• Ποιους έπρεπε να προσεγγίσει και ποιοι ήταν σε «μαύρη λίστα»
• Tα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι και τα payroll
Toυ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
10 Φεβρουαρίου 2017. Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Η δημοσίευση σε ελληνικά ΜΜΕ της απόρρητης αμερικανικής έρευνας που έχει ξεκινήσει από το 2014, αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης. Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει (για ευνόητους λόγους) πολύ ψηλά το θέμα.
Στο κτήριο όπου στεγάζεται η ελληνική εταιρεία επικρατεί αναβρασμός. Υψηλόβαθμα στελέχη κοιτάζουν καχύποπτα ο ένας τον άλλον. Ποιος να μίλησε; Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Η φήμη της εταιρείας από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει και τις αποκαλύψεις για τον διεφθαρμένες μεθόδους που ακολουθούνταν, βρίσκεται στο ναδίρ. Ο κολοσσός,όμως, πρέπει να αντιδράσει. Η μητρική εταιρεία στην Ελβετία ζητά από τους Έλληνες να αποστείλουν μια μυστική έκθεση που να καταγράφει όλους τους τρόπους αντίδρασης. Τα πάντα: Από το ποιες εταιρείες επικοινωνίας πρέπει να αναλάβουν το crisismanagement, μέχρι και τους πολιτικούς, δικαστικούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες που είναι «φίλοι» και «εχθροί». Ποιους πρέπει να πλησιάσουν και από ποιους να απομακρυνθούν για να μην καούν;
«Μην καταλήξουμε σαν τη Siemens»
Στις πρώτες σελίδες της απόρρητης έκθεσης που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» οι συντάκτες κάνουν μια αναφορά στα σκάνδαλα στον φαρμακευτικό χώρο τα προηγούμενα χρόνια. Αναφέρονται στην υπόθεση με τον ιατρικό εξοπλισμό της Depui (2000-2006) αλλά και εκείνον της Roche. Το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Σκοπούλη», της οποίας ο σύζυγος χρηματοδοτούταν για ερευνητικούς λόγους από την εταιρεία.
Αναφέρονται και στο σκάνδαλο Siemens, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν ως το «μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο» στην Ελλάδα. Αναφέρονται στα ονόματα των κατηγορουμένων Θεόδωρου Τσουκάτου και Τάσου Μαντέλη αλλά και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην υπουργό Υγείας για τον οποίο αναφέρουν ότι επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση. Είναι προφανές πως οι συντάκτες του κειμένου προειδοποιούν ότι η υπόθεση Novartis κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπόθεση SiemensNo2.
Tα πρόσωπα-κλειδιά
Στη συνέχεια καταγράφουν τα πρόσωπα-κλειδιά γύρω από τον «διάλογο» που έχει ανοίξει στην Ελλάδα για την υπόθεση Novartis. Επισημαίνουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είναι εκείνος που κάνει τον μεγαλύτερο «θόρυβο» επισημαίνοντας μάλιστα ότι θέλει να συνδέσει την υπόθεση Novartis με εκείνη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, οι συντάκτες της εισήγησης αποδίδουν στον Πολάκη πολύ στενές σχέσεις με τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ισχυριζόμενοι ότι τον «τροφοδοτεί» με πληροφορίες.
Εκτός από τον Πολάκη, οι συντάκτες της έκθεσης μνημονεύουν πρόσφατες δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Για τον Κοντονή αναφέρουν ότι σχετίζει την υπόθεση Novartis με εκείνη της Siemens. Παράλληλα η έκθεση καταγράφει και το όνομα της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου, η οποία ερευνά την υπόθεση, μιλά γι’ αυτήν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις της και σε εκπομπές και είναι «κοντά» με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.
Επίσης, καταγράφεται συνέντευξη του υπουργού Υγείας στην «ΕΦΣΥΝ» και γίνεται λόγος για την «ουδέτερη στάση» που τηρεί ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλίας Γιαννόγλου.
