Ο εκλεγμένος ηγέτης της Γροιλανδίας είπε ότι το γιγάντιο νησί της Αρκτικής η Γροιλανδία, δεν είναι προς πώληση αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα της «κυριότητας και του ελέγχου» της τεράστιας επικράτειας που αποτελεί μέρος της Δανίας για περισσότερα από 600 χρόνια.
«Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση. Δεν πρέπει να χάσουμε τον μακροχρόνιο αγώνα μας για ελευθερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Múte Egede, σε γραπτό του σχόλιο.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επέλεξε τον Κεν Χάουερι, πρώην απεσταλμένο στη Σουηδία, ως πρεσβευτή του στην Κοπεγχάγη, και δεν παρέλειψε να σχολιάσει το καθεστώς της Γροιλανδίας, ενός ημιαυτόνομου τμήματος της Δανίας .
«Για σκοπούς Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.
Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δήλωσή του αυτή.
Για πολλούς παρατηρητές, το σχόλιο του Τραμπ προκάλεσε μια αίσθηση deja vu. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ πρότεινε το 2019 ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αγοράσουν τη Γροιλανδία – η οποία φιλοξενεί τη στρατηγικής σημασίας διαστημική βάση των ΗΠΑ Pituffik.
Αυτή η ιδέα απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Δανία καθώς και από τις αρχές του νησιού προτού πραγματοποιηθούν επίσημες συζητήσεις. Προκάλεσε επίσης εκτεταμένη γελοιοποίηση και έγινε εμβληματικό του χάους που έφερε ο Τραμπ στην παραδοσιακή παγκόσμια διπλωματία – κάτι που τώρα αναμένεται να συμβεί ξανά μόλις επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, το 2019 χαρακτήρισε την πρώτη προσφορά του Τραμπ ως «παράλογη», με αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ να την περιγράψει ως «κακή» και να ακυρώσει μια επίσκεψη στη δανική πρωτεύουσα της Κοπεγχάγης.
Επιπλέον την Κυριακή, ο Τραμπ απείλησε επίσης να επαναφέρει τον έλεγχο των ΗΠΑ στη Διώρυγα του Παναμά , κατηγορώντας τον Παναμά ότι χρεώνει υπερβολικά τέλη για να χρησιμοποιήσει το πέρασμα της Κεντρικής Αμερικής και προκάλεσε έντονη επίπληξη από τον πρόεδρο του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με την πλάτη στον τοίχο ο Ζελένσκι εν όψει προεδρίας Τραμπ