Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ απαντά σε Έλληνα δημοσιογράφο

Στην Ελλάδα, ίσως και σε άλλες χώρες, συμβαίνει ένα παράδοξο. Παρακολοuθούμε με μεγάλο και ειλικρινές ενδιαφέρον, τη δημόσια παρουσία του Δαλάι Λάμα και τις τοποθετήσεις του. Μπορεί κάποιοι να εμπνέονται από τα κείμενά του και τη φιλοσοφία του, αλλά η υπάρχει περιορισμένη γνώση της πολιτικής ιστορίας που συνοδεύει τον θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ, και ανώτατο δάσκαλο του Θιβετιανού Βουδισμού.

Ο Δαλάι Λάμα πέρα από θρησκευτικός ηγέτης υπήρξε και πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ, μέχρι και το 1950, χρονιά που ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εισβάλει στο Θιβέτ. Ο Δαλάι Λάμα, δεν σταμάτησε να ελπίζει σε μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος για αυτό το λόγο και προσπάθησε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κινέζους αξιωματούχους μέχρι και το 1954, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Χρονιά ορόσημο για την εξέλιξη του Θιβετιανού ζητήματος υπήρξε το 1959, όπου η καταπίεση από την Κίνα οδήγησε σε εξέγερση τον λαό του Θιβέτ, φέροντας ξανά τον στρατό της Κίνας στο έδαφος του Θιβέτ. Ο Δαλάι Λάμα αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στην πόλη της Ινδίας Νταραμσάλα, όπου και ζει μέχρι σήμερα, ιδρύοντας την εξόριστη κυβέρνηση με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα του Θιβέτ αλλά και να προστατέψει τον Θιβετιανό πολιτισμό.

Τον Μάρτιο του 2011 ο θρησκευτικός ηγέτης παραιτείται από τον ρόλο του ως πολιτικού εκπροσώπου του Θιβέτ για να ανοίξει τον δρόμο για έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη.

Σήμερα η “Κεντρική Θιβετιανή Διοίκηση” ή ανεπισήμως ή ″Εξόριστη Κυβέρνηση Του Θιβέτ″, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Θιβέτ, αποτελεί τον βασικό μηχανισμό προώθησης των συμφερόντων του Θιβέτ στα διεθνή φόρα, συμμετέχοντας δια μέσω του Προέδρου της Κεντρικής Θιβετιανής Διοίκησης σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Η δομή της οργάνωσης είναι δημοκρατική, με πρόεδρο , υπουργικό συμβούλιο και κοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την διεθνή πολιτική δράση και εκπροσώπηση του Θιβέτ, η οργάνωση διοικεί ένα δίκτυο από σχολεία στην Ινδία και οργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Κεντρική Θιβετιανή Διοίκηση αν και δεν είχε αναγνωριστεί από καμία χώρα ως επίσημη κυβέρνηση, έχει επιρροή και τον σεβασμός από χώρες όπως η ΗΠΑ αλλά και θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αναγνώστες της HuffPost Greece, αλλά και η ελληνική κοινή γνώμη ευρύτερα, έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Κεντρικής Θιβετιανής Διοίκησης ή της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, Lobsang Sangay (Λόμπσαγκ Σανγκέι η αγγλική μετάφραση του ονόματος είναι “kind-hearted lion” δηλαδή το λιοντάρι με την ευγενική καρδιά) σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Ο   Sangay έχει γεννηθεί το 1968 στην Ινδία και προέρχεται από μια γενιά Θιβετιανών που μεγάλωσε με την νοσταλγία της πατρίδας, αλλά γαλουχημένος από την διεκδικητική ωριμότητα που του δημιουργεί η γενεαλογική και χρονική απόσταση από τα θλιβερά γεγονότα της δεκαετίας του 1950.

