Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέκτησε και επισήμως το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία έως και το 2036, καθώς υπέγραψε τον νόμο που του επιτρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία και να εκτίσει δύο ακόμη θητείες μετά τη λήξη της τρέχουσας το 2024.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε οριστικά από το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, έπειτα από δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2020.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ίδιο και αυτό πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν όσον αφορά τον εν ενεργεία πρόεδρο, οι προηγούμενες προεδρικές του θητείες.
Ο νόμος ορίζει επίσης ότι αρχηγός κράτους μπορεί να εκλεγεί Ρώσος πολίτης, ηλικίας 35 ετών και άνω, ο οποίος διέμενε μόνιμα στη Ρωσία όχι λιγότερο από 25 χρόνια και ο οποίος δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν υπηκοότητα άλλου κράτους ή άδεια παραμονής σε άλλο κράτος.
Την ιδέα για «μηδενισμό» των προηγούμενων προεδρικών θητειών του προέδρου Πούτιν κατά την περίοδο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο η βουλευτής της Κρατικής Δούμας εκ μέρους του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η οποία που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο.
Η Τερέσκοβα είχε υποστηρίξει ότι «πρέπει εντίμως, ανοιχτά, δημόσια να προβλέψουμε και γενικά να καταργήσουμε τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προεδρικών θητειών που υπάρχουν στο Σύνταγμα».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που κυβερνά τη Ρωσία είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος από το 2000, έχει εκτοπίσει μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών κάθε πραγματικό πολιτικό ανταγωνισμό στη Ρωσία, περιορίζοντας την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ενώ πάντα αρνούνταν να συζητήσει τη διαδοχή του.
Το 2036, που είναι με βάση τον νέο νόμο η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 83 ή 84 ετών.
Η υπογραφή του νόμου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τον Γεβγκένι Ρόιζμαν, επικριτή του Κρεμλίνου και πρώην δήμαρχο της πόλης Γεκατερίνεμπουργκ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, δήλωσε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι ο νόμος αυτός καθιστά τον Πρόεδρο Πούτιν ισόβιο πρόεδρο.
Από την πλευρά της η ομάδα του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, επίσης επικριτή του Κρεμλίνου που έχει υποστεί σειρά διώξεων, ανάρτησε βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000, στο οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι είναι αντίθετος με το να παραμένει ο πρόεδρος στην εξουσία για περισσότερες από δύο θητείες.