Πατρών

Θεοδώρα Τσιάπλα – Ιατροδικαστής Δ΄ Τάξεως Θεσσαλονίκης

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