Με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αποτελεί μια γενιά πολιτικών που προσπαθεί μέσω του διαλόγου και της διεθνοποίησης του ζητήματος να βρει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Θιβέτ. Στην συνέντευξη που ακολουθεί μας προσφέρει την δυνατότητα να αντιληφθούμε την σημασία του Θιβέτ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θιβετιανός λαός αλλά και το τι είναι το Θιβέτ, και κατά επέκταση τι πρεσβεύει στην ολότητα του ο Δαλάι Λάμα:

Κύριε Sangay θα θέλατε να πείτε ποιος είναι ο ρόλος της Κεντρικής Θιβετιανής Διοίκησης;

O βασικός ρόλος της Κεντρικής Θιβετιανής Διοίκησης είναι να ανακουφίζει τον πόνο των Θιβετιανών που ζουν στο Θιβέτ. Παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί για να τονώσει το ηθικό, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Θιβετιανών. Ο πιο κρίσιμοι τομείς που δίνουμε έμφαση είναι τα πολιτιστικά, κοινωνικά , θρησκευτικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού του Θιβέτ. Σαφέστατα ο απώτατος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε μια βασική ελευθερία για το Θιβέτ που θα συνδυαστεί με την επιστροφή της Αυτού Αγιότητας Δαλάι Λάμα στο Θιβέτ.

Την ίδια στιγμή για την δυναμική κοινότητα των Θιβετιάνων που ζουν στην εξορία η Κεντρική Θιβετιανή Διοίκηση, η οποία εδρεύει στην Ινδική πόλη Νταρμασάλα, λειτουργεί ως το μοναδικό σημείο αναφοράς. Το έτος ίδρυσης της Διοίκησης είναι το 1960. Η δομή της Διοίκησης είναι απολύτως δημοκρατική και εκτός από τους τρεις πυλώνες της δημοκρατίας. Υπάρχουν 7 διαφορετικά τμήματα, με ξεχωριστές αρμοδιότητες, όπως Θρησκεία, Πολιτισμός, Στέγαση, Οικονομία, Ενημέρωση και Επικοινωνία (DIIR), Ασφάλεια και Υγεία.

Με ποιον ή ποιους τρόπους προσπαθείτε εσείς προσωπικά να επηρεάσετε τους ξένους πολιτικούς ηγέτες , αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των αιτημάτων σας;

Ταξιδεύω συνεχώς είτε στην Ινδία είτε στο εξωτερικό. Όταν συναντώ ξένους ηγέτες, αλλά και απλούς πολίτες, τους ενημερώνω για την κατάσταση που βιώνουν οι Θιβετιανοί καθώς και τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον. Η κατάσταση που επικρατεί στο Θιβέτ αυτή την στιγμή είναι εντελώς απαράδεκτη. Για αυτό το λόγο πάντα καταλήγω με την εξής προτροπή: Αν πιστεύετε στις αρχές της δικαιοσύνης, της μη-βίας, στην δημοκρατία, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, θα πρέπει να απαιτείτε να εφαρμόζονται αυτές οι αρχές και στην περίπτωση του Θιβέτ. Σε αντίθεση περίπτωση οι αρχές αυτές δεν είναι τίποτα παραπάνω από κούφια λόγια χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

Θεσμικά η ΚΘΔ , πραγματώνει δράσεις δημόσιας διπλωματίας μέσω από το Τμήμα Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων. Το τμήμα αυτό διοικεί 13 γραφεία που εδρεύουν σε πόλεις ειδικής βαρύτητας και ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας, όπως το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον, η Νέα Υόρκη, το Νέο Δελχί, η Γενεύη, το Παρίσι και Ταϊπέι. Τα γραφεία αυτά είναι επιφορτισμένα στο να συνάπτουν συνέργειες με κυβερνήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κοινοβούλια για την προαγωγή του Θιβετιανού ζητήματος.

 

Στο Θιβέτ σήμερα, όπως λέει και ένα προπαγανδιστικό σλόγκαν του Κινεζικού Κράτους, όλοι είναι φύλακες και κάθε χωρίο είναι ένα φρούριο.

 

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πως ζούν σήμερα όσοι Θιβετιανοί παραμένουν στο Θιβέτ;

Oι Θιβετιανοί που ζουν στο Θιβέτ σήμερα είναι πολιτικά καταπιεσμένοι, οικονομικά περιθωριοποιημένοι, αντιμετωπίζονται με κοινωνική προκατάληψη και είναι θύματα μιας πολιτικής από την Κίνα πολιτισμικής αφομοίωσης.

