Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο ΣΦΕΕ σχεδιάζει την μετα-Covid ανάκαμψη

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και οι Γενικοί Διευθυντές 45 εταιρειών μελών του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μέσω διαδικτυακής σύσκεψης με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, σε μία εποικοδομητική συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών χαιρετισμών του, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τόνισε ότι η πανδημία της Covid-19 είναι η καθοριστική παγκόσμια κρίση της εποχής μας και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πανδημία είναι κάτι πολύ περισσότερο από υγειονομική κρίση. Είναι επίσης μια άνευ προηγουμένου κοινωνικο-οικονομική κρίση που προκαλεί τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε  ότι, από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας της Covid-19, η φαρμακευτική βιομηχανία εστίασε στην έρευνα για νέα εμβόλια, διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες, ενόσω υποστήριζε τις κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας επί τόπου και διασφάλιζε τη συνεχή παροχή φαρμάκων στους ασθενείς που τα χρειάζονταν. Ο κ. Παπαδημητρίου χαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική και υπερθεμάτισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για Πρόσβαση στην Καινοτομία με τη συμμετοχή όλων των βασικών εμπλεκομένων μερών, για την ανάπτυξη καινοτόμων και συνεργατικών μοντέλων προς επίλυση θεμάτων που άπτονται της πρόσβασης και των ελλείψεων σε φάρμακα και σχετικό εξοπλισμό.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι ο ελληνικός φαρμακευτικός τομέας βρισκόταν στον πυρήνα της δημοσιονομικής πολιτικής περιστολής καθ΄ όλη τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, ενόσω η εν μέρει μόνο εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών στον υγειονομικό τομέα κατέστησαν την ανάγκη για προβλεψιμότητα και σταθερότητα πιο ουσιώδη από ποτέ.

Κατέληξε ότι ο φαρμακευτικός τομέας στην Ελλάδα, και τοπικά και διεθνώς, έχει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Εισάγοντας, λοιπόν, σταθερότητα και προβλεψιμότητα, θα δινόταν η δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης του δυναμικού του φαρμακευτικού τομέα, από την οποία θα υπήρχε αμοιβαία ωφέλεια και για το υγειονομικό σύστημα και την εθνική οικονομία. Ένα σημαντικό θέμα θα ήταν το πώς θα μπορούσαν να παράσχουν υποστήριξη σε αυτό το πεδίο το ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης.

Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