Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο «Ρασπούτιν» πίσω από την κάλυψη στον Σάλλα

  • Ποιος υπουργός της κυβέρνησης κατονομάζεται σε αναφορά ότι «πάγωνε» τις έρευνες για την υπόθεση Πειραιώς-Σάλλα-Λογοθέτη
  • Κλήση σε 40 υπόπτους από την εισαγγελία Διαφθοράς μετά την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ»
  • Πως στήθηκε το μεγάλο κόλπο με τα δάνεια του εφοπλιστή
  • Ολόκληρη η αναφορά σοκ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Ραγδαίες εξελίξεις και κλήσεις σε 40 συνολικά υπόπτους μεταξύ των οποίων και στον πρώην μεγαλοτραπεζίτη, Μιχάλη Σάλλα, για το αδίκημα της απιστίας προκάλεσε η δημοσιογραφική αποκάλυψη της «Μ» την Κυριακή 5 Μαϊου σχετικά με την ύπαρξη πολυσέλιδης αναφοράς η οποία εμπλέκει πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης σε απόπειρα συγκάλυψης της δικαστικής έρευνας για τις υποθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για κακούργημα ελέγχονται 40 στελέχη της τράπεζας!

Ποιος καλύπτει τον Μιχάλη Σάλλα;

Μετά από ενάμιση χρόνο (!) οι εισαγγελείς Διαφθοράς καλούν, την ερχόμενη Παρασκευή, σε ανωμοτί καταθέσεις 40 τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας. Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία.

Η αναφορά-καταγγελία η οποία είχε ως αποδέκτη την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη της Επιθεώρησης, Μαρία Γαλάνη, και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Άρειο Πάγο αλλά και το Εφετείο, αλλά και κυρίως η δημοσιοποίηση της ύπαρξής της από την «Μ» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι την επομένη κιόλας ημέρα δικηγόροι των εμπλεκομένων ζητούσαν να μάθουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Η ίδια αναταραχή επικράτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και σε εισαγγελικούς κύκλους καθόσον το πολυσέλιδο έγγραφο εκθέτει και την εισαγγελία Διαφθοράς καθώς ο συντάκτης της ισχυρίζεται ότι «δεν ενεργεί αυτοβούλως» αλλά «καθ’ υπόδειξή του μέντορά της», του περιβόητου «Ρασπούτιν». Διαβολική σύμπτωση και μόνο αποτελεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αναφορά καταγράφονται τα ίδια συμπεράσματα με αυτά που δημόσια κατήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής σε ότι αφορά τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν σε μια άλλη μεγάλη υπόθεση. Εκείνη της Novartis. Στην αναφορά του ο κ. Αγγελής είχε ονομάσει τον «Ρασπούτιν» ως «οιωνεί προϊστάμενο της εισαγγελίας Διαφθοράς». Τα ίδια επισημαίνονται και στην αναφορά για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς. Η μόνη διαφορά είναι ότι, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα», ο «Ρασπούτιν» έδωσε εντολές προκειμένου η συγκεκριμένη υπόθεση να κρατηθεί στο… ψυγείο!

Συναντήσεις στα βόρεια προάστια

Στην τρίτη κιόλας σελίδα της καταγγελίας προς την κα Γαλάνη αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς κάνουν τα «στραβά μάτια» για την υπόθεση της Πειραιώς παρά το γεγονός ότι επί ενάμιση χρόνο έχουν στην κατοχή τους τα πορίσματα της ΤτΕ και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

«Αλλά πως να ασχοληθούν αφού πλέον έχει καταστεί πασίδηλο ότι δεν ενεργούν αυτοβούλως αλλά καθ’ υπόδειξη του μέντορά τους», δηλαδή του «Ρασπούτιν», με τον οποίο «οι πληροφορίες λένες ότι συναντιόνται κρυφά σε τακτά χρονικά διαστήματα σε διαμέρισμα των βορείων προαστίων για… σχετικές οδηγίες». Και συνεχίζει ο συντάκτης της αναφοράς ονοματίζοντας τον «Ρασπούτιν» ότι είναι «γνωστό πως έχει μεγάλη υποχρέωση στον Τραπεζίτη Σάλλα… Έχει λοιπόν δώσει σχετικές οδηγίες να κρατούνται στην κατάψυξη οποιαδήποτε καταγγελία σε βάρος του παραπάνω τραπεζίτη». Οι βολές όμως κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς συνεχίζονται καθώς γίνεται λόγος για «κώφευση» και μάλιστα με… προκλητικό τρόπο!

