Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Ο Πούτιν προτείνει τη Σλοβακία ως μεσολαβητή για την ειρηνευτική συμφωνία της Ουκρανίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πρόταση της Σλοβακίας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία για τον τερματισμό τουπολέμου, λέγοντας ότι «η Σλοβακία παίρνει μια τόσο ουδέτερη θέση».

Ο Πούτιν, ο οποίος φιλοξένησε τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο στο Κρεμλίνο στις 22 Δεκεμβρίου, είπε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον πόλεμο της Ουκρανίας που πλησιάζει τα τρία χρόνια.

Η Ρωσία δεν είναι αντίθετη στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Σλοβακία
Στην ομιλία του στη ρωσική τηλεόραση την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Φίκο του είπε ότι οι σλοβακικές αρχές «θα ήταν ευτυχείς να παράσχουν τη χώρα τους ως πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις».

Ο Πούτιν είπε περαιτέρω: «Δεν είμαστε αντίθετοι, αν πρόκειται για αυτό. Γιατί όχι; Εφόσον η Σλοβακία παίρνει μια τόσο ουδέτερη θέση».

Η απροειδοποίητη επίσκεψη στη Ρωσία του Φίκο, ενός από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που διατήρησε δεσμούς με το Κρεμλίνο, ήρθε παρά τις προσπάθειες των δυτικών χωρών να απομονώσουν τον Πούτιν και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ως μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία έχει ήδη σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από το φθινόπωρο του 2023 υπό την κυβέρνηση του Φίκο και ζητά επίμονα ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, ο Φίκο είπε ότι κατά τη διάρκεια της «μακράς συνομιλίας» του με τον Πούτιν, συζήτησε θέματα όπως «τις προοπτικές ενός πρόωρου ειρηνικού τερματισμού του πολέμου» στην Ουκρανία. Δεν έκανε καμία αναφορά όμως ότι προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ή να διευκολύνει τις συνομιλίες.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Φίκο στη Μόσχα, για την οποία ισχυρίστηκε ότι ενημέρωσε τους κορυφαίους ηγέτες της ΕΕ, έγινε μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πείσει το Κίεβο να επανεξετάσει την άρνησή του να παρατείνει σύμβαση παράδοσης φυσικού αερίου με αγωγούς σε ουκρανικό έδαφος.

Παρών σε αυτή τη  σύνοδο ήταν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία είπε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και το οποίο  επιτρέπει στη Ρωσία  να διαμετακομίσει από τη χώρα της προς την Ευρώπη το φυσικό αέριο. Με αυτά τα δεδομέναδεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής άλλη εφικτή εναλλακτική λύση.

Ο Ζελένσκι αντιδρά στη συνάντηση Φίκο-Πούτιν
Ο Φίκο χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πούτιν «απάντηση» στον Ζελένσκι και την αμετάβλητη στάση του, λέγοντας ότι έτσι απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της Σλοβακίας και το χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Σλοβάκου πρωθυπουργού στη Μόσχα επικρίθηκε από αξιωματούχους της ΕΕ και της Ουκρανίας, με τον Ζελένσκι να αποκαλεί τη φιλορωσική ενεργειακή πολιτική του Φίκο «μεγάλο ζήτημα ασφάλειας» για τη Σλοβακία και την Ευρώπη.

«Γιατί αυτός ο ηγέτης εξαρτάται τόσο από τη Μόσχα; Τι του προσφέρεται και με τι πληρώνει;» ρώτησε ο Ζελένσκι στην κριτική του στον Σλοβάκο ηγέτη. Ο Zελένσκι  ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι τα κίνητρα του Fico μπορεί να μην είναι προς τα συμφέροντα της Σλοβακίας. «Παλεύουμε για τη ζωή μας, ο Φίκο παλεύει για χρήματα και είναι απίθανο τα χρήματα να είναι για τη Σλοβακία. Οι σκιώδεις συμφωνίες με τον Πούτιν είναι είτε εμπόριο κρατικών συμφερόντων είτε λειτουργούν για προσωπικό όφελος», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Θα τελειώσει η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας το 2025;
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν έκανε αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία το 2025, λέγοντας ότι η Ρωσία στοχεύει «να τερματίσει τη σύγκρουση», λέγοντας  ότι η χώρα του «θα πετύχει στην πρώτη γραμμή».

Επίσης, τα σχόλια του Πούτιν για τις πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έρχονται λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2025. Ο Τραμπ έχει ήδη δεσμευτεί να βγάλει τις ΗΠΑ «έξω» από τον πόλεμο της Ρωσίας και να διαπραγματευτεί μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία. Πρότεινε επίσης στις 22 Δεκεμβρίου ότι ο Πούτιν θέλει να έχει μια συνάντηση μαζί του «το συντομότερο δυνατό».

Και η Γαλλία μας πρότεινε διάλογο χωρίς την Ουκρανία

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ   αποκάλυψε ότι και το Παρίσι κάλεσε τη Μόσχα σε διάλογο για το μέλλον της Ουκρανίας και μάλιστα πίσω από την πλάτη του Κιέβου.

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, για να μην φέρω κανέναν σε δύσκολη θέση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι Γάλλοι συνάδελφοί μας έχουν απευθύνει έκκληση μέσω εμπιστευτικών καναλιών: «Ας βοηθήσουμε, καθώς κάνουμε διάλογο για το Ουκρανικό ζήτημα» χωρίς την Ουκρανία. Απλώς έναν διάλογο για το Ουκρανικό, κατά κάποιον τρόπο κατά παράβαση της αρχής την οποία η Δύση συνεχίζει να επαναλαμβάνει, ότι δηλαδή δεν πρέπει να λέγεται ούτε μια λέξη για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Μάλιστα ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πού, το ποτέ και το πώς ακριβώς επιχειρήθηκε μια τέτοια προσέγγιση, έδειξε πρόθυμος για διάλογο, προκειμένου να ακούσει τις γαλλικές απόψεις.

«Λοιπόν, δεν λέμε όχι, δεν αρνούμαστε την επαφή, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε» συνέχισε ο επί σειρά ετών έμπιστος του Ρώσου προέδρου , σε μια προσπάθεια αφενός να δείξει διαλλακτικότητα και αφετέρου να εκθέσει τη γαλλική πλευρά για διγλωσσία.

Όπως είναι φυσικό μετά τις δηλώσεις Λαβρόφ η αντίδραση από το Παρίσι ήταν άμεση. «Οι ρωσικές αρχές έχουν συνηθίσει να εκφράζουν αστήρικτους ισχυρισμούς, με στόχο την εκμετάλλευση ενός επιθετικού πολέμου για τον οποίο φέρουν την πλήρη ευθύνη», δήλωσαν Γάλλοι διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Όπως έχει επαναλάβει η Γαλλία από την αρχή του πολέμου, εναπόκειται στην Ουκρανία, τη χώρα που δέχεται επίθεση, να καθορίσει τον χρόνο και τις συνθήκες υπό τις επιθυμίες να μπει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης», είπε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Πούτιν για Oreshnik: Ιστορικό γεγονός για την πυραυλική βιομηχανία

Νέα προειδοποίηση από Πούτιν στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν: «Θα μετανιώσει γι’ αυτό…»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