Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Ο Τσίπρας παρακολουθούσε Σάγια και Πιτσιόρλα για το σκάνδαλο της Ζακύνθου – Διάλογοι που σοκάρουν

ΟΤΑΝ Η ΕΥΠ (ΤΟΥ ΡΟΥΜΠΑΤΗ) «ΑΚΟΥΓΕ» ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΚΑΙ ΣΑΓΙΑ!

  • H (άγνωστη) παρακολούθηση από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 με φόντο το «σκάνδαλο» στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

 

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ (την περίοδο Ρουμπάτη) είχε μπει, μεταξύ άλλων, ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Σαγιάς αλλά και ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και υφυπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας!

Επί τουλάχιστον δύο μήνες (από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016) τα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών παραγόντων παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση και το ερώτημα το οποίο θα πρέπει πλέον να απαντηθεί είναι εάν γνώστης ήταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας!

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αφορμή το θέμα των υποκλοπών-παρακολουθήσεων του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου και πρώην συνεργάτη της «Μ» Θανάση Κουκάκη που αναβίωσε την Παρασκευή στη Βουλή.

Βάσει των στοιχείων-ντοκουμέντων που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι «κοριοί» της ΕΥΠ στόχευαν ακόμα και τους πλέον στενούς συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, όπως ο κ. Σαγιάς, ή τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Πιτσιόρλα. Στη διάθεση της «Μ» βρίσκεται η εννιασέλιδη έκθεση της υπηρεσίας, η οποία μάλιστα φέρει συγκεκριμένο υδατογράφημα «άκρως απόρρητο – ειδικού χειρισμού».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το πλέον δυσώδες και ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι Σαγιάς και Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν, προφανώς, χωρίς την ύπαρξη εισαγγελικής διάταξης στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου που εξελίχθηκε σε σκάνδαλο, καθώς η φερόμενη επένδυση του εμίρη του Κατάρ κατέληξε σε μια καλοστημένη απάτη, η οποία ακόμη και σήμερα απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ παραδόθηκε στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να το αξιοποιήσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και οι καταγραφές ήταν παράνομες. Εκτός από τον Σαγιά και τον Πιτσιόρλα, οι οποίοι όπως προκύπτει ήταν οι «βασικοί» στόχοι της υπηρεσίας, η ΕΥΠ κατέγραφε τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός στελέχους της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ, η οποία εμπλέκεται στην επένδυση του Ναυαγίου, ενός τοπογράφου, μιας υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας και πολλών ακόμη. Επίσης, ο κοριός καταγράφει και συνομιλία του δημοσιογράφου και εκδότη Αντώνη Δελλατόλα με τον Στέργιο Πιτσιόρλα με αφορμή μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει με έναν εκ των επενδυτών της ΠΙΜΑΝΑ.

 

Συνομιλίες

 

