«Είμαι ο Στέφανος και είμαι καλά»! Κάπως έτσι συστήθηκε στην ελληνική κοινή γνώμη ο Στέφανος Κασσελάκης, ο 5ος υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα στην κούρσα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Από την Εκάλη στην Κουμουνδούρου μέσω Μαϊάμι εμφανίστηκε ο Κασσελάκης που άλλαξε τα δεδομένα στη μάχη της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με κάθε τρόπο
Στα 35 χρόνια του, ο επιχειρηματίας από το Μαϊάμι τάραξε τα νερά που λίμναζαν στην Κουμουνδούρου όπως γινόταν τα παλιά χρόνια, όταν ξεχνούσαν να αλλάξουν το νερό στο σιντριβάνι της πλατείας.
Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, όλη η Ελλάδα έμαθε τον Κασσελάκη. Προσπέρασε στο παλιό Twitter, ακόμα και το χάσταγκ για τις πυρκαγιές.
Μιλάμε για έναν νέο άνθρωπο, που για πρώτη φορά έκανε αισθητή την παρουσία του στα ελληνικά ΜΜΕ όταν διαφώνησε με τον Παύλο Σαράκη στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στο One Channel για τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτούν παιδί. Εκείνα τα πλάνα αναζήτησαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι όταν φούντωσε η φημολογία ότι ο Στέφανος προετοιμαζόταν από τον Παύλο Πολάκη για να γίνει το 5ο άλογο στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως αουτσάιντερ, αλλά ως… γκανιάν.
Γι’ αυτό, άλλωστε, εξαρχής θέλησε να παρουσιαστεί ως εν δυνάμει αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι ως εσωκομματικός αντίπαλος της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Στέφανου Τζουμάκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά ξεκάθαρα ως το αντίπαλον δέος του νυν πρωθυπουργού.
Επί της ουσίας, άλλωστε, σε όλες τις κινήσεις του ο Κασσελάκης έδειξε να μιμείται την εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά το κάζο στις εκλογές του 2015. Τελευταίος είχε εμφανιστεί. Όπως και ο Στέφανος!
Από τα Χανιά κατάγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την ίδια περιοχή και ο Κασσελάκης. Γι’ αυτό, άλλωστε, επέλεξε τους τάφους των Βενιζέλων ως σημείο αναφοράς για την πρώτη αρχηγική εμφάνισή του.
Ο νέος πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι, αλλά μεγάλωσε στην Εκάλη. Σε περιβάλλον ευμάρειας. Εκείνα τα χρόνια, άλλωστε, εξακολουθούσαμε να δένουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα.
Ο πατέρας του, Θόδωρος Κασσελάκης, είχε δημιουργήσει την εταιρεία CASCO International ABEE που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή και εμπορία ναυτιλιακών χρωμάτων και επιχρισμάτων. Η μητέρα του Ευαγγελία Κασσελάκη, οδοντίατρος, στήριξε με τα εισοδήματά της την εταιρεία του συζύγου της.
«Γεννήθηκα στο Μαρούσι το 1988. Σε μια οικογένεια με αυτοδημιούργητους γονείς. Η μητέρα μου, οδοντίατρος, δούλευε μέρα – νύχτα να στηρίξει τον πατέρα μου όσο εκείνος άρχιζε την εταιρεία του. Τελικά η εταιρεία μεγάλωσε και εγώ βρέθηκα να μεγαλώνω στην Εκάλη. Μόνο που αυτή η ευμάρεια ήταν τελικά επιφανειακή – όπως ήταν και της Ελλάδας. Το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στο πρώτο βίντεο για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Εκείνο, ντε, με τους εξαιρετικούς επικοινωνιολόγους και το υψηλό κόστος παραγωγής, που επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συμβούλεψε τον υποψήφιο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να… αφήσει την κλάψα.
Η αναφορά στο παραδικαστικό κύκλωμα, στον περίφημο Βαβίλη και στους λοιπούς πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου προκάλεσε απανωτά ρεπορτάζ. Όλοι αναζήτησαν απαντήσεις στα ερωτήματα για την εμπλοκή της οικογένειας Κασσελάκη. Επί της ουσίας, όμως, ο Στέφανος ήθελε να υπογραμμίσει τα προβλήματα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Όπως κάνει κάθε τρεις και λίγο ο… Πολάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, η εμπλοκή ενός δικηγόρου και κάποιες κινήσεις με δική του υπογραφή προκάλεσαν σύγκρουση του Θόδωρου Κασσελάκη με τον συνεταίρο του και δύο προμηθευτές και τον έφεραν στις δικαστικές αίθουσες. Το σπίτι στην Εκάλη και το εργοστάσιο χάθηκαν. Η οικογένεια κατέρρευσε οικονομικά.
