Παρά το γεγονός ότι η εύρεση του τύμβου της Αμφίπολης ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, το μνημείο κατάφερε να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2014, στη λίστα του κορυφαίου site για την αρχαιολογία archaeology.org.
Ο τάφος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού. Οι λάτρεις της αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέο από την περιοχή. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου ελληνικού τάφου ήταν ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα.
Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η ανακάλυψη, μετά από δεκαετίες ερευνών, ενός πλοίου που βυθίστηκε στα ύδατα της Αρκτικής, σχεδόν πριν από 170 χρόνια, ενώ έψαχνε για το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Κρίθηκε τόσο βαρυσήμαντη που ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, έκανε ο ίδιος την επίσημη ανακοίνωση.
Η ανάλυση γενετικού υλικού από ένα σκελετό που βρέθηκε σε υποβρύχια σπηλιά στο Μεξικό, έριξε φως στη σχέση ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους στην Αμερική και τους σύγχρονους ιθαγενείς Αμερικανούς. Μια έξυπνη προσέγγιση για την ερμηνεία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ εξηγεί πώς αυτοί διέφεραν από τους σύγχρονους ανθρώπους.
Έρευνες μέσω τεχνολογιών τηλεπισκόπησης, στην περιοχή του Στόουνχεντζ, κατέστησαν σαφές ότι το γνωστό μνημείο ήταν μέρος ενός πολύ ευρύτερου που περιελάμβανε τελετουργικά μνημεία, ιερά και αναχώματα ταφής.
Τα ευρήματα στη λίστα της ιστοσελίδας με τα κορυφαία 10 είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει πάντα τρόπος να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν μας.
Η λίστα :
(Courtesy LBI ArchPro/Stonehenge Hidden Landscapes Project)
Κάτω από το Stonehenge
Wiltshire, Αγγλία
Αποκαλυπτήρια στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης, τον Σεπτέμβριο. H έρευνα αποκάλυψε 17 νέα μνημεία και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά, που συμπεριλαμβάνουν μικρά ιερά, αναχώματα ταφής, λάρνακες σε όλη σχεδόν την έκταση (πέντε τετραγωνικά μίλια) του Salisbury Plain. Έρευνες μέσω τεχνολογιών τηλεπισκόπησης, στην περιοχή του Στόουνχεντζ, κατέστησαν σαφές ότι το γνωστό μνημείο ήταν μέρος ενός πολύ ευρύτερου.
Το 2007 είχε βρεθεί σε ένα υποβρύχιο σύστημα, στη σπηλιά στο Γιουκατάν του Μεξικού, σχεδόν άθικτος σκελετός ηλικίας κοριτσιού 15 έως 16 ετών. Ονομάστηκε Νάϊα (από την ελληνική νύμφη του νερού).
Φέτος, σύγχρονες μέθοδοι, που εφαρμόστηκαν στα δόντια και τα οστά της, δείχνουν ότι έζησε 12.000 έως 13.000 χρόνια πριν, καθιστώντας την έναν από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν ποτέ στην Αμερική. Η ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA της, που περνάει από τη μητέρα στο παιδί, δείχνουν ότι είχε ένα panel γονιδίων που είναι κοινό μεταξύ των σύγχρονων ιθαγενών Αμερικανών. Το κρανίο της, παρόμοιο με εκείνο του “Kennewick Man”, ενός κυνηγού ηλικίας 9000 ετών, που ανακαλύφθηκε το 1996, κοντά στα σύνορα Ουάσιγκτον-Όρεγκον.