Για τουλάχιστον δύο μήνες (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016) μια κλειστή ομάδα επιχειρησιακών παραγόντων της ΕΥΠ έκανε φύλλο και φτερό τα κινητά τηλέφωνα Σαγιά και Πιτσιόρλα. Λίγους μήνες πριν από τις παρακολουθήσεις ο κ. Σαγιάς είχε παραιτηθεί από τη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης που του είχε εμπιστευθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας ήταν επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ προτού αναβαθμιστεί σε υφυπουργό Ανάπτυξης. Τα όσα αποκαλύπτονται από τα εμπιστευτικά έγγραφα των Αρχών προκαλούν σοκ. Από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτει ότι τα δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο «έτρεχαν» την υπόθεση της δήθεν επένδυσης αλλά και ότι σύστηναν δικηγόρους σε στέλεχος της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ προκειμένου να «μην καταλήξουν όλοι φυλακή». Παράλληλα, από το υλικό που συγκεντρώθηκε αποκαλύπτεται ότι και οι δύο γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά μια μεγάλη απάτη, καθώς η κυριότητα της έκτασης δεν ανήκει στον πωλητή, Ιωάννη Χάρο.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 22/1/2016 ο κ. Σαγιάς συνομιλεί με στέλεχος της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ. Αναφέρονται σε ένα χαρτί που είχε σταλεί ανυπόγραφο σε συνεργάτη του τότε υπουργού Άμυνας. Ο Σαγιάς επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια βλάπτει την υπόθεση και την ιστορία της εταιρείας, ενώ ισχυρίζεται ότι πλαστογραφήθηκε και η υπογραφή του! Στον ίδιο διάλογο ο Σαγιάς κατηγορεί τον Πιτσιόρλα λέγοντας ότι «έχει ευθύνη, γιατί μας έχει συστήσει απατεώνες».
  • Την ίδια ημέρα καταγράφεται συνομιλία μεταξύ του εκδότη Αντώνη Δελλατόλα και του Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο γνωστός δημοσιογράφος ρωτά τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ εάν έχει χρόνο να δουν ένα στέλεχος της ΠΙΜΑΝΑ.
  • Στη συνέχεια καταγράφεται συνομιλία του Στέργιου Πιτσιόρλα με τον Κώστα Καστρινάκη της συμβουλευτικής εταιρείας ΚΑΝΤΩΡ. Μεταξύ άλλων ο Καστρινάκης αναφέρει ότι πήραν τον φάκελο από τον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα Γαληνό Μπρη, «και μέσα βρήκαμε πλαστογραφημένα και παραποιημένα έγγραφα και ψάχνουμε να βρούμε πώς πήγαν εκεί…».
  • Στις 22/1/2016 ο κοριός της ΕΥΠ πιάνει και τη συνομιλία μεταξύ Σπύρου Σαγιά και Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο Σαγιάς ακούγεται λάβρος κατά του Πιτσιόρλα καθώς τον κατηγορεί ότι σύστησε στην εταιρεία δικηγόρο απατεώνα! Ακούγεται να του λέει ότι ένα στέλεχος της ΠΙΜΑΝΑ του είπε ότι εκείνος (σ.σ. ο Πιτσιόρλας) τους σύστησε τον δικηγόρο γιατί είχε «πανικοβληθεί ότι θα πάμε φυλακή». Στη συνέχεια ακούγονται και άλλα ωραία, όπως ότι οι δύο πρώην κυβερνητικοί «προσπαθούν να σώσουν την υπόθεση δουλεύοντας χωρίς να πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό, με την ελπίδα να πληρωθούν εάν τελειώσει» και ότι «τώρα βρίσκονται ενώπιον μιας κατάστασης πλαστογραφίας και παραποίησης εγγράφων η οποία είναι εναντίον όλης της υπόθεσης». Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο ένας στον άλλον, «το υπόμνημα που κατέθεσε ο… (αναφέρουν το όνομα του ποινικολόγου) παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και η κυριότητα δεν ανήκει στον πωλητή…». Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας, τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, σε μια αποστροφή του λόγου του προς τον κ. Σαγιά αναφέρει ότι ανέλαβε να φέρει εις πέρας την «επένδυση της Ζακύνθου» χωρίς να έχει την προσδοκία να πληρωθεί!
  • Αμέσως μετά ο Πιτσιόρλας καλεί το στέλεχος της ΠΙΜΑΝΑ και τον ενημερώνει ότι «ο Σαγιάς έχει τρελαθεί και του ζητεί να συναντηθούν και να το μαζέψουν λίγο το θέμα».
  • Την ίδια ημέρα η ΕΥΠ καταγράφει συνομιλία μεταξύ του Πιτσιόρλα και ενός δημοσιογράφου της Ζακύνθου, από τον οποίο ζητεί να επικοινωνήσει με τον Σαγιά διότι είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί κάπου ως μάρτυρας.
  • Στις 25 Ιανουαρίου 2016 ο Στέργιος Πιτσιόρλας ακούγεται να συνομιλεί με έναν συνεργάτη της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ, ενημερώνοντάς τον ότι στη Ζάκυνθο υπήρξε δημοσίευμα ότι η ΠΙΜΑΝΑ πουλάει την έκταση που είχε αγοράσει από τον Χάρο! Ο πρώην υφυπουργός ακούγεται έξαλλος και επισημαίνει στον «επενδυτή» ότι πρέπει να επικοινωνήσει με την εταιρεία που του κάνει δημόσιες σχέσεις και να τους ρωτήσει για ποιον λόγο δεν τον ενημέρωσαν για το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Μάλιστα του ζητεί να συνεννοηθεί «ώστε να βγει μια ανακοίνωση» και να δώσει εντολή στη διευθύνουσα σύμβουλο της ΠΙΜΑΝΑ να πάρει την εταιρεία δημοσίων σχέσεων και να τους επιπλήξει πολύ αυστηρά και να τους «τονίσει ότι γι’ αυτό πληρώνονται!».
  • Σε επόμενη συνομιλία το στέλεχος της ΠΙΜΑΝΑ λέει στον Πιτσιόρλα ότι ο Σαγιάς ζητεί τη Δευτέρα να είναι και ο ίδιος.
  • Στις 26 Ιανουαρίου 2016 ο Πιτσιόρλας τηλεφωνεί σε δημοσιογράφο της Ζακύνθου και του λέει ότι θα τον καλέσουν από την ΠΙΜΑΝΑ, ενώ του ζητεί να ετοιμάσει και ένα δελτίο Τύπου το οποίο θα διαψεύδει άλλα δημοσιεύματα.
  • Στις 31 Ιανουαρίου 2016 καταγράφεται ακόμη μία συνομιλία μεταξύ ενός εμπλεκόμενου τοπογράφου με τον πρώην υφυπουργό. Ο τοπογράφος εξομολογείται στον κ. Πιτσιόρλα ότι όταν βλέπει τις ποινές «του έρχεται να πεθάνει». Παράλληλα διατυπώνει παράπονο (!) ότι δεν έχει βρει ακόμη δικηγόρο. Ο υφυπουργός ακούγεται καθησυχαστικός καθώς του απαντά ότι «κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπει ο φάκελος στο αρχείο από την Εισαγγελία!». Κοινώς το πρώην κυβερνητικό στέλεχος ομολογεί -και μάλιστα στο τηλέφωνο-, αδιαφορώντας για το ποιοι τον παρακολουθούν ή όχι, ότι σημειώνονται εξωθεσμικές παρεμβάσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου εκείνοι να μην ασκήσουν διώξεις! Παράλληλα ενημερώνει τον τοπογράφο ότι ελέγχει και το πειθαρχικό του στο Τεχνικό Επιμελητήριο και ότι οι όποιες «παρατυπίες» έγιναν κατά τη διάρκεια της αγοραπωλησίας δικαιολογούνται. Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προασπίζει τα συμφέροντα του κράτους και του Δημοσίου, ακούγεται να ευελπιστεί ότι στο τέλος «θα ελεγχθεί απόλυτα η ιστορία γιατί δεν υπάρχει βάση σε όλα αυτά».
  • Στις 1/2/2016 ο Σαγιάς ενημερώνει τον Πιτσιόρλα για ένα ραντεβού που πρέπει να κάνουν με γυναίκα στέλεχος της ΠΙΜΑΝΑ. Του αναφέρει πως θέλει να είναι και εκείνος (ο Πιτσιόρλας) διότι η υπόθεση παίρνει κάποια τροπή και πρέπει να βάλουν κάποια πράγματα κάτω σχετικά με τους πωλητές και την Εισαγγελία.
  • Στις 5/2/2016 στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας ενημερώνει τον Πιτσιόρλα για έγγραφο που στάλθηκε από την εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ κατόπιν δικής του παρότρυνσης και του αναφέρει ότι την επομένη θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να παρευρεθεί σε έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Μπενάκη. Θα τηλεφωνηθούν προκειμένου να βρεθούν από κοντά.

