Οργή και αγανάκτηση προκαλούν τα όσα ήρθαν στο φως τις τελευταίες μέρες, περί φοροδιαφυγής και χρημάτων που καταχράστηκαν διάφοροι πολιτικοί από τα δημόσια ταμεία.
Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία που άφησαν πίσω τους πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και κομματικά στελέχη στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Σε έλεγχο που διεξήγαγε η ελεγκτική εταιρεία Grand Thorton στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αποκαλύφθηκε λίστα με πολιτικούς που νοσηλεύονταν αλλά πλήρωναν με γερές εκπτώσεις.
Όπως αναφέρει η δικογραφία την οποία χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς μόνο την τριετία 2007-2010 εξαιτίας αυτών των εκπτώσεων προκλήθηκαν ζημιές 34 εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο. Γι αυτήν την υπόθεση ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του πρώην επικεφαλής του Ε. Ντυνάν, κ. Ανδρέα Μαρτίνη.
Να σημειωθεί πως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για μη καταβολή εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, σε βάρος του πρώην προέδρου του Ιδρύματος, Ανδρέα Μαρτίνη. Οι εισφορές ύψους 6,7 εκατ. προς το ΙΚΑ αφορούν στο Ερρίκος Ντυνάν.
Οι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης
Αναλυτικά από την έρευνα προκύπτει πως πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχε έκπτωση 34.918,79 ευρώ (κανονικό κόστος 48.171,83 ευρώ).
Ενώ, πρωθυπουργός από το χώρο του ΠΑΣΟΚ γλίτωσε 17.902 ευρώ (κανονικά νοσήλια 18.473 ευρώ) και η σύζυγός του δεν χρειάστηκε να πληρώσει 29.046 ευρώ (αρχικό κόστος 29.746 ευρώ).
Ακόμη ένας πρώην πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από τη ΝΔ,νοσηλεύτηκε στο ίδρυμα με κόστος 9.022,37 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου της GrandThorton και η έκπτωση που του έγινε ήταν της τάξεως των 8.422,65 ευρώ. Η σύζυγός του νοσηλεύθηκε με κόστος 107.299,52 ευρώ, αλλά από αυτά τα 98.247,14 ευρώ δεν χρειάστηκε να τα πληρώσει.
Δωρεάν είτε με έκπτωση τουλάχιστον 60%, νοσηλεύτηκαν ακόμη έξι πρώην υπουργοί και των δύο κυβερνώντων κομμάτων.
Χάθηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια στα πηγαινέλα των CDs και στην απραξία των κυβερνήσεων
Αυτό λοιπόν που προκύπτει είναι πως σπαταλήθηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια εξαιτίας της απραξίας των κυβερνήσεων, οι οποίες βέβαια ασχολιόντουσαν μόνο με τους μικρομεσαίους, μήπως και έφαγαν καμία δεκάρα. Τουλάχιστον 1.200 φάκελοι που αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής από μεγαλόσχημους οδεύουν στο γραφείο της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, μόνο ένας στους πέντε πλούσιους που ελέγχονται έχει κάνει δήλωση με ειλικρίνεια και έχει φορολογηθεί για τα πλήρη εισοδήματά.
Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν 500 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου (έναντι μόλις 50 στα προηγούμενα δύο χρόνια). Τα στοιχεία που φτάνουνν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν ότι από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν καθαρογραφούν το ποσοστό φοροδιαφυγής φτάνει στο ιλιγγιώδες 80%.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν:
■ 400 έλεγχοι που αφορούσαν σε εμβάσματα προς το εξωτερικό. Ούτε οι 100 όμως δεν ήταν ειλικρινείς!
■ 100 έλεγχοι αφορούσαν σε offshore. Βρέθηκε ότι μόνο οι 20 πλήρωναν τους φόρους τους (15% επί της αντικειμενικής αξίας τους) για τα ακίνητα που διατηρούν στη χώρα μας.
■ Οι διαφυγόντες φόροι που έχουν καταλογιστεί ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ και άνω κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο. Τα 130 εκατ. ευρώ προέρχονται από ελέγχους για τα εμβάσματα που έφευγαν στο εξωτερικό και άλλα 25 εκατ. από φόρους ακινήτων που κρύβονταν στις offshore.
Τι έχει προηγηθεί:
■ Τον Αύγουστο του 2012 αποκαλύφθηκε ότι άλλαζε χέρια η λίστα Λαγκάρντ χωρίς να ξεκινά ο έλεγχός της.
■ Συγκροτήθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ (μέσα του 2013).
■ Αλλαξε ο νόμος για να επιτρέπεται στη φορολογική διοίκηση ο μερικός έλεγχος (Δεκέμβριος 2013).
■ Αντέδρασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και ανέθεσαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ μέρος των ελέγχων που είχε αναλάβει το ΣΔΟΕ (Φεβρουάριος 2014).
■ Αλλαξε η ηγεσία στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Απρίλιος 2014).
Οι έχοντες και οι κατέχοντες που δεν πληρώνουν
Όπως προκύπτει απο επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τέλος Μαΐου είχαν ολοκληρωθεί 202 έλεγχοι, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ, τον Ιούνιο έκλεισαν άλλοι 200. Από τους πρώτους 202 ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 19,4 εκατ. ευρώ (περίπου 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο). Μέχρι τον Μάιο εισπράχθηκαν τα 13,6 εκατ. ευρώ (ή 67.326 ευρώ κατά μέσο όρο) από κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, ενώ 15 υποθέσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα.
Παρότι ασκήθηκαν 1.202 αγωγές και διώξεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι πληρώνουν ό,τι μπορούν και μόνο για παλαιά χρέη τους (προ του 2014), αλλά δημιουργούν νέα επειδή δεν μπορούν να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους. Ετσι βρίσκονται στον αέρα τα 11 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση στο β’ εξάμηνο του 2014 (από φόρους εισοδήματος, ακινήτων κ.λπ.) και γι’ αυτό απειλείται με οικονομικό και πολιτικό ναυάγιο αν δεν βρει λεφτά εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν, δηλαδή στη μεγάλη φοροδιαφυγή.