Τέλος δεν παραλείπεται η αναφορά στον ρόλο του δικηγόρου, Παύλου Σαράκη, ο οποίος εκπροσωπεί τους μάρτυρες στην Αμερική. Οι συντάκτες της έκθεσης δεσμεύονται ότι σύντομα θα στείλουν και άλλες πληροφορίες για το προφίλ του γνωστού ποινικολόγου προκειμένου να τον «αποδομήσουν».
Πώς θα «σιωπήσουν» τα ΜΜΕ
Στις επόμενες οκτώ σελίδες οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν τον τρόπο που θα πρέπει να διοχετευτεί η υπόθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στους «μεγάλους παίκτες» της ενημέρωσης. Κοινώς, πώς θα κατορθώσει να παίξει άμυνα η εταιρεία προκειμένου να υπάρχουν οι λιγότερο δυνατόν επικοινωνιακές απώλειες. Καταγράφονται τα πάντα. Ποιες ειδήσεις και πληροφορίες θα διοχετεύονται (με το αζημίωτο πάντα) στα Μέσα και ποιες ενέργειες θα γίνουν στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ώστε να αναρρώσει το τραυματισμένο προφίλ της Novartis. Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη κίνηση που προτείνεται είναι να ξεκινήσει… συζήτηση με τα μεγάλα ΜΜΕ (εφημερίδες και σάιτ) που ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας! Κοινώς να γίνει επαφή, από την ελληνική ομάδα πάντα, με τους ιατρικούς συντάκτες! Το δεύτερο βήμα είναι να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ γνωστής εταιρείας επικοινωνίας με συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης! Μάλιστα, στην 16η σελίδα της έκθεσης οι συντάκτες διερωτούνται εάν είναι σωστό να πλησιάσουν πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ που σχετίζονται με την υπόθεση ή να απευθυνθούν μόνο στους ειδικούς της υγείας…
Μάλιστα, προτάσσουν ως βασικό μήνυμα, το οποίο θα πρέπει να εκπέμπεται προς στα έξω,το ότι «η Novartis είναι πρόθυμη να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές Αρχές».
Η βαθμολογία πολιτικών, δικαστών και επιχειρηματιών
Ας πάμε στο ζουμί της υπόθεσης. Στην έκθεση καταγράφονται πλήρως όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» στους οποίους πρέπει ή δεν πρέπει να απευθυνθεί η εταιρεία για να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ποιοι είναι οι «φίλοι», ποιους πρέπει να πλησιάσουν και από ποιους να απομακρυνθούν! Υπάρχουν δυο στήλες: Η μία στήλη καταγράφει την επιρροή που έχουν τα πρόσωπα αυτά στον δημόσιο βίο της χώρας και η δεύτερη εάν πρέπει να προσεγγιστούν από τηNovartis. Η βαθμολογία 1 σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικοί και 2 ότι είναι λιγότερο σημαντικοί. Η λίστα καταγράφει τους πάντες. Από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησής του, μέχρι και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ε. Ράικου, τη Β. Θάνου, τον Δ. Παπαγγελόπουλο αλλά και επιχειρηματίες. Η Novartis έχει γνώμη για όλους…