Δικαστικές «πηγές» με τις οποίες επικοινωνήσαμε ανέφεραν ότι η ξαφνική ανάσυρση την συγκεκριμένης υπόθεσης από το συρτάρι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγο πριν τις εκλογές) δεν ήταν τυχαία. Και ότι έχει πλούσιο πολιτικό και δικαστικό παρασκήνιο, ιδίως μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Είτε οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση θέλουν να δείξουν στους επιθεωρητές και στους προϊσταμένους ότι δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο της αναφοράς, είτε νοιώθουν «απελευθερωμένοι» εξαιτίας ότι ένα σύστημα καταρρέει», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το τρίγωνο Σάλλα-Λογοθέτη-Πειραιώς

Τα πορίσματα τα οποία βαραίνουν τον πρώην επικεφαλής της Πειραιώς αναφέρονται εκτενώς στις σχέσεις του και τις φερόμενες «τριγωνικές συναλλαγές» με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη. Oι σχέσεις του με τον Μιχάλη Σάλλα, σύμφωνα με την αναφορά που απεστάλη στις δικαστικές Αρχές, ξεκίνησε το 2014.

Τότε μια από τις εταιρείες του εφοπλιστή, η LMX, μεσολαβεί στην εύρεση αγοραστών μη εξυπηρετούμενων δανείων από εφοπλιστές, κτλ ύψους 1.2 δις ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ. Όπως είχαν αποκαλύψει και οι Financial Times τον Οκτώβριο του 2017 το 1,1 δισ. αφορά εφοπλιστές, τα 80 εκατ. εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τα 30 εκατ. είναι προσωπικά δάνεια των 10 στελεχών της Πειραιώς που στο μεσοδιάστημα αποχώρησαν.

Στην συνέχεια βρέθηκε σαν αγοράστρια μια άλλη εταιρεία του Λογοθέτη, η Βaywest, η οποία αγόρασε τμηματικά τα δάνεια με έκπτωση 70%. Η έγκριση για το deal έγινε τον Μάιο του 2014. Την ίδια περίοδο, η ίδια επιτροπή είχε εγκρίνει την πώληση ενός μετοχοδανείου 44 εκατ. ευρώ της εταιρείας Shent η οποία φέρεται να ανήκει στον Σάλλα στην εταιρεία SUNMIT της οποίας ως πραγματικός δικαιούχος εμφανίζεται ο Γ.Β., κάτοικος Κούβας!

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι δεν είναι «τυχαίο ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης έγινε αφού είχε διασφαλιστεί η πρώτη πώληση δανείων στην Baywest».

