Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο πυγμάχος και η «χρυσή» μπριζόλα στο Νammos!

Χρυσή μπριζόλα στη Μύκονο για τον Ρίκι Χάτον! Συγκεκριμένα, στη Μύκονο βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ένας από τους πιο γνωστούς Βρετανούς πυγμάχους, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τα ρινγκ από το 2012. Ωστόσο, στο νησί των ανέμων τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία ο ίδιος δημοσιοποίησε μέσω των social media.

Ο Ρίτσαρντ Τζον Χάτον (ή Ρίκι Χάτον όπως είναι πιο γνωστός), απόλαυσε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του στη Μύκονο. Στην πιο διάσημη πα-ραλία και σε ένα από τα πιο διάσημα bar restaurants του νησιού, στο Nammos στην παραλία της Ψαρρού, απόλαυσε φαγητό, ποτό και χορό, χωρίς όμως (μάλλον) να τσεκάρει τις τιμές.

https://www.instagram.com/p/B1ld77vgjAO/?utm_source=ig_embed

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την ανάρτησή του, όταν ξύπνησε το πρωί και κοίταξε το δελτίο παραγγελίας, έπαθε ένα μικρό σοκ, καθώς διαπίστωσε πως έκανε έναν λογαριασμό της ύψους 1.927 ευρώ, με την μπριζόλα του να κοστίζει…920 ευρώ!

Μάλιστα ο ίδιος έγραψε: «Μόλις ξύπνησα με δάκρυα, αυτά παθαίνεις όταν είσαι άπληστος». Τα σχόλια έπε- σαν βροχή και φυσικά ξεσηκώθηκε κύμα αντιδράσεων, τόσο για το ύψος του λογαριασμού όσο και για το δελτίο παραγγελίας αντί απόδειξης. Αρκετοί ήταν και αυτοί που αντιμετώπισαν με καχυποψία τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Στα βρετανικά ταμπλόιντ δείχνουν να μην δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις δη- λώσεις του όσον αφορά τις τσουχτερές τιμές, αλλά στον σκοπό που ενδεχομένως να είχε η ανάρτηση του Χάτον.

https://www.instagram.com/p/B1neiIGAoLc/?utm_source=ig_embed

Άλλωστε, πρόκειται για ένα πιάτο το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα εξιδεικευμένο, σπάνιο και από τα πιο πολυτελή στον κόσμο!

Το θέμα που ουσιαστικά προκύπτει είναι ότι το περιβόητο μοσχάρι Κobe ήταν η …κορυφή του παγόβουνου. Μία ματιά στα υπόλοιπα αγαθά που απόλαυσε θα πείσει και τον πλέον άπιστο πως δεν είναι όλα τα εστιατόρια της Μυκόνου για όλες τις τσέπες. Η φρέσκια πορτοκαλάδα φτάνει στα 9 ευρώ και τοτζιν στα 120 ευρώ! Εξάλλου, ο 40χρονος μάλλον διαθέτει τα χρηματικά εχέγγυα για να τα βγάλει πέρα. Στην καριέρα του έδωσε 48 αγώνες και είχε 45 νίκες και η περιουσία του ανέρχεται περίπου στα 32.000.000 λίρες.

Oι αναρτήσεις του πάντως, έγιναν viral και οι τιμές της Μυκόνου για ακόμη μια φορά είναι θέμα συζήτησης – ειδικά στα βρετανικά ταμπλόιντ που έσπευσαν να σχολιάσουν πως οπτικά δεν φαινόταν να είναι καν Rib Eye η συγκεκριμένη μπριζόλα.

Δυσφήμηση ή πραγματικότητα; Το αν ένας πελάτης παραγγέλνει και κατα- ναλώνει κάτι, σίγουρα τον αφορά και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν έχει προσέξει έναν κατάλογο εστιατορίου, ούτε πως δεν υπάρχει ένα τέτοιο πιάτο στο μενού. Επίσης, επειδή πολλά ελέχθησαν αναφορικά με το ότι στη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν υπήρχε λογαριασμός, αλλά δελτίο παραγγελίας. Πιθανόν να πλήρωσε κα- νονικά, είτε με κάρτα είτε με μετρητά και δεν ανέβασε την απόδειξη. Το θέμα όμως που προκύπτει, είναι αν η Μύ- κονος ή το συγκεκριμένο εστιατόριο εν προκειμένω, δημιουργεί μία εντύπωση η οποία δεν συνάδει με την οικονομική ή κοινωνική τάξη πραγμάτων, σε μία χώρα που πολλοί λίγοι θα μπορού- σαν να παραγγείλουν όχι ένα πιάτο με μοσχάρι ράτσας Kobe, αλλά μία πορτοκαλάδα των 9 ευρώ.
Ο …τσιμπημένος λογαριασμός δεν «ξένισε» όσους «ξένισε» λόγω ακριβού πιάτου. Το συγκεκριμένο είναι ακριβό και τιμή προκαθορισμένη δεν υπάρχει. Τώρα το αν κάποιος πληρώνει γνωρίζοντας ή όχι τι τρώει, αν επιθυμεί να το «ταξιδέψει» διαδικτυακά, ή αν έχουν κοπεί όλες οι αποδείξεις και πότε, είναι μία άλλη συζήτηση.

Τι είναι το μοσχάρι Kobe και γιατί είναι τόσο ακριβό!

