Η ΝΔ θα επιδιώξει να τις απεγκλωβίσει όσο δυνατόν ταχύτερα από τα «κόκκινα» δάνεια – Πληροφορίες πως ο νέος Πρωθυπουργός περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις τη δεύτερη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης
H πολιτική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα για το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις τράπεζες και στο πλαίσιο αυτό με τη συνεργασία των θεσμών και ειδικά των ΕΚΤ-ΤτΕ τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σχετικές πρωτοβουλίες.
Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να απεγκλωβίσει όσο δυνατόν ταχύτερα τις τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων για να αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι τράπεζες θα είναι για τη ΝΔ θέμα υψηλής προτεραιότητας και υπάρχουν πληροφορίες πως ο νέος Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να έχει στο γραφείο του συγκεκριμένες προτάσεις τη δεύτερη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης.
Θεωρείται ότι θα προχωρήσει η λύση του Asset Protection Scheme (APS) καθώς ήδη έχει γίνει σχετική προεργασία. Οσον αφορά την πρόταση της ΤτΕ -η οποία είναι αποτελεσματικότερη γιατί δίνει διέξοδο για μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων- η ΝΔ την αντιμετωπίζει θετικά, αλλά έχει ενστάσεις για το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης που απαιτείται. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση που θα αιφνιδιάσουν την αγορά.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες σήμερα εξετάζουν με τους συμβούλους τους εμπροσθοβαρείς λύσεις για τα κόκκινα δάνεια κατά το μοντέλο της Εurobank-Grivalia. Σε μια μάλιστα περίπτωση οι εξελίξεις έχουν ωριμάσει και η διοίκηση περιμένει να διαμορφωθεί το νέο περιβάλλον ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.
Είτε όμως υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες από τη νέα Κυβέρνηση, είτε μεμονωμένα επιχειρησιακά σχέδια από όσες τράπεζες έχουν ή μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, οι εξελίξεις στο μέτωπο των NPLs έχουν λίγο πολύ προδιαγραφεί. Μόλις η προσπάθεια μείωσης πλησιάσει την ολοκλήρωση της, οι τράπεζες θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με σήμερα, ενώ η αγορά θα έχει αναδιαμορφωθεί με επτά παίκτες, καθώς θα είναι έντονα αισθητή η παρουσία των Pimco-FPS, Intrum και Cepal που θα διαχειρίζονται τον μεγαλύτερο όγκο NPLs. Ηδη οι τρείς φορείς διαχειρίζονται ή έχουν συμφωνίες για να διαχειριστούν (για λογαριασμό των τραπεζών ή έχοντας αποκτήσει την κυριότητα) πάνω από τον μισό όγκο των κόκκινων δανείων.
Εκτός όμως από τα NPLs οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με δύο πολύ σοβαρά προβλήματα: Τη συνεχή μείωση των εσόδων προ προβλέψεων και τις εξωπραγματικές απαιτήσεις της εποπτείας για δραστική συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων. Αυτό το κοκτέιλ μπορεί να ξαναφέρει στο τραπέζι σχέδια για συγχωνεύεις. Η αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη μπορεί σήμερα να φαντάζει απίθανη, αλλά μετά από έξι-οκτώ μήνες δεν είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθεί να είναι ένα εξωπραγματικό σενάριο.
Ταυτόχρονα στις τράπεζες έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος αλλαγών στα πρόσωπα που κατέχουν κορυφαίες διοικητικές θέσεις. Πρόκειται για αλλαγές που δεν συνδέονται με το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η πολιτική αλλαγή μπορεί να επισπεύσει ή να πολλαπλασιάσει τις όποιες αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη γεύση του νέου κύκλου αλλαγών θα έχουμε μέσα στον μήνα, όπου στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής θα αλλάξουν μέλη του ΔΣ ενώ αναμένεται να υποβάλλει την παραίτηση του και να αντικατασταθεί ο Πρόεδρος της Τράπεζας.
Μια άλλη αλλαγή που κυοφορείται μετά το καλοκαίρι είναι αυτή του επικεφαλής του ΤΧΣ Μ. Τσούρντα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντικατάσταση του θεωρείται δεδομένη καθώς οι σχέσεις του με τις τράπεζες έχουν διαταραχθεί ενώ του καταλογίζουν και γραφειοκρατική νοοτροπία