O πρώην διευθυντής της CIA και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εμπλέκεται σε «τρομοκρατία», κατηγορώντας την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ως εχθρό του ισραηλινού κράτους.
Το στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, που δεν είναι ακριβώς το αγαπημένο μεταξύ των αντιπολεμικών ακτιβιστών, χρησιμοποίησε τη λέξη “τρομοκρατία” για να περιγράψει την ισραηλινή επιχείρηση της έκρηξης των συσκευών τηλεειδοποίησης και των ραδιοτηλεφώνων που χρησιμοποιούνται από την Χεζμπολάχ . Η δολιοφθορά αυτή σκότωσε τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και αμάχων.
Μιλώντας στο CBS News την Κυριακή, ο Πανέτα είπε ότι οι τακτικές του Ισραήλ κινδυνεύουν να κυλίσουν την περιοχή σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας και να επεκτείνουν το εύρος του πολέμου σε επικίνδυνα εδάφη.
«Η ικανότητα να μπορείς να τοποθετήσεις ένα εκρηκτικό σε μια συσκευή σύγχρονης τεχνολογίας που είναι πολύ διαδεδομένη τις μέρες και να το μετατρέψεις σε όπλο που θα σκορπίσει τον τρόμο, είναι κάτι νέο», είπε ο Πανέτα στο CBS News Sunday Morning. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια νέα μορφή τρομοκρατίας που μπαίνει κατευθείαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, Και όταν ένας τρόμος εισέρχεται στην αλυσίδα εφοδιασμού, κάνει τους ανθρώπους να ρωτούν ποια θα είναι η επόμενη κόλαση που μπορεί να ζήσουν”
Οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι των πληροφοριών περιέγραψαν την επιχείρηση ως μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να αποκτήσει την ικανότητα του «κόκκινου κουμπιού» σπέρνοντας χάος και ανοίγοντας το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση. Εξάλλου οι πρόσφατες επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να κλιμακώσουν περαιτέρω μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση σε περιφερειακό πόλεμο και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το χειρότερο στέλνοντας απροσδιόριστο αριθμό ενισχύσεων για να υποστηρίξουν τους 40.000 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα.
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν χτυπήματα και με συμβατικά μέσα. Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τον νότιο Λίβανο το πρωί της Δευτέρας , σκοτώνοντας 356 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 1.200, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σε αυτό που το Ισραήλ είπε ότι ήταν μια προσπάθεια να καταστρέψει εκτοξευτές ρουκετών που ήταν κρυμμένοι σε κτίρια κατοικιών.
Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, με τα περισσότερα από αυτά να πέφτουν σε μη κατοικημένες περιοχές ή να αναχαιτίζονται από την ισραηλινή άμυνα. Οι επιθέσεις που αποδίδονται στη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης τον Ιούλιο που άφησε νεκρούς δώδεκα παιδιά,έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο βόρειο Ισραήλ.
Το Ισραήλ δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την επιχείρηση τηλεειδοποίησης πριν από τις επιθέσεις που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, ίσως φοβούμενο αντίδραση από αξιωματούχους του Πενταγώνου που «θα εξασκούσαν κάθε μέσο που διαθέτουν για να το αποτρέψουν από μια τέτοια επίθεση». Ο Ραλφ Γκοφ, πρώην αξιωματούχος της CIA, είπε στην Washington Post πως μόνο μετά το πρώτο κύμα επιθέσεων την περασμένη Τρίτη, το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι βρισκόταν πίσω από αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης, οι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ, που βρίσκεται ήδη υπό έντονη κριτική για τον πόλεμο στη Γάζα και τις θανατηφόρες επιδρομές του στη Δυτική Όχθη, ενδέχεται να έχει παραβιάσει διεθνείς συνθήκες και πρωτόκολλα στα οποία έχει υπογράψει.
Όσον αφορά στις εκρήξεις των συσκευών τηλεειδοποίησης και των ραδιοτηλεφώνων που χρησιμοποιούνται από την Χεζμπολάχ, το άρθρο 7 παράγραφος 2 του Τροποποιημένου Πρωτοκόλλου ΙΙ της Σύμβασης για ορισμένα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση εκρηκτικών παγίδων, τις οποίες ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ορίζει ως «η παγίδευση αντικειμένων που σχετίζονται με την κανονική καθημερινή χρήση των πολιτών είναι επικίνδυνη και είναι πιθανό να βλάψει απλούς αθώους πολίτες».
“Η χρήση εκρηκτικού μηχανισμού του οποίου η ακριβής τοποθεσία δεν θα μπορούσε να είναι αξιόπιστα γνωστή είναι παράνομη καθώς αποτελεί ένα μέσο επίθεσης που δεν θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο και ως αποτέλεσμα χτυπά στρατιωτικούς στόχους αλλά και πολίτες χωρίς διάκριση”, δήλωσε ο διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λάμα Φακίχ.
Ο Πανέτα, μιλώντας την Κυριακή, τόνισε τη σημασία του να σταματήσουν τέτοιες μορφές πολέμου να βγουν εκτός ελέγχου.
«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό για τα έθνη του κόσμου να έχουν μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το εάν αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο όλοι πρέπει να επικεντρωθούν ή όχι», είπε ο Πανέτα. «Επειδή αν δεν προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν τώρα, σημειώστε τον λόγο μου, θα αποτελέσει το πεδίο μάχης του μέλλοντος».
Ν.Β
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