Επίσης όσον αφορά το περιβάλλον στο Θιβέτ, το αποκαλούμενο ως και «Τρίτος Πόλος» και «Δεξαμενή της Ασίας» (Water Tower of Asia), βρίσκεται υπό μεγάλη απειλή από τις ασταμάτητες εξορύξεις και τη κατασκευή φραγμάτων και αποστράγγισης των ποταμών, που πραγματοποιεί η Κινεζική Κυβέρνηση.

Οι Θιβετιανοί επανειλημμένα έχουν ορθώσει το ανάστημά τους στους ακραίους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από την κινεζική κυβέρνηση και ως αποτέλεσμα έχουν υποστεί την βίαιη καταστολή, κρατήσει χωρίς δίκη και αδικαιολόγητα μεγάλες ποινές φυλάκισης και ακόμη περισσότερο πέφτουν θύματα απάνθρωπων βασανιστηρίων.

 

«Στο Θιβέτ είναι πιο δύσκολο να πάρεις διαβατήριο από το να πας στον παράδεισο».

 

Στο Θιβέτ σήμερα, όπως λέει και ένα προπαγανδιστικό σλόγκαν του Κινεζικού Κράτους, όλοι είναι φύλακες και κάθε χωρίο είναι ένα φρούριο. Το Θιβέτ είναι η δεύτερη πιο ανελεύθερη χώρα του κόσμου μετά την Συρία. Για τους δημοσιογράφους είναι πιο εύκολο να επισκεφτούν την Βόρεια Κορέα παρά το Θιβέτ. Είναι ενδεικτικό αυτό που λένε οι Θιβετιανοί ότι είναι πιο δύσκολο να πάρεις διαβατήριο από το να πας στον παράδεισο.

Κάτω από αυτές τις καταπιεστικές συνθήκες 153 άτομα έχουν αυτομολήσει από το 2009, έχοντας ως κοινό πρόταγμα την επιστροφή της Αυτού Αγιότητας Δαλάι Λάμα στο Θιβέτ και στην απόκτηση βασικών ελευθεριών.

Η Κίνα έχει πλέον έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές οικονομικό στερέωμα επηρεάζοντας χώρες αλλά και εταιρείες. Έχει αυτή η επιρροή, αρνητικό αποτύπωμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται;

H επιρροή της Κίνας στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο είναι πράγματι δαιδαλώδης. Σαφέστατα η επιρροή αυτή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια μας. Πολλές φορές προγραμματισμένες συναντήσεις έχουν ακυρωθεί ύστερα από πιέσεις της Κινέζικης Κυβέρνησης. Όμως αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η επιρροή της Κίνας έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε υπερβολικό βαθμό τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στον πολιτικό. Μέσω του οργανισμού της Κεντρικής Προπαγάνδας της Κινεζικής Κυβέρνησης, ιδρύματα αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, ακόμη και εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ελέγχουν, επιβλέπουν και πολλές φορές χειραγωγούν διαδικτυακό περιεχόμενο. Η διαδικτυακή διακίνηση ιδεών ελέγχεται μέσω των Ινστιτούτων Κομφούκιος που συνεργάζονται με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαφόρων κρατών.

 

«Όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζεται προβληματισμός για την ολοένα αυξανόμενη κινεζική επιρροή.»

 

Η επιρροή της Κίνας έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Αυστραλία. Αυτές οι χώρες βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο στάδιο και νιώθουν αυτό που λέμε στην οικονομία “τύψεις του αγοραστή” (buyer’s remorse).Για παράδειγμα, όταν η Αυστραλία αντιλήφθηκε ότι οι διάφορες συμφωνίες που είχε συνάψει η Κίνα δεν περιορίζονταν μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά επεκτείνονταν και στο πεδίο της πολιτικής, αλλά και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, η κυβέρνηση πρότεινε μια νομοθετική πρωτοβουλία για με στόχο να περιοριστούν και θεσμικό πλέον οι έξωθεν παρεμβάσεις. Παρόμοια συζήτηση έχει ανοίξει και στην Νέα Ζηλανδία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου σχετικά πρόσφατα, τον Μάρτιο, ο Αμερικάνος Γερουσιαστής Κρις Σμιθ, κατέθεσε στην Γερουσία πρόταση νόμου (Countering the Chinese Government and Communist Party’s Political Influence Operations Act,) με σκοπό την μείωση της επιρροής της Κίνας στο πολιτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο γερουσιαστής καλεί για την σύνταξη μιας έρευνας για το πως το Πεκίνο καταφέρνει να ασκεί πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζεται προβληματισμός για την ολοένα αυξανόμενη κινεζική επιρροή μέσω των μεγάλων επενδύσεων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω του προγράμματος ″Belt and Road Initiative(ΒRI).