Πόσο επηρεάζει την κοινή γνώμη/ Πρέπει να τον προσεγγίσουμε
Α. Ξανθός (υπουργός Υγείας) : 1-2
Π. Πολάκης: 1-2
Γ. Μπασκόζος (γ.γ. υπ Υγείας): 1-2
Γ. Γιαννόπουλος: 2-2
Σ. Κοντονής: 1-2
Δ. Παπαγγελόπουλος: 2-2
Γ. Σαρλής (γγ υπουργείου Δικαιοσύνης): 2-2
E. Φυτράκης: 1-2
Μ. Γιαννακάκη: 1-2
Δικαστές:
Ε. Ράικου (εισαγγελέας): 1-2
Β. Θάνου (πρώην πρόεδρος Α. Πάγου): 1-2
Ν. Σακκελαρίου (πρόεδρος ΣτΕ): 2-2
Α.Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου): 2-2
Γ. Δραγάτσης: 2-2
Ξ. Δημητρίου (πρώην εισαγγελέας του Α.Π): 2-2
Π. Αθανασίου (πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας): 1-2
Πολιτικοί:
Α. Τσίπρας: 1-2
Δ. Λιάκος: 2-2
Ι. Δραγασάκης: 1-2
Χρ. Βερναρδάκης: 2-2
Α. Φλαμπουράρης: 1-2
Δ. Τζανακόπουλος: 1-2
Ο. Γεροβασίλη: 1-2
Δ. Τσουκαλάς: 2-2
Ράπτης (νομικός σύμβουλος Πολάκη): 1-2, με την υποσημείωση ότι επηρεάζει τον υπουργό
Γεωργόπουλος (σύμβουλος του υπ. Υγείας): 1-2 με την υποσημείωση ότι επηρεάζει τον υπουργό
Αραχωβίτης (νομικός σύμβουλος Πολάκη) 1-2
Σ. Θελερίτη: 1-2
Ν. Παππάς: 1-2 με την υποσημείωση ότι επηρεάζει τον Αλέξη Τσίπρα
Ε. Τσακαλώτος: 1-2
Γ. Χουλιαράκης: 1-2
Κ. Παπανάτσιου: 1-2
Κ. Χρήστου: 1-2
Σευπόλοιπες λίστες καταγράφονται ονόματα πολιτικών από άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων.
Αναλυτικά:
Κοινή Γνώμη/ Πρέπει να προσεγγίσουμε
Κ. Μητσοτάκης: 1-2
Μ. Λαζαρίδης: 1-2
Φ. Γεννηματά: 1-2
Μ. Όθωνας: 1-2
Χ. Πρωτόπαπας: 1-2
Σ. Θεοδωράκης: 1-2
Λ. Παπαδάκη: 1-2
Β. Λεβέντης: 1-2
Γ. Υφαντόπουλος: 2-0
Μ. Γείτονα: 2-0
Ν. Μανιαδάκης: 2-0
Κ. Σουλιώτης: 2- Προς επιβεβαίωση
Λ. Λιαρόπουλος: 2- Προς επιβεβαίωση
Κ. Αθανασάκης: 2-2
Γ. Κυριόπουλος: 2-2
Αγ. Χατζάκης: 2-2
Π. Κανάβος: 2-2
Π. Αποστολίδης: 2-1
Κ. Παναγούλιας: 2-1
Κ. Κοφινάς: 2-1
Ν. Βαρελάς
Θ. Φέσσας: 1-2
Γ. Γιώτης: 2-2
Σ. Θεοδωρόπουλος: 2-2
Α. Καλλιντσάντσης: 2-2
Ν. Καραμούζης: 2-2
Ε. Μυτιληναίος: 2-2
Δ. Παπαλεξόπουλος: 2-2
Α. Μακρίδης: 2-2
Κ. Μαραγκός: 2-2
Τ. Αθανασόπουλος: 1-2
Ν Βέττας: 1-2
Π. Θωμόπουλος: 2-2
Ε. Καλούσης: 2-2
Α. Σαββάκης: 2-2
Τ. Τσουμάνη: 2-2
Κ. Μίχαλος: 1-2
Υ. Συγγελίδης: 2-2
Π. Θολόγλου: 2-2
Ν. Σοφιανός: 2-2
Ε. Τσόγκης: 2-2
Α. Θανόπουλος: 1-2
Σ. Αναστασόπουλος: 1-2
Ν. Μπακατσέλος: 2-2
Μ. Κυριακού: 2-2
Λ. Παναγιωτοπούλου: 2-2
Θ. Παπαδόπουλος: 2-2
Β. Λάρσον: 2-2
Χ. Χόντελ: 2-2
Ν. Τεντολούρης: 3-2
Κ. Ιωαννίδης: 3-2
Σ. Βλαστάρης: 3-2
Β. Μαράκα: 3-2
Α. Παππά : 3-2
Θ. Παπασταύρου: 3-2
Κ. Λούμος: 3-2
Μ. Παπαλέξη: 3-2
