Με την μέχρι πρότινος δικομματική Ελλάδα να παραμένει ένα πολύ πρόσφατο παρελθόν, ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους πολιτικούς αναλυτές, τα κομματικά επιτελεία, αλλά και γενικότερα, το πώς θα διαμορφωθεί φέτος η κατάσταση στα αλλοτινά «απόρθητα κάστρα» των κομμάτων, δηλαδή τις περιοχές που σταθερά παρουσιάζουν συγκεκριμένη πολιτική προτίμηση.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα με τα περισσότερα «απόρθητα εκλογικά κάστρα», καθώς αν ανατρέξει κανείς στην εκλογική γεωγραφία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας θα διαπιστώσει ότι είναι αρκετές οι περιοχές εκείνες, που η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει μόνο μία από τις 15 φορές την εκλογική μάχη.
Η Ά Αθηνών, η Αργολίδα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Λακωνία η Φλώρινα, είναι μερικές από τις περιφέρειες που χρωματίζονται πάντοτε με μπλε, ενώ πλειοψηφεί ισχυρά και σε Έβρο, Άρτα, Μεσσηνία και Ξάνθη. Αντίθετα, η NΔ δεν έχει σημειώσει αρκετές πρωτιές στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων.
Άλλωστε, μέχρι και το 2009 η Κρήτη ήταν ο προνομιακός χώρος του ΠAΣOK, ενώ από το 2012 είναι το ισχυρότερο «κάστρο» του ΣYPIZA, όπως επίσης και η Αχαΐα. Παράλληλα, η Ηλεία τα Δωδεκάνησα, πολλά από τα νησιά του Ιονίου και η Β’ Πειραιά δείχνουν σταθερή προτίμηση στο ΠΑΣΟΚ, αφού τουλάχιστον σε δέκα από τις 15 εκλογικές μάχες έχουν βαφτεί πράσινες.
Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί από τις περιοχές που δεν παρουσιάζουν σταθερή πολιτική προτίμηση. Μερικές περιοχές κατεξοχήν βαρόμετρα της εκλογικής διαδικασίας θεωρούνται η Β’ Αθηνών, η Αιτωλοακαρνανία, τα Γρεβενά, η Ημαθία, η Θεσπρωτία, η Α’ Θεσσαλονίκης, τα Ιωάννινα, η Κορινθία και η Χίος.
Δείτε αναλυτικά το πώς ψηφίζουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από το 1974 μέχρι και το 2012:
Α’ Αθηνών
Άρτα
Καστοριά
Ξάνθη
Λακωνία
Μεσσηνία
Κιλκίς
Αχαΐα
Ηλεία
Ηράκλειο
Κέρκυρα
Β’ Πειραιά