Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, την πρώτη που πραγματοποιεί υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ρίαντ αλ Μάλικι στην Ραμάλα στην Δυτική Όχθη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η τουρκική υποστήριξη προς την Παλαιστίνη δεν θα μειωθεί ακόμη και αν οι σχέσεις με το Ισραήλ ξεπαγώσουν.
«Η υποστήριξή μας για την παλαιστινιακή υπόθεση είναι εντελώς ανεξάρτητη από την πορεία των σχέσεών μας με το Ισραήλ», είπε σε δημοσιογράφους.
Ο Τσαβούσογλου πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αύριο θα συνομιλήσει με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και τον υπουργό Τουρισμού Γιοέλ Ραζβοζόφ.
Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί και το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών σε αυτό το σημείο ανάφλεξης, ιερός τόπος τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους, έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι αναφορές για τις συγκρούσεις έχουν αναστατώσει την Τουρκία. «Είναι σημαντικό για όλους τους μουσουλμάνους να προστατεύεται η ιερότητα και το καθεστώς του αλ Άκσα», είπε.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ αλ Μάλικι χαιρέτισε την επίσκεψη Τσαβούσογλου ως «ιστορική», με την Τουρκία και τους Παλαιστίνιους να υπογράφουν σήμερα εννέα συμφωνίες συνεργασίας.
«Αυτά που ακούσαμε ενίσχυσαν τη θέση μας και αυτό που κάνουμε για να επιτύχουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Μάλικι μετά τη συνάντηση.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, κατέρρευσαν το 2014 και οι δύο πλευρές δεν έχουν πραγματοποιήσει σοβαρές συνομιλίες από τότε.
Το Ισραήλ και η Τουρκία εργάζονται για την αποκατάστασΜεβλούτη των σχέσεών τους, με επίκεντρο την ενδεχόμενη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας. Οι δύο χώρες απέλασαν η μία τον πρεσβευτή της άλλης το 2018 και έχουν αντιπαρατεθεί επανειλημμένα με αφορμή τη σύγκρουση Ισραηλινών- Παλαιστινίων.