Ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία με δόλο επέβαλε αργά το βράδυ της Τρίτης το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσπρωτίας στον 52χρονο Αλβανό Αλέκο Πέτρο, ο οποίος την Πρωτοχρονιά του 2019, είχε δολοφονήσει την 28χρονη κόρη του Αντζελίνα και στη συνέχεια, για να εξαφανίσει τα ίχνη της, την είχε θάψει στον κήπο του σπιτιού όπου διέμενε.
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, Βασίλειο Νουλέζα, «Το ΜΟΔ Θεσπρωτίας που καταδίκασε την υπόθεση ανθρωποκτονίας με δόλο της 28χρονης Αγγελικής Πέτρου με δράστη τον πατέρα της Αλέκο Πέτρο, υπήκοο Αλβανίας και κάτοικο Κέρκυρας, την Πρωτοχρονιά του 2019 στην Αλεπού Κέρκυρας, έκρινε με βάσει τη δικογραφία και τις μαρτυρικές καταθέσεις της νονάς και του συντρόφου του θύματος».
Το δικαστήριο απέρριψε τα άρθρα 34 και 36 του Π.Κ., περί «Διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών ή της συνείδησης» και περί «ελαττωμένης ικανότητας προς καταλογισμό», που επικαλέστηκε ο κ. Νουλέζας.
«Οι καταθέσεις αυτές έλεγαν ότι η πράξη τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έπρεπε να αποβληθούν οι προβληθέντες ισχυρισμοί περί διαπληκτισμού και εν βρασμώ ψυχής ενώ αποδεδειγμένα υπήρξε ένταση σε προηγούμενο επεισόδιο μεταξύ τους, με κύριο λόγο την άγνωστη διαμονή και εργασία της κοπέλας, γεγονός που εκνεύριζε και τρέλαινε τον πατέρα και τον ώθησε σε αυτή την αποτρόπαιη πράξη».
Το δικαστήριο, κατά τη γνώμη του κ. Νουλέζα απέρριψε εσφαλμένα το άρθρο 84 του Π.Κ. περί «έντιμου βίου», ενώ ο δράστης διέμενε 30 χρόνια στην Ελλάδα, εργαζόταν και είχε δείξει πολιτισμένη, επαγγελματική και φιλική συμπεριφορά προς όλους, όπως επίσης απέρριψε άδικα το ελαφρυντικό μεταμέλειας, καθώς «αποδείχθηκε στο δικαστήριο περίτρανα ότι δεν είχε ξαναχτυπήσει την κόρη του και ότι είχαν αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους», λέει ο δικηγόρος. «Την έγραψε σε σχολείο, δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη σχέση της και την εργασία της, το μόνο που ήθελε ήταν να γνωρίσει τον σύντροφο της κοπέλας».
Ο κ. Νουλέζας, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και στο δευτερόβαθμο δικαστήριο, που αναμένεται να διοριστεί σύντομα, θα απαιτήσει ψυχιατρικό πραγματογνώμονα για να αποδειχθεί ότι ο δράστης όντως έπασχε από ψυχιατρικό νόσημα, γιατί «μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος θα έφτανε σε αυτό το σημείο της παράνοιας ώστε να σκοτώσει το παιδί του», δηλώνει ο δικηγόρος.
Ο κ. Νουλέζας επισημαίνει επίσης ότι «η διενεργηθείσα ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο υπάρχει παραδοχή ότι ο δράστης όντως πάσχει από κάποιο ψυχιατρικό νόσημα και πρέπει να μεταφερθεί σε αντίστοιχη κλινική του Κορυδαλλού, ενώ για κάποιο λόγο στο δεύτερο κομμάτι της ο εισαγγελέας καταλήγει απροσδόκητα στο συμπέρασμα ότι ο δράστης είχε πλήρη πνευματική διαύγεια και ήταν σε θέση να καταλάβει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος».
«Πρόκειται για μια πάρα πολύ φρικιαστική δολοφονία. Ο πατέρας δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την αίσθηση υπερπροστατευτικότητας προς την κόρη του και οδηγήθηκε στην παράνοια. Θα έπρεπε να ρίχνεται και ένα μερίδιο ευθύνης και στη νονά που απέκρυπτε τον τόπο διαμονής της κοπέλας παρόλο που ο πατέρας έδειχνε ότι αγωνιούσε, αλλά και στον σύντροφο τού θύματος που δεν αποκάλυψε στον πατέρα ότι διέμεναν μαζί, ενώ είχαν σχέση εδώ και 1,5 χρόνο», δηλώνει ο κ. Νουλέζας.
Ο κ. Νουλέζας κατηγορεί το δικαστήριο «για στοχοποίηση, εκδικητικότητα και εμπάθεια», καθώς δεν ήταν αντικειμενικό απέναντι στον δράστη εξαιτίας της καταγωγής του. «
Τα δικαιώματά του είναι κατοχυρωμένα στο ΚΠΔ και ΕΣΔΑ και πρέπει να μην καταστρατηγούνται για αλλοδαπό δράστη. Εχουμε δει παρόμοιες δίκες να παίρνουν διαφορετική τροπή όταν πρόκειται για δράστες υψηλής κοινωνικής τάξης, για παράδειγμα. Στο επόμενο δικαστήριο ελπίζουμε να υπάρξει μια αντικειμενικότερη και νηφαλιότερη κρίση», δηλώνει ο δικηγόρος.
Η ένσταση του κ. Νουλέζα αφορά τον τρόπο που διηύθυνε τη διαδικασία η δικαστής αλλά και τον τρόπο που υπέβαλε τις ερωτήσεις της στους μάρτυρες. «Λοιδορούσε τη μοναδική μάρτυρα υπεράσπισης και δεν με άφηνε να υποβάλω τις δικές μου ερωτήσεις, με τη δικαιολογία ότι αυτές είχαν απαντηθεί ήδη», τονίζει ο συνήγορος υπεράσπισης.
Οσο για την ψυχική κατάσταση του δράστη, ο δικηγόρος επισημαίνει ότι «ο δράστης είναι συντετριμμένος, συγκλονισμένος και θρηνεί πιο βαθιά από τον καθένα και ζητά συγγνώμη από τον Θεό και την κοινωνία, που ο προστατευτισμός του τον οδήγησε στην παράνοια».
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί