Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Ο Πρετεντέρης προτιμούσε τους χούλιγκαν των γηπέδων, αλλά τελικά μετατράπηκε σε χούλιγκαν της δημοσιογραφίας

«Ένα ολόκληρο γήπεδο κόχλαζε, φώναζε και πέταγε μπουκάλια εκείνη τη στιγμή. Εύλογο είναι κι εσύ ν’ αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο… εθιμικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα. Όποιος δεν έχει πάει γήπεδο, δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει αυτές τις στιγμές. Όταν νιώθεις ότι αδικείσαι, αντιδράς με όποιον τρόπο βρίσκεις πρόσφορο εκείνη τη στιγμή». Οι 54 λέξεις αποτυπώνουν την απάντηση του Γιάννη Πρετεντέρη για τον θόρυβο που προκάλεσε η ενέργειά του να πετάξει μπουκάλι με νερό στον διαιτητή Στέλιο Συμεωνίδη, κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός – Άρης. Τα λεγόμενα του νυν συμβούλου έκδοσης στην εφημερίδα «Τα Νέα» και σχολιαστή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega είχαν αποτυπωθεί σε ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδογιάννη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Κάποιος θα σκεφτεί ότι σερβίρουμε «περσινά ξινά σταφύλια». Είναι, όμως, έτσι; Όχι, βέβαια. Θα το αντιληφθούν όλοι από μια άλλη φράση του Πρετεντέρη για εκείνο το περιστατικό.

«Προτιμώ τους χουλιγκανισμούς στο γήπεδο, παρά στη δημοσιογραφία…», είχε προσθέσει ο Πρετεντέρης το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 1997. Ο Παναθηναϊκός είχε υποδεχθεί τον Άρη στο ΟΑΚΑ για τη 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ, και τα βήματα που υπέδειξαν οι διαιτητές στον Νίκο Οικονόμου, δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, οδήγησαν στην επικράτηση των «κίτρινων» με 77-79. Τότε ο αρθρογράφος του ΔΟΛ, που είχε μπει στο γήπεδο με την ταυτότητα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, έβγαλε τον χουλιγκάνο που έκρυβε μέσα του.

Ο ίδιος άνθρωπος που κατακεραυνώνει, πλέον, τους πιτσιρικάδες όταν ξεφεύγουν στα γήπεδα. Ο ίδιος δημοσιογράφος που το παίζει κριτής των πάντων και για άλλη μία φορά έστρεψε εναντίον του όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και τους συνεργάτες του στην Alter Ego, την εταιρεία στην οποία ανήκουν «Τα Νέα» και «Το Βήμα». Αρκούσε το άρθρο του το περασμένο Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024, με τίτλο «Πίσω στα βασικά». Ο Πρετεντέρης ξεπέρασε τον εαυτό του.

«Η αντιπολίτευση και διάφορα συμφέροντα που δεν γουστάρουν την κυβέρνηση θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τον COVID, τις υποκλοπές, τις πυρκαγιές ή τα Τέμπη για να κοντύνουν την κυβέρνηση. Με γεια τους και χαρά τους», έγραψε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, η κυβέρνηση είναι εκείνη που κυβερνά στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, όσο διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Δεν κυβερνά με ρεφενέ, ούτε “με του βοηθού το χέρι’’» και πως «ακόμη περισσότερο που στη δημοκρατία ο Άρειος Πάγος δεν καθοδηγείται από το υπουργικό συμβούλιο, την “Ηνωμένη Αντιπολίτευση” ή από διάφορους συγγενείς θυμάτων».

Τα γραφόμενα του Πρετεντέρη προκάλεσαν αντιδράσεις και μέσα στην Alter Ego. Ήταν χαρακτηριστικό το κείμενο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, διευθυντή του in.gr.