Μ. Μικεδάκη: 3-2
Τ. Κουκοπούλου: 3-2
Ρ. Βαμβακούσης: 3-2
Ζ. Γραμμάτογλου: 3-2
Μ. Χινάρη: 3-2
Ολ. Μήτρου: 3-2
Σ. Πασχαλάκη: 3-2
Κ. Γαβριηλίδου: 3-2
Ε. Κουρέντα: 3-2
Β. Μυρίλα: 3-2
Α. Μανάφας: 3-2
Ε. Μιχαλάκη: 3-2
Μ. Λάμπρου: 3-2
Δ. Γιαννουκάκος: 3-2
Δ. Μακρυδάκη: 2-1
Η. Γιαννόγλου: 2-1
Δ. Πανταζής: 2-1
Α. Σαρτζετάκη: 2-1
Α. Ταγάρης: 2-1
Α. Τριανταφυλλίδη: 2-1
Κ. Γαλανάκης: 2-1
Κ. Αθανασιάδης: 2-1
Δ. Κουβέλας: 2-1
Γ. Φίλος: 2-1
Α. Μπαλασοπούλου: 2-1
Γ. Δενδράμης: 2-1
Γ. Λεοντόπουλος: 2-1
Α. Παπαδόπουλος: 2-1
Ο. Ιορδανίδου: 2-1
Γ. Κίρκος: 2-1
Ε. Χατζηγερακούδης: 2-1
Ν. Αντωνίου: 2-1
Γ. Γιαννόπουλος: 2-1
Ε. Μαυρομάτη: 2-1
Καταλήγοντας η έκθεση αναφέρεται και σε ονόματα προσώπων τα οποία δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Πρόκειται για τους: Μάριο Σαλμά, Νίκο Μανιαδάκη, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Δημήτρη Λιντζέρη, καθώς και τα μέλη της επιτροπής φαρμάκων το 2012, Ζωή Δέδε και Νίκο Καραπάνο.
Οι δημοσιογράφοι και τα payroll
Μέχρι και 500.000 ευρώ το χρόνο έφτανε το μπάτζετ το οποίο διέθετε τα χρόνια της κρίσης –αλλά και της ραγδαίας ανέλιξης- για διαφήμιση σε γνωστά ΜΜΕ, δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν site και προβεβλημένους παρουσιαστές οι οποίοι εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες εταιρειών επικοινωνίας (!) η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ»,τα χρήματα διοχετεύονταν με μη αξιολογικά κριτήρια και ουδόλως βασισμένα στις κυκλοφορίες των εντύπων ή στην παρέμβαση των μέσων. Η NovartisHellas έφτανε στο σημείο να πληρώνει μέχρι και 5.000 ευρώ το μήνα για την ανάρτηση ενός μπάνερ σε σάιτ ιδιαίτερα χαμηλής επισκεψιμότητας. Από τις λίστες που βρίσκονται στη διάθεση των αμερικανικών Αρχών προκύπτει ότι πασίγνωστοι παρουσιαστές ενθυλάκωναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως προκειμένου να τρέχουν την «ατζέντα» της εταιρείας σε προσωπικά ιστολόγια, ενώ σε διαφορετική λίστα καταγράφονται εταιρείας επικοινωνίας αλλά και εκδότες οι οποίοι φέρονται να λειτουργούσαν ως «πλυντήριο». Ανάμεσά τους και ο εκλιπών Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος καταγράφεται και στα report του FBI. Οι «προειδοποιητικές βολές» που έριξε ο δικηγόρος των μαρτύρων στην Αμερική, Παύλος Σαράκης, ήταν ενδεικτικές. Μίλησε για «λίστα με δημοσιογράφους που χρηματίζονταν από τηNovartis για να σιωπούν, για να συγκαλύπτουν και να προωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας γιατί όπως ξέρετε τα φάρμακα δεν διαφημίζονται».
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”