Αμέσως μετά υπογράφεται και η πρώτη σύμβαση πώλησης μέρους των κοινοπρακτικών δανείων με τις οποίες ορίσθηκε σαν τελευταία ημέρα πληρωμής του αντιτίμου το καλοκαίρι του 2014 για ποσό 56,5 εκ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2015 για 17,4 εκ. ευρώ και τον Απρίλιο του 2015 για 14 εκ. ευρώ. Βάσει επίσημων στοιχείων τα κοινοπρακτικά δάνεια μεταπωλήθηκαν σε τράπεζες (πλην ενός που μεταπωλήθηκε σε fund) στο διάστημα 9.7.2014 μέχρι και 20.11.2014. Η Βaywest όμως πλήρωσε μόνο 40 εκατ. ευρώ στις 23.7.2014. Από την άλλη πλευρά, το δάνειο της Shent εξοφλήθηκε σταδιακά από τις 29.10.2014 μέχρι 8.12.2014. Από έναν απλό υπολογισμό φαίνεται ότι η Baywest πήρε 87,9 εκ. ευρώ από την μεταπώληση των κοινοπρακτικών, πλήρωσε στην Πειραιώς 40 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα αγόρασε το δάνειο της Shent 44 εκ. Ευρώ. “Aπό τη χρονική σειρά των γεγονότων, εύκολα μπορεί να κανείς να σκεφθεί ότι ήταν μια συνδιαλλαγή του Σάλλα με το Λογοθέτη ώστε να ξεφορτωθεί με το δικό του δάνειο προσφέροντας δάνεια εφοπλιστών με έκπτωση 70%», καταγγέλλεται στην αναφορά.

 Τα δάνεια των στελεχών

Τον Μάρτιο του 2015 και ενώ εξελισσόταν τμηματική πώληση εφοπλιστικών δανείων στη Baywest η Πειραιώς πούλησε μετοχοδάνεια ανώτατων στελεχών της συνολικού ποσού 33 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Linfeld! Σε ποιον άνηκε η εταιρεία; Στον Γιώργο Λογοθέτη. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της έρευνας που προέκυψε για το συγκεκριμένο θέμα αναγκάστηκαν σε παραίτηση αρκετά στελέχη. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι η Πειραιώς είχε παραιτηθεί από το δικαίωμά της να επιδιώξει την είσπραξή τους από την περιουσία των στελεχών, πλην των μετοχών που κατείχαν. Στα δάνεια αυτά μπήκαν και στεγαστικά δυο ανώτατων στελεχών και αμέσως μετά την εξαγορά τους εξαλείφθηκαν οι προσημειώσεις που τα ασφάλιζαν. Δηλαδή ο εφοπλιστής αφού είχε αγοράσει το (σχεδόν) ακάλυπτο δάνειο της εταιρείας συμφερόντων Σάλλα, αγόρασε νέα ακάλυπτα δάνεια άλλων στελεχών της Πειραιώς τα οποία δεν μπορούσε να εισπράξει.

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά στα τέλη του 2015 η Πειραιώς προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου. Ολα τα δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι δύσκολα θα μπορούσε η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τι συνέβη τότε; Ο όμιλος Libra (συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη) έγινε ισχυρός μέτοχος της τράπεζας «ρίχνοντας» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 156 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 71 εκ. προήλθαν από το εξωτερικό, τα 15 εκ. προήλθαν από το κάλυμμα δανείων που αποδεσμεύθηκε και τα 70 εκ. από δάνεια που έδωσε η ίδια η Πειραιώς σε άλλες εταιρείες του. «Στην πράξη ο Λογοθέτης έσωσε την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας με χρήματα της ίδιας της Τράπεζας και ταυτόχρονα έγινε μεγαλομέτοχος «ψηφίζοντας» υπέρ του Σάλλα ώστε αυτός να διατηρεί τον έλεγχο της Πειραιώς» αναφέρει η καταγγελία.

Τα Αιολικά Πάρκα και το σπάσιμο των capital control

Αμέσως μετά την αύξηση του κεφαλαίου έπεσε η τιμή της Πειραιώς και έτσι ο εφοπλιστής άρχισε να καταγράφει ζημιές. Η λύση που βρέθηκε, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ήταν απλή: Δανεισμός για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Στην Πειραιώς εμφανίστηκαν τρεις όμιλοι. Ο πρώτος ήταν η Euroenergy η οποία φέρεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον εφοπλιστή και οι άλλες δυο οι Global Resources και η Greenworld Capital. Οι τρεις Όμιλοι έλαβαν δάνεια ύψους 700 εκ. ευρώ από τα οποία χρησιμοποίησαν περί τα 510 εκ. ευρώ. Για να εφαρμοσθεί όμως το σχέδιο, σύμφωνα με την αναφορά, θα έπρεπε να εξαγορασθούν πάρκα και άδειες σε τιμές πολύ χαμηλότερες της πραγματικής αξίας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στην συνέχεια από την Πειραιώς υπερτιμημένα. Οι πωλητές δέχτηκαν πράγματι, λόγω των κάπιταλ κοντρολ, να πουλήσουν σε χαμηλή τιμή υπό μία προϋπόθεση: Να λάβουν τα χρήματα στο εξωτερικό όπως και συνέβη.