«Πίσω στα θρανία – Κάποιοι πρέπει να μάθουν από την αρχή την αλφαβήτα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της δημοσιογραφίας», ήταν ο τίτλος και μεταξύ άλλων έγραψε: «Και η ευημερία του λαού σημαίνει να λογοδοτούν όσοι ασκούν εξουσία, είτε αυτό αφορά τα Τέμπη, είτε αυτό αφορά τις υποκλοπές. Γιατί και ασφάλεια στις συγκοινωνίες χρειαζόμαστε και φραγμό στη δυνατότητα της εξουσίας να παρακολουθεί αξιωματούχους, δημοσιογράφους και πολιτικούς για να τους εκβιάζει. …Και η δημοκρατία (αλλά και η λογοδοσία) απαιτούν να υπάρχουν Μέσα Ενημέρωσης και Δημοσιογραφία που κάνουν τη δουλειά τους. Και δουλειά των δημοσιογράφων δεν είναι να αναπαράγουν αυτά που λέει η εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε βεβαίως να προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά και να διαμαρτύρεται. …Και σίγουρα οι δημοσιογράφοι που ψάχνουν, βρίσκουν στοιχεία, εντοπίζουν συσχετίσεις και υποδεικνύουν πού πρέπει να στραφούν και οι διωκτικές αρχές, δεν είναι ούτε δημοσιογράφοι που κάνουν τους πράκτορες, ούτε πολύ περισσότερο πράκτορες που κάνουν τους δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους».

Πέρα από τον Χαραλαμπόπουλο, όμως, στον Πρετεντέρη απευθύνθηκε και η Μαρία Καρυστιανού. Με ανάρτησή της, η χαροκαμένη μάνα ήταν κόλαφος κατά του… Γιαννάκη.

«Ένας “δημοσιογράφος” αναφέρθηκε σε εμάς, τους γονείς που θάψαμε όχι ό,τι απέμεινε από το παιδί μας, αλλά ό,τι μας παραδώσανε άρον άρον και ενώ το μπάζωμα ήταν σε εξέλιξη, και διερωτάται αν είναι πρέπον να εκφέρουμε δημόσια τη γνώμη μας για τον πρωθυπουργό – ενορχηστρωτή της υπόθεσης και υποστηρικτή του πρώην υπουργού Μεταφορών, παρακάμπτοντας τη “δικαιοσύνη” που έχει αναλάβει το γνωστό της έργο», έγραψε και στον επίλογό της ξεκαθάρισε ότι «πλέον η ανοχή μας τερμάτισε για οποιονδήποτε τολμάει να τα βάζει με τα θύματα – ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ.

Οι λέξεις ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ και αντιπολίτευση στην ίδια πρόταση, όπως πρωτοειπώθηκε από τον πρωθυπουργό προεκλογικά, αποδεικνύει τη χαμηλή ηθική σας και τη δουλοπρέπεια που σας διακατέχει.

Εν κατακλείδι, μαθήματα λογικής, νομικής και ηθικής από έναν δημοσιογράφο που σταθερά υπερασπίζεται συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι άκυρα επειδή στερούνται της απαραίτητης δημοσιογραφικής αμεροληψίας. Χάρισμα που δεν είχατε και ούτε θα αποκτήσετε».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Πρετεντέρης επανέφερε στην επικαιρότητα τον Βασίλη Ραφαηλίδη. Ο αείμνηστος δημοσιογράφος και συγγραφέας, άλλωστε, είχε περιγράψει τον νυν διάσημο σχολιογράφο με πολύ γλαφυρό τρόπο.

«Ο Ι. Κ. Πρετεντέρης έχει μια απίθανη προσαρμοστικότητα. Προσαρμόζεται ακόμα και μέσα στα σκ@τ@», είχε πει ο Ραφαηλίδης για τον Γιαννάκη, που πριν από 27 χρόνια προτιμούσε τους χούλιγκαν των γηπέδων, αλλά προσαρμόστηκε ως χούλιγκαν της δημοσιογραφίας.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