«Έτσι, στα 14 μου βρέθηκα μόνος μου στην Αμερική. Όχι για πολυτέλεια. Από ανάγκη. Ήμουν τυχερός που ένα από τα παλαιότερα σχολεία των ΗΠΑ μού έδωσε πλήρη υποτροφία. Και αργότερα η υποτροφία Ανδρέα Δρακόπουλου μού επέτρεψε να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια», ανέφερε στη συνέχεια του βίντεο ο Στέφανος. Αργότερα, βέβαια, μάθαμε ότι ήδη βρισκόταν στις ΗΠΑ ο αδελφός του.
Την πρόσκληση από το λύκειο Phillips Academy στο Αντόβερ της Μασαχουσέτης την πήρε ουσιαστικά χάρη στη διάκρισή του στη Μαθηματική Βαλκανιάδα Νέων. Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα χάρη στο ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ως μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών. Δεν χρειάστηκε, δηλαδή, το… κασελάκι, που μνημόνευσε κάποια στιγμή στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, για να σχολιάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για την υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την αξιοποίησε στο πρόγραμμα Huntsman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Εκεί πήγε μαζί με τους γονείς του. Η μητέρα του, μάλιστα, εντάχθηκε στο προσωπικό του πανεπιστημίου και, πλέον, είναι επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Αποκατασταστικής Οδοντιατρικής.
Δύο πτυχία
Ο Στέφανος, όμως, είχε άλλα ενδιαφέροντα. Πήρε δύο πτυχία. Ένα B.Sc. στα Χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και ένα Β.Α. στις Διεθνείς Επιστήμες από το College of Arts & Sciences.
Ως τελειόφοιτος, το 2008, ο Κασσελάκης πρόσφερε εθελοντικές υπηρεσίες στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή στο Ντελάγουερ, Τζο Μπάιντεν. Ναι, του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα εργάστηκε και στο think tank εξωτερικής πολιτικής «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον. Εκείνη την περίοδο αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Είχε τη «Στήλη του Φοιτητή». Αργότερα, όταν αποφοίτησε και εντάχθηκε στην Goldman Sachs έφτιαξε το «Χρώμα της Αγοράς». Η οικονομική κρίση, βέβαια, είχε χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας. Τότε ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα «CVfromGreece», για να βοηθήσει νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους, με στόχο να γίνουν αποδεκτοί σε θέσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.
«Φανταστείτε τώρα ένα παιδί 21 ετών που αρχίζει -με τις επιδόσεις του- στην Goldman Sachs το 2009. Τι θα έλεγε η ΝΔ για αυτό; ‘‘Μα το παιδί δεν έχει βρει τις πρίζες ακόμα!”. Λοιπόν, μην τρελαθούμε! Αν δεν είχα δουλέψει μέσα στο κεφάλαιο, δεν θα είχα καταλάβει την αλαζονεία που προέρχεται από εκείνο και σήμερα δεν θα ήμουν αριστερός», απάντησε ο Κασσελάκης σε όσους τον κατηγόρησαν για τη δουλειά του σε μία από τις μεγάλες πληγές της παγκόσμιας οικονομίας.
Το 2015 αποχώρησε από την Goldman Sachs. Και με δάνειο προχώρησε στην ίδρυση ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα το Μαϊάμι. «Θα σας πω λοιπόν ακριβώς πώς άρχισα. Όντως πήρα ένα δάνειο από την αντίστοιχη Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η οποία εγγυήθηκε αυτό το δάνειο, μαζί με την προσωπική μου εγγύηση προς την ιδιωτική τράπεζα που το παρείχε, βάσει της πιστοληπτικής ικανότητας που είχα χτίσει από τη δουλειά μου. Με αυτό το δάνειο μπήκα στον τομέα των ναυτιλιακών χρωμάτων. Και έτσι έχτισα μια τεχνογνωσία. Και μετά από τρία χρόνια κατάφερα να πείσω μια χρηματιστηριακή εταιρεία – επενδυτή να επενδύσει σε μένα για να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν ναυτιλιακό όμιλο. Ακριβώς αυτή η κοινωνική κινητικότητα είναι που με εμπνέει.