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές κρέας στην αγορά σήμερα, ποιοτικό, φίνο και πανάκριβο, με την τιμή του να φτάνει τα 500 – 1000 ευρώ το κι- λό (ακόμα και να το ξεπερνάει πολλές φορές). Αυτό σημαίνει, αφενός, ότι δεν βρίσκεται εύκολα, αφετέρου ότι ενδεχομένως να αποτελέσει και εστία παραπλάνησης… Μιλήσαμε με την ειδικό γύρω από αυτά τα θέματα, κ. Δάφνη Μητροπούλου, η οποία μας έδωσε κά- ποιες σημαντικές πληροφορίες για το πολυτελές αυτό ιαπωνικό μοσχάρι, που προέρχεται από τέσσερις κύριες ράτσες (Wagyu) που εκτρέφονται και μεγαλώ- νουν με συγκεκριμένους κανόνες στην περιφέρεια Hyogo της Ιαπωνίας, με μα- σάζ και εξαιρετικής ποιότητας γρασίδι.
Πρόκειται για ένα κρέας, πολύ πλούσιο σε λιπαρά (ενδομυϊκό λίπος), γι’ αυτό και το χρώμα του είναι πιο λευκό από τα άλλα, κάτι που αυτομάτως το καθιστά ιδιαιτέρως νόστιμο και εξαιρε- τικό σε ποιότητα. Είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή εκτός Ιαπωνίας, ωστόσο επιτρέπεται κάποιος να αποκτήσει έναντι ακριβού αντιτίμου τη ράτσα αυτή και να την εκτρέφει σε οποιοδήποτε μέρος της γης. Μπορεί κάποιος να εκτρέφει μοσχάρια ώστε να έχουν μια υψηλή αναλογία λίπους-μυών, αλλά η γεύ- ση τους και πάλι θα ωχριά μπροστά στο αυθεντικό Wagyu.

Το λεγόμενο Kobestyle είναι ουσιαστικά μια κοντινή εκδοχή του Kobe, που θα βρει κά- ποιος στη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, όπου εισήγαγαν βοοειδή της ράτσας από την Ιαπωνία, αναπαράγο- ντας τις συνθήκες ανατροφής τους στις φάρμες. Ωστόσο, αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητά του, καθώς αλλάζει το περιβάλλον, το κλίμα, η δι- ατροφή του μοσχαριού κ.λπ., με απο- τέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στον προκαθορισμό της τιμής (και της αναγραφής προέλευσης – εκτροφής), που καλό είναι ως καταναλωτές να γνωρίζουμε, πριν το καταναλώσουμε και φυ- σικά πριν το… πληρώσουμε.

Η Hyogo έχει γίνει διάσημη για την ποιότητα του Wagyu (η σωστή ονομασία για το ιαπωνικό μοσχάρι), αλλά είναι τόσο σπάνιο, που αντιπρο- σωπεύει λιγότερο από 1% όλων των ιαπωνικών μοσχαρίσιων κρεάτων. Στην πραγματικότητα, το κρέας αυτό προέρχεται από σχεδόν όλες (47 στον αριθμό) τις επαρχίες της Ιαπωνίας και πριν το 2012 δεν εξαγόταν.

Φήμες δε που υποστηρίζουν ότι οι ιαπωνικές αγελάδες παχαίνουν με μπίρα, σάκε και μασάζ είναι λίγο υπερβολικές. Ιστορικά, ένα μικρός μέρος της βιομηχανίας Wagyu χρησιμοποίησε την μπίρα ή το σάκε για να ανοίξει την όρε- ξη του ζώου τους πιο θερμούς μήνες, αλλά η πρακτική αυτή είναι περιορι- σμένη σε ένα μικρό ποσοστό. Οι περισσότερες αγελάδες ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε σιτηρά και κινούνται πολύ λίγο – δύο μυστικά για την αναλογία λίπους και μυών που σχηματίζεται. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν τρέφονται με χορτάρι, όπως και όλες οι αγελάδες.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως αποτελεί ένα πολύ λιπαρό κρέας, γι’ αυτό άλλωστε και είναι τόσο λαχταριστό και νόστιμο. Σύμφωνα, ωστόσο, με μελέτες, η χοληστερόλη και το λίπος από τη διατροφή δεν είναι οι διατροφικοί κίνδυνοι που πίστευαν κάποτε οι διατροφολόγοι. Πέραν αυτού, το Wagyu περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά από άλλα μοσχαρίσια κρέατα, τα οποία εντάσσονται στα «καλά» λιπαρά.


Κάθε καλοκαίρι τα ίδια στο NAMMOS!

Μπορεί να πει κανείς ότι τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν και πολύ από πέρσι στο πασίγνωστο ΝAMMOS! Το eReportaz.gr είχε φέρει πέρσι στο προσκήνιο απόδειξη – ντοκουμέντο στην οποία φαίνεται ότι ένα ζευγάρι κλήθηκε να πληρώσει 452 ευρώ για τις εξής υπηρεσίες: δύο ξαπλώστρες με ομπρέλα 200 ευρώ, ένα μπουκαλάκι νερό 8 ευρώ, ψωμάκια 21 ευρώ, ένα ταρτάρ τόνου 28 ευρώ, μία φάβα 18 ευρώ, μία αχινοσαλάτα 25 ευρώ και ένα ριζότο 44 ευρώ. Συνολικά το ζευγάρι με τη συγκεκριμένη παραγγελία είχε πληρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 452 ευρώ!

Πάντως, για να μην τους αδικούμε, δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές στις τιμές από πέρσι. Ας πούμε, μια πορτοκαλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι κόστιζε 8 ευρώ και φέτος αυξήθηκε η τιμή της μόλις στα 9!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