Επειδή όμως η Τράπεζας δεν θα μπορούσε να εγκρίνει την εξαγωγή συναλλάγματος από δανεισμό για εξαγορά ελληνικών πάρκων ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία: Χρεώθηκε ο λογαριασμός μισθοδοσίας του προσωπικού με 56 εκ. ευρώ και στην συνέχεια παραβιάζοντας τα capital control το συγκεκριμένο ποσό στάλθηκε στο εξωτερικό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο πάρκων και αδειών. «Συνολικά μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό 127 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα με τα δανειακά κεφάλαια τακτοποιήθηκε και ο λογαριασμός μισθοδοσίας της Τράπεζας» καταλήγει η αναφορά. Παράλληλα εξελίχθηκε η δανειοδότηση εξαγορών σε πολλαπλάσιες αξίες, ενώ μεσολάβησαν αγοραπωλησίες μεταξύ κυπριακών εταιρειών μη δανειοδοτημένων.

Τα ακίνητα, οι παρένθετες εταιρείες και η Copiouso

Σύμφωνα με το παλαιότερο εισαγγελικό πόρισμα των Οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Αθανασίου και Μπρη, που οδήγησε στις κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Μιχάλη Σάλλα και άλλων προσώπων, το 2003, εταιρείες που φαίνεται να συνδέονται με τον ίδιο και πρόσωπα της οικογένειας του αγόρασαν πέντε ακίνητα, είτε από την ίδια την Πειραιώς είτε με δάνεια από την τράπεζα. Στη συνέχεια, το 2006, ενώ τα δάνεια δεν είχαν εξοφληθεί και η Πειραιώς σχεδίαζε ήδη την επαναγορά των ακινήτων, οι εταιρείες της οικογένειας Σάλλα πούλησαν τα ακίνητα σε στενούς συνεργάτες του Σάλλα στην Πειραιώς σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας τους. Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από τη μεταφορά του ακινήτου στον παρένθετο, η Πειραιώς αγοράζει το ακίνητο σε πολλαπλάσια τιμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ουσιαστικά η Πειραιώς εξοφλεί η ίδια το δάνειο που έχει χορηγήσει στις εταιρείες του περιβάλλοντος Σάλλα, μέσω των παρένθετων εταιρειών.

Το συμπέρασμα του πορίσματος είναι ότι στόχος των στελεχών της τράπεζας ήταν  «να προσπορίσουν παράνομο όφελος στον εαυτό τους ή και στις εταιρείες συμφερόντων τους, με αντίστοιχη βλάβη της περιουσίας της τράπεζας».

Τότε βέβαια ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης είχε κάνει λόγο για προσπάθεια «στοχοποίησής του η οποία είμαι βέβαιος πως δεν θα τελεσφορήσει λόγω της μη ύπαρξης ζημίας για την τράπεζα. Αυτό ισχύει διότι η τράπεζα πούλησε τα ακίνητα αυτά το 2016 στην ίδια τιμή με την οποία τα είχε αποκτήσει το 2006».

Τι συνέβη όμως το 2016; Σύμφωνα με το επίσημα πόρισμα τα συγκεκριμένα ακίνητα πωλήθηκαν στην κυπριακή εταιρεία Copiouso, η οποία όμως τα αγόρασε με δάνειο που είχε χορηγήσει ξανά η ίδια η Πειραιώς, σε άλλη εταιρεία και για άσχετο σκοπό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