Σκεφτείτε το: Το κράτος δίνει μία ευκαιρία σε έναν νέο να αποδείξει τη διαχειριστική του ικανότητα. Μόνο έτσι, με συλλογική επιχειρηματικότητα, θα πάμε μπροστά. Όλα αυτά τα στοιχεία για το κεφάλαιο το οποίο μπόρεσα να σηκώσω, και τι αγόρασα, και τι έχτισα, είναι δημόσια στοιχεία. Ας τα δουν, αντί να ειρωνεύονται», εξήγησε με ανάρτησή του.
Επιχειρηματίας
Τις πρώτες ημέρες της εμφάνισής του στο δημόσιο στερέωμα τον παρουσίασαν όλοι ως εφοπλιστή. Ίδρυσε, άλλωστε, τρεις εταιρείες: τις Tiptree Marine, Swiftbulk και SwiftTanker. Αλλά το 2022, ωστόσο, η Tiptree Marine πούλησε τα πλοία ξηρού φορτίου και αποχώρησε από την αγορά με έσοδα 67,7 εκατ. δολάρια.
«Είμαι επιχειρηματίας», δηλώνει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εταιρεία για να πάρει έναν CEO», προσπαθούν να περιορίσουν τη δυναμική του Κασσελάκη ο Τζουμάκας και ο Τσακαλώτος. Αλλά φαίνεται πώς για τον αποκαλούμενο ως «φυτευτό» του Τσίπρα, του Πολάκη, των Αμερικανών, ενδεχομένως και των… εξωγήινων, όλα έχουν απάντηση και δείχνει ότι ξέρει να επικοινωνεί όσα θέλει.
«Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως μπαισέξουαλ»
Λαμπερό πρόσωπο, μοιάζει και λίγο με σταρ. Κάποιοι τον αποκαλούν… Ρίκι Μάρτιν του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως επειδή αποκάλυψε ότι προτιμάει το ίδιο φύλο για τη σχέση του.
«Το πρώτο μου coming out έγινε στα 31 μου, όταν το είπα στον Tyler. Στην Αμερική όταν είσαι 31 και κάνεις coming out, σου λένε “Oh my God, that’s late”.
Πριν 4 χρόνια ήταν η πρώτη φορά για μένα. Όπως σου είπα, το είχα θάψει ως ζήτημα. Είχα και σχέση με μια κοπέλα από τα 21 μέχρι τα 26, μετά το πανεπιστήμιο. Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως by, απλώς κάποιες φορές τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Όσο όμως μεγάλωνα τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα τον προσανατολισμό μου. Μάλιστα, το οξύμωρο ήταν ότι είχα καλή σχέση με την κοπέλα. Έτσι το 2019 πήρα την απόφαση να ζητήσω βοήθεια και να απευθυνθώ σε άτομα ψυχικής υγείας με εμπειρία στα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα», αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
«Γνώρισα τον Τάιλερ στα 31 μου. Νοσοκόμος στις ΜΕΘ, ξαγρυπνούσε δίπλα στους ασθενείς, ενώ έκανε το διδακτορικό του με το φως της ημέρας. Και όπως είχα δει από τους γονείς μου στα εύκολα και στα δύσκολα, όταν βρίσκεις έναν άνθρωπο καλύτερο από σένα, κάνεις ό,τι μπορείς να τον κρατήσεις, ό,τι και να λένε οι άλλοι», ανέφερε στο βίντεο που σκηνοθέτησε ο Νίκος Σούλης και σε πολλούς έφερε εικόνες από τη «Φιλαδέλφεια», την ταινία με τον Τομ Χανκς, τον Ντένζελ Ουάσινγκτον και τον Αντόνιο Μπαντέρας.
Τελικά, κάθε μέρα που περνάει ο Στέφανος Κασσελάκης αποκαλύπτει και κάποιο νέο στοιχείο. Δίνει τροφή για σχόλια στο Διαδίκτυο και για δικές του απαντήσεις μέσα από τα social media, τα οποία θέλει να εκμεταλλευθεί απέναντι στους εξπέρ του είδους στην Ελλάδα.