Αν και αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με τον… ξένο παράγοντα, δεν γίνεται να προσπεράσουμε αυτήn τη φορά τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όμως, δεν σε αφήνει να αγιάσεις. Κάθε τρεις και λίγο καταφέρνει και δίνει δικαιώματα στους Τούρκους, που ξεσαλώνουν κατά της Ελλάδας. Παίρνουν θάρρος από την πολιτική των ίσων αποστάσεων που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ και καθημερινά ανεβάζουν ψηλότερα τους τόνους των απειλών τους. Ακόμα και προχθές, έπειτα από μία εβδομάδα ευθέων… προειδοποιήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στην Ελλάδα κάποιο βράδυ, ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες λες και τον κάλεσαν να διαλέξει από τον μπουφέ τι θα προτιμήσει: ψάρι ή κρέας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ:
- Πάτρα: «Δεν φοβόμαστε, δεν φιμωνόμαστε». Το εξώδικο της «ΜΠΑΜ» σε Πισπιρίγκου-Κούγια
- Πάτρα: «Κτητική, εμμονική και αδίστακτη δολοφόνος η Ρούλα»- Η εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Στο ΝΑΤΟ έχουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης -ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί- μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται να παρέχουν πληροφορίες και τρόπους για την αποκλιμάκωση κάθε επικίνδυνης κατάστασης ή συμπεριφοράς στο Αιγαίο», απάντησε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απευθύνεται στους Τούρκους λες και είναι φίλοι του, οπότε πρέπει να πάρει το μέρος τους.
Μοιάζει με τον δάσκαλο που βλέπει τον Γιωργάκη να χτυπάει τον Γιαννάκη και ρωτάει τον δεύτερο: «Τι του έκανες; Να έρθεις αύριο με τον κηδεμόνα σου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νορβηγός συμπεριφέρεται σαν υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας. Αλλά δεν είναι ίδιες όλες οι στιγμές.
Κάποτε σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Πόση καλή διάθεση, όμως, μπορεί να δείξει κάποιος που απειλείται; Πόσες αρλούμπες μπορεί να δεχθει από έναν άνθρωπο ο οποίος υποτίθεται ότι κινεί τα νήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και συνεπώς καθορίζει το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών;
Τη μια ανέχεται το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη να πανηγυρίζει για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη νίκη των Τούρκων επί των Ελλήνων. Ναι, πρόκειται για τη γνωστή καραμέλα που πιπιλάει κάθε τρεις και λίγο ο σουλτάνος όταν επαναλαμβάνει ότι «σας ρίξαμε στη θάλασσα». Η ανάρτηση κατέβηκε έπειτα από το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και μόνο ότι ανέβηκε πανηγυρικό κείμενο στους λογαριασμούς του ΝΑΤΟ ήταν ενδεικτικό της ασυλίας που απολαύει η Άγκυρα χάρη και στον Στόλτενμπεργκ. Όσο παραμένει ο Νορβηγός σε αυτή τη θέση, ο φόβος για μια ανάφλεξη στο Αιγαίο θα παραμένει υπαρκτός. Κι ας μην υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση για τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας.
Προφανώς και όλοι κατανοούμε ότι μέσα από τα παζάρια για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ερντογάν κέρδισε χρόνο και κυρίως εξασφάλισε τα στραβά μάτια από τους συμμάχους των δύο χωρών. Αλλά ο Στόλτενμπεργκ το παρακάνει. Μοιάζει περισσότερο με εκπρόσωπο της Τουρκίας παρά με κάποιον Σκανδιναβό ο οποίος κλήθηκε να βρει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας από τα τερτίπια του Ερντογάν. Άρα, δεν είναι ο Τούρκος πρόεδρος ο μόνος υπεύθυνος για όσα πράττει, αλλά και για εκείνα που απειλεί ότι θαπράξει. Είναι και κάποιοι αξιωματούχοι οι οποίοι μέσα και από την προσωπική ατζέντα τους είτε κάνουν τα στραβά μάτια είτε σκρινάρουν κιόλας τη ρητορική της Άγκυρας, η οποία παίζει την ίδια ώρα και το παιχνίδι της με τη Μόσχα. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση, η τακτική του είναι επικίνδυνη και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη. Αρκεί ένα ατύχημα στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων. Αν και ο Στόλτενμπεργκ έβαλε και άλλη μια φιτιλιά.
Μίλησε για συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο πληροφοριών για την αποτροπή μίας σύρραξης. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, άφησε να εννοηθεί ότι όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Ακόμα κι έτσι να είναι, επί της ουσίας ο 63χρονος Νορβηγός όχι απλώς κλείνει το μάτι στον σουλτάνο, αλλά τον βοηθά πλήρως στην εφαρμογή του πλάνου του και, βέβαια, ανοίγει μια πληγή στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, που δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να κλείσει με την ένταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα…