Πρακτικό-κωμωδία αποδεικνύει την ακυρότητα της διαδικασίας
Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για το μεγάλο «πάρτι» στο προσφυγικό
Ο «πρωταγωνιστής» τού αμαρτωλού προγράμματος Philos Ι, το οποίο διερευνάται ήδη από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και την OLAF είναι ο -έστω και προσωρινά- επικεφαλής τού ΚΕΕΛΠΝΟ, Αγάπιος Τερζίδης. Έγγραφα-ντοκουμέντα, τα οποία δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ» αποκαλύπτουν ότι το «δεξί χέρι» του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ είχε όχι μόνο την απόλυτη ευθύνη για τα όσα σκανδαλώδη σημειώθηκαν με αφορμή την προσφυγική κρίση και την ανάγκη επάνδρωσης των υγειονομικών δομών της χώρας, αλλά ήταν «παρών» σε μια συνεδρίαση-παρωδία, η οποία βρίθει σημείων ακυρότητας αλλά τελικά ενέκρινε τις προσλήψεις «ημετέρων» για το πρόγραμμα. Το πλέον περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτές τις ημέρες ο κ. Τερζίδης τρέχει ήδη τις διαδικασίες για τις προσλήψεις στο Philos II. Είναι πραγματικά απορίας άξιο με ποια κριτήρια η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας άναψε το πράσινο φως, προκειμένου να τρέξει τη διαδικασία ένα πρόσωπο το οποίο αποδεδειγμένα τα έκανε θάλασσα με το προϋπάρχον πρόγραμμα. Εάν γνωρίζει το μέγεθος της υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται ο «επικεφαλής» τού ΚΕΕΛΠΝΟ οφείλει να τον αποπέμψει. Εάν επικαλεστεί άγνοια, ο αντίλογος είναι ότι όφειλε να γνώριζε.
Συνεδρίαση – παρωδία
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της «Μ», στις 16 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πλέον κωμική συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στα χρονικά. Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εγκρίνει τις προσλήψεις για το Philos. Να εγκρίνει προσλήψεις τα κριτήρια για τις οποίες είχαν αλλάξει ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις φορές. Τη συνεδρίαση την προκαλεί ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος ωστόσο είναι απών από το Διοικητικό Συμβούλιο. Εκείνη την ημέρα λοιπόν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ με προεξέχοντα τον κ. Τερζίδη αποφασίζουν διά περιφοράς να εγκρίνουν όλες τις προσλήψεις και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων, επιλαχόντων και απορριπτέων. Το ίδιο ΔΣ ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τις 50 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από υποψηφίους οι οποίοι δεν είδαν «φως». Αντί λοιπόν τα μέλη του ΔΣ να ανοίξουν έναν προς έναν και να μελετήσουν τους φακέλους των ενστάσεων με μια fast track διαδικασία ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και απόντος του κ. Ρόζενμπεργκ έβαλαν την υπογραφή τους στο πρακτικό τής… ντροπής. Είναι προφανές ότι εάν έστω και ένας από τους υποψηφίους που κατέθεσαν ένσταση προσέφευγε στη Δικαιοσύνη και κατέθετε προσφυγή για την ακυρότητα της διαδικασίας θα δικαιωνόταν. Δεν το έκανε κανείς. Όπως κανείς δεν διερωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους ο κ. Ρόζενμπεργκ δεν υπέγραψε το πρακτικό. Ίσως κάτι να γνώριζε παραπάνω.
Οι ρουσφετολογικές προσλήψεις και η «κίτρινη κάρτα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η ιστορία του Philos I είναι τόσο αμαρτωλή ώστε είχε προκαλέσει και την αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ. Με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει τη φάμπρικα χιλιάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων που είχαν γίνει. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου με το πρόγραμμα Philos Υποέργο 4, για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών σε Υγειονομικές Μονάδες και άλλες Υπηρεσίες, κατέθεσαν τίτλους μεταπτυχιακών και διδακτορικών, για τους οποίους μοριοδοτήθηκαν, ενώ η προκήρυξη αφορούσε υποψήφιους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Εκδόθηκαν πριν λίγες ημέρες οι προσωρινοί πίνακες για τις 1576 θέσεις εργασίας με 18μηνες συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου με το πρόγραμμα PHILOS ΥΠΟΕΡΓΟ 4, για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών σε Υγειονομικές Μονάδες και άλλες Υπηρεσίες. Τις αιτήσεις επεξεργάσθηκε Επιτροπή που ορίστηκε από την Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και τι έκανε; Σε θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τίτλος σπουδών απαιτείται το απολυτήριο Λυκείου βαθμολόγησαν τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών που κατέθεσαν οι υποψήφιοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!!! Αυτό συνέβη στα Νοσοκομεία ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΓΝΑ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ.
Και συνέχιζε: «Οι υποψήφιοι που κατείχαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά βαθμολογήθηκαν, με 400-200-100 μόρια αντίστοιχα, κάτι το οποίο είναι παράνομο… Αλλοίωσαν τη σειρά για να βολέψουν δικούς τους υποψήφιους. Το τερμάτισαν. Και πόσο άλλα». Την ίδια στιγμή, όπως είχε αποκαλύψει η «Μ» με πρωτοσέλιδο στις 7 Οκτωβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει «κίτρινη κάρτα» στη χώρα μας σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων για το προσφυγικό και το Philos I. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στις 13 Αυγούστου 2018, ο τότε επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκρουε το καμπανάκι για το που κατέληξαν 25 εκατ. ευρώ που πήρε η χώρα μας από κοινοτικά κονδύλια για να στελεχώσει τις υπηρεσίες υγείας με το απαραίτητο προσωπικό. Από το περιεχόμενο της επιστολής εξαγόταν το συμπέρασμα ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα λεφτά έκαναν… φτερά. Από την έρευνα της «ΜΠΑΜ» είχε προκύψει ότι μέρος του χρημάτων του προγράμματος PHILOS δόθηκαν σε «ημέτερους» με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εταιρείας «Αναστάσιος Τσότρας ΑΕ», που ασχολείται με επισκευές αυτοκινήτων Η συγκεκριμένη εταιρία υπέγραψε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις διάρκειας ενός μηνός για την επισκευή και τα σέρβις των κινητών μονάδων, έναντι 5.000 ευρώ η κάθε μία. Πρόκειται για την ίδια εταιρία η οποία στο παρελθόν είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ 61.000 ευρώ χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού (όπως ορίζει ο νόμος) αλλά με απόφαση του μέλους του ΔΣ, Δ. Κουντουρά. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 υπάρχουν ενυπόγραφες καταγγελίες τόσο στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης όσο και στην Εισαγγελία Διαφθοράς, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα.