Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο», ερωτηθείς σχετικά με την περίπτωση του κρατούμενου Κων. Γιαγτζόγλου, μίλησε τόσο για τις συνθήκες κράτησης του κατηγορούμενου, αλλά και για τα επεισόδια στην Αθήνα.
«Ο κρατούμενος εβρίσκετο στις φυλακές της Λάρισας, όπου είχε οριστεί ο τόπος προσωρινής του κράτησης με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, για ένα πάρα πολύ σοβαρό αδίκημα για το οποίo κατηγορείται, την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος γλίτωσε από καθαρή τύχη, από σύμπτωση.
Ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στην Αθήνα για ένα δικαστήριο όπου έπρεπε να παρουσιαστεί και παρέμεινε τέσσερις ημέρες στον Κορυδαλλό. Δεν ήταν κρατούμενος στον Κορυδαλλό όπως ισχυρίζονται ορισμένοι για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, και μετά το 4ημερο και την παρουσία του στο δικαστήριο, το οποίο αναβλήθηκε, επέστρεψε στις φυλακές της Λάρισας, όπως ορίζει ο κανονισμός. Οι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα κρατούνται, υπάρχει κανονισμός και αποφάσεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, τις οποίες η πολιτεία εκτελεί και ισχύουν για όλους.
Υπήρξε μία κινητοποίηση να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, πράγμα που ήθελε και ο ίδιος. Η αλλαγή καταστήματος κράτησης δεν γίνεται επειδή κάποιος θέλει, υπάρχουν διαδικασίες στον νόμο που πρέπει να ακολουθούνται. Είπαμε από τη πρώτη στιγμή ότι για να γίνει αυτή η αλλαγή, θα πρέπει να υπάρξει αίτημα και απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Η αίτηση δεν υπήρχε αρχικά, υπεβλήθη μέσα στην εβδομάδα κι από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας ορυμαγδός καταστροφών στην Αθήνα. Υπεβλήθη λοιπόν το αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία, η δικαστική φυλακή Κορυδαλλού θα μετατραπεί σε φυλακή υποδίκων, είχαμε προγραμματίσει από τον Απρίλιο να υπάρξει μεταγωγή 52 καταδίκων και 27-30 υποδίκων από άλλες φυλακές, μεταξύ αυτών και ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Επειδή υπάρχει μία φιλολογία ότι αυτό γίνεται μόνο για τον συγκεκριμένο κρατούμενο, σας τονίζω ότι από τη φυλακή της Λάρισας πρόκειται να μεταχθούν άλλοι 6 υπόδικοι στον Κορυδαλλό. Αυτό ήταν ένα σχέδιο που είχε αποφασισθεί εδώ και μήνες και είχε προγραμματιστεί η εφαρμογή του τον Απρίλιο μαζί με κάποιες επιπλέον αλλαγές που θα γίνουν στη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού. Το πρόβλημα στον Κορυδαλλό είναι πώς συγχρωτίζονται κατάδικοι με σοβαρά αδικήματα με υποδίκους και τίποτα θετικό δεν προκύπτει από αυτή την κατάσταση. Οι διαδικασίες έγιναν όπως ορίζει ο νόμος. Έγινε δεκτό ένα αίτημα βάσει ενός σχεδίου που υλοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού και σε κάθε περίπτωση ενέργειες τραμπουκισμού και τρομοκράτησης δεν περνάνε. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έκανε δεκτό το αίτημα, και σωστά κατά τη γνώμη μου, παρότι δεν παρεμβαίνω σε κρίσεις οργάνων, διότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει μέσα στο Μάιο δύο πολύ σοβαρά δικαστήρια και πρέπει να προετοιμάσει την υπεράσπιση του. Θα μπορούσε δικαίως να παραπονεθεί ότι αν βρισκόταν στη Λάρισα, δεν θα ήταν εύκολη η επικοινωνία με το δικηγόρο του. Εμείς θέλουμε να έχει μία απολύτως δίκαιη δίκη. Στο δικαστήριο θα αποδειχθεί είτε το κατηγορητήριο είτε η ανατροπή του, όπως συμβαίνει για όλους τους πολίτες».
Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιουσίες πολιτών ο κ. Κοντονής τόνισε:
«Υπήρξαν καταστροφές περιουσιών ανύποπτων πολιτών, που δεν χρωστάνε τίποτα να καταστρέφονται τα μαγαζιά τους σε μία περίοδο δύσκολη οικονομικά για τη χώρα. Προς τούτο, ήδη υπέγραψα την ενεργοποίηση της επιτροπής αποζημίωσης πολιτών για καταστροφές τέτοιας φύσης. Θα αποζημιωθούν μέχρι δεκάρας όλοι οι δικαιούχοι».
Αναφερόμενος στις ενέργειες των «αλληλέγγυων» του συγκεκριμένου κρατούμενου ο Υπουργός ξεκαθάρισε:
«Σε δημοκρατία ζούμε και στη δημοκρατία μπορεί ο καθένας να εκφράζει τις δικές του απόψεις, όχι όμως με τέτοιο τρόπο. Περάν των καταστροφών,
επιπλέον, είχαμε κινητοποιήσεις σε σπίτια κρατικών λειτουργών. Όχι μόνο στο σπίτι του κ. Παπαδήμου αλλά και στο σπίτι του γενικού γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του κ. Φυτράκη. Τι νομίζουν όλοι εκείνοι που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις; Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν κάτι σπουδαίο; Τους δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε! Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν σεβασμό σε τίποτα, ούτε και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή. Κάνουν τους εκτελεστές όταν η Αριστερά για χρόνια πάλευε για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Γίνονται δικαστές κι εκτελεστές και μάλιστα της ποινής του θανάτου! Τόσο αυτοί, όσο και οι φερόμενοι ως αλληλέγγυοί τους, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.
Αυτές οι κινήσεις αγγίζουν τα όρια του τραμπουκισμού».
Για τις συνθήκες των σωφρονιστικών καταστημάτων ο κ. Κοντονής είπε:
«Για το θέμα των φυλακών η χώρα έχει επαινεθεί. Έχω δεχτεί τα συγχαρητήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακριβώς διότι αλλάξαμε την εικόνα των φυλακών στη χώρα. Παραλάβαμε, όπως τα έχω χαρακτηρίσει στο παρελθόν, κολαστήρια. Σήμερα έχουμε αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη νομιμότητα και τη εύρυθμη λειτουργία στο σύνολο των σωφρονιστικών καταστημάτων, έχουμε δημιουργήσει πρωτόγνωρες δομές σχεδόν σε όλες τις φυλακές, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ΙΕΚ, ανθρώπινους χώρους υποδοχής για τα παιδιά των κρατουμένων. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αγροτικές φυλακές γυναικών. Όμως στον Κορυδαλλό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δεκαετιών, η λειτουργία του καταστήματος δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά θα το λύσουμε. Έχουμε τον σχεδιασμό, ένα από τα στοιχεία του οποίου είναι η μετατροπή της φυλακής σε κατάστημα υπόδικων. Θα λάβουμε και άλλα διοικητικά μέτρα. Θα το λύσουμε!»