Έτσι με όλες αυτές τις εξελίξεις το ζήτημα του Θιβέτ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκτά μεγάλη σημασία και τίθεται σε διάφορες συναντήσεις είτε αυτές είναι διμερής ή αφορούν περισσότερους φορείς. Η δε έπαρση της Κίνας και οι δράσεις της στο εξωτερικό είχε σαν αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε πρόσφατη απόφασή του να ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να προλαμβάνουν την όποια παρενόχληση από την Κίνα θιβετιανών που ζουν σε αυτά.

Σήμερα, έπειτα και την παραίτηση του από τα πολιτικά του καθήκοντα το 2011, ποιος είναι ο ρόλος του Δαλάι Λάμα;

Mετά την παραίτηση του, η Αυτού Αγιότητας Δαλάι Λάμα, δέχθηκε έντονες πιέσεις από τον λαό του Θιβέτ να παραμείνει ως ο εθιμοτυπικός ηγέτης του Θιβέτ, κάτι που το αρνήθηκε. Παραμένει όμως ο Πνευματικός μας ηγέτης. Αυτό είναι σε αρμονία με την εδώ και πολλών αιώνων θιβετιανή ιστορία και πολιτισμό όπως και με τις βαθιές προσδοκίες του θιβετιανού λαού.

Ο Καταστατικός μας Χάρτης, προσδίδει στον Δαλάι Λάμα, τον τίτλο του Συμβόλου του Θιβέτ και του προστάτη του Θιβετιανού Λαού. Παράλληλα, ο καταστατικός χάρτης δίνει την δυνατότητα στον Δαλάι Λάμα να λειτουργεί ως σύμβουλος του οργανισμού και της κυβέρνησης σε ζητήματα που τους απασχολούν, από τον πολιτισμό, την παιδεία, τη θρησκεία, έως φυσικά και το ζήτημα του Θιβέτ.

Τι υποστήριξη έχετε από τον κόσμο και δεν αναφέρομαι στον λαό του Θιβέτ, και τι άλλο μπορεί να γίνει για την επίτευξη των στόχων σας;

O αγώνας του λαού του Θιβέτ είναι ένας αγώνας ενάντια στην καταπίεση, των όποιων προσπαθειών καταπάτησης της αξιοπρέπειας και της αδικίας. Να υπογραμμίσω ότι αυτός ο μοναδικός αγώνας που δίνει ο Θιβετιανός λαός διεξάγεται με όρους μη βίας και με σεβασμό στην Ειρήνη. Σε αυτόν τον αγώνα οι πολίτες του κόσμου μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί ο κόσμος διαχρονικά ταυτίζεται με αξίες όπως η Ειρήνη. Υπάρχει μια πολύ δυναμική υποστήριξη και έκφραση αλληλεγγύης από φίλους από όλο το κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα του Θιβέτ είναι ζωντανό 60 χρόνια μετά την Κινεζική κατοχή του Θιβέτ.

Οι πολίτες του κόσμου μπορούν να συμμετάσχουν σε οργανισμούς που προάγουν τα αιτήματα του Θιβετιανού λαού. Ο βασικός κορμός της βοήθειας όμως πρέπει να είναι η πίεση προς τις κυβερνήσεις τους και τα εθνικά τους κοινοβούλια να θέτουν τα ζητήματα του Θιβέτ και της καταπάτησης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Λαού του Θιβέτ σε κάθε επίσημη επικοινωνία ή συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους. Στη δημοκρατία ο λαός είναι αυτός που μπορεί να επηρεάσει στη λήψη αποφάσεων.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