Η ιστορία του «Ναυαγίου»

Η υπόθεση της «επένδυσης» στο Ναυάγιο της Ζακύνθου έφτασε ακόμη και στη Βουλή κατόπιν ερώτησης την οποία είχαν καταθέσει 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε αυτήν ανέφεραν ότι τον Μάιο του 2014 η εταιρεία PIMANA S.A., συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ, αγόρασε από ιδιώτη έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων στην ορεινή βορειοδυτική Ζάκυνθο πάνω από τη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» με σκοπό, κατά δήλωση της εταιρείας, την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης. «Όταν έγινε γνωστή η διαδικασία αγοραπωλησίας, η Μητρόπολη Ζακύνθου από κοινού με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Ζακύνθου, το ελληνικό Δημόσιο και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη (ποινική και αστική) προτάσσοντας δικαιώματα κυριότητας στην επίδικη έκταση. Από τις δικαστικές διαμάχες προκύπτει ότι το συμβόλαιο αγοραπωλησίας συντάχθηκε στη βάση τίτλων κυριότητας που αφορούν σε ενετικό διάταγμα (το οποίο μάλιστα δεν είχε μεταφραστεί) και αποδίδουν στον προκάτοχο του αγοραστή δικαίωμα πατρωνίας (και όχι κυριότητας).

 

Το 2015 εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στην αγοράστρια εταιρεία να προβεί σε οποιαδήποτε νομική και πραγματική μεταβολή της πωληθείσας έκτασης, ενώ παράλληλα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στη διαδικασία αγοραπωλησίας… Στη συνέχεια εκδόθηκε το 2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, η οποία ως προς τη διεκδικούμενη από την Εκκλησία έκταση διατάσσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης (διορίζοντας πραγματογνώμονες έναν πολιτικό μηχανικό και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου) προκειμένου να συνταχθεί έκθεση συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα για να προσδιοριστούν η θέση, η έκταση και τα όρια της Μονής και του περιβάλλοντος χώρου.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον πρέσβη του Κατάρ, ο οποίος δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι «ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις με το Κατάρ» και ότι «το project της Ζακύνθου, όπως και αυτό της νήσου Οξειάς που βαλτώνουν τα τελευταία χρόνια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και δικαστικών περιπετειών θα ξεπαγώσουν άμεσα» (iefimerida, δημοσίευμα 29/7/2019, το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης αναπαρήγαγε στον λογαριασμό του στο Twitter).

Η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπου, ως προς το αστικό σκέλος, αναμένεται η κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και, ως προς το ποινικό σκέλος, αναμένεται η έκδοση βουλεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Μετά την ενημέρωσή του επί της υπόθεσης, ως αρμόδιος υπουργός, εμμένει στις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου;
  2. Ποια η προοπτική της εν λόγω επένδυσης δεδομένων των ανωτέρω αναφερόμενων δικαστικών εκκρεμοτήτων και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που την αφορούν, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ιδιοκτησίας;».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