Καλούνται από τον υφυπουργό Εργασίας να γίνουν… ντελιβεράδες!
Συνεχίζεται η αποχή των Αθηναίων δικηγόρων. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς τίτλους στη διαδικτυακή αναζήτηση των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για μία από τις αντιδράσεις στην απίστευτη ατάκα του Πάνου Τσακλόγλου περί δικηγόρων και διανομέων. Χρησιμοποιούμε την ελληνική λέξη και όχι τη συνηθισμένη από την πλειονότητα των συμπατριωτών μας που μιλούν για «ντελιβεράδες».
Η σύγκριση ανάμεσα στα δύο επαγγέλματα ανέδειξε τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε έναν από τους πρωταγωνιστές του Χ. Το Twitter, που μάθαμε στα νιάτα μας, αλλά εσχάτως ο Έλον Μασκ μάς άλλαξε τα φώτα… Το τρομερό της υπόθεσης, για να κάνουμε μια παρένθεση, είναι ότι όποιος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το λινκ μιας ανάρτησης, διαπιστώνει ότι στο Διαδίκτυο παραμένει ως Twitter. Κλείνουμε την παρένθεση και, για να μη σας κουράζουμε, σας λέμε ότι ο Τσακλόγλου παραμένει αρνητικός πρωταγωνιστής της πολιτικής επικαιρότητας.
«Έχω φίλο δικηγόρο ο οποίος δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο και παίρνει 900 ευρώ και έχω φίλο ντελιβερά ο οποίος βγάζει 1.400», είχε πει ένας δημοσιογράφος και ο οικονομολόγος είδε μόνο τους αριθμούς.
«Ο φίλος σας ο δικηγόρος γιατί δεν πάει να δουλέψει ντελιβεράς;», απάντησε χωρίς χρονοτριβή και άρχισε να αναπτύσσει το σκεπτικό του. «Για να το πω λίγο διαφορετικά. Προφανώς ο δικηγόρος συνεκτιμά και τις σπουδές του, το βιοτικό επίπεδο, τις συνθήκες εργασίας και ούτω καθεξής. Εάν το ντελιβεράδικο πήγαινε στα 3.000 ευρώ, θα πήγαινε; Εγώ αρχίζω να αμφιβάλλω εκεί πέρα. Η αγορά εργασίας είναι εκείνη που προσδιορίζει τον μισθό. Ο μισθός είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Αυτό που μου λέτε πάει να πει πως έχουμε πολλούς δικηγόρους και σχετικά λίγους ντελιβεράδες», πρόσθεσε και η πρωινή εκπομπή του Action 24 έγινε viral. Κανονικά, οι καναλάρχες έπρεπε να βάλουν πλάτη στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά ο Τσακλόγλου έμεινε μόνος του και, βέβαια, προσπάθησε να ανασκευάσει.
Φοροδιαφυγή
«Προχώρησα σε δήλωση η οποία ήταν άστοχη και για την οποία θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να προσβάλω τους δικηγόρους, τους οποίους σέβομαι. Σε όλη μου τη διαδρομή πορεύομαι με βαθιά εκτίμηση προς όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα πρωτίστως κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια λανθασμένη έκφραση δεν πρέπει να οδηγήσει στο να αναιρέσει την ουσία της συζήτησης», έσπευσε να μαζέψει την… μπουγάδα. Αλλά είναι να μην πέσεις στη λακκούβα. Αν βρεθείς μέσα όχι μόνο δεν θα βρεις χέρι να σε τραβήξει, αλλά όσοι θα σε βλέπουν θα σε πιέζουν να χωθείς πιο βαθιά. Έτσι την πάτησε και ο Τσακλόγλου, ο οποίος έγινε ο πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση στο κυβερνητικό reality και ας υπάρχουν άλλοι που πέφτουν από γκέλα σε γκέλα, αλλά δεν είναι από αυτές οι οποίες γίνονται αντιληπτές σε όλη την κοινωνία. Δεν αποτυπώνονται σε βίντεο. Συνεπώς, τα επικοινωνιακά λάθη αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα στην κρίση όσων επεξεργάζονται τα πλάνα του ανασχηματισμού.
Μέχρι και ο Στέφανος Κασσελάκης ασχολήθηκε με τον υφυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε προσωρινά εκτός σχεδίου… δράσης του κάθε εσωκομματικό αντίπαλο και στράφηκε στον Τσακλόγλου.
«Οι δικηγόροι καλούνται από τον υφυπουργό Εργασίας “να γίνουν ντελιβεράδες, γιατί έχουμε πολλούς δικηγόρους και σχετικά λίγους ντελιβεράδες”. Επειδή όμως έχουμε, αναλογικά, ακόμα πιο πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς (στο πιο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα της Ευρώπης), τους καλώ να δώσουν εκείνοι πρώτοι το καλό παράδειγμα του μεροκάματου, εφαρμόζοντας τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης», έγραψε σε ανάρτησή του ο Κασσελάκης. Κείμενο που θα μπορούσε να είναι και δώρο στον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό, αν δεν είχαν ήδη αντιδράσει τα όργανα των δικηγόρων και των διανομέων. Αυτό ήταν το πρόβλημα για τον Τσακλόγλου, ο οποίος την πάτησε επειδή δεν υπολόγισε ότι το κίνημα της γραβάτας είναι πιο ισχυρό από το… έμβλημά του. Αν είχε παρακολουθήσει την πορεία του Γιώργου Κατρούγκαλου θα είχε αντιληφθεί το μέγεθος του λάθους του. Τώρα θα το καταλάβει στο ταμείο του ανασχηματισμού και εκεί ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και ουδεμία συγγνώμη λαμβάνεται υπόψη.