Ένα γιγαντιαίο μουσικό σχήμα από 200 κιθάρες υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη έρχεται στο Μέγαρο για να δώσει δύο συναυλίες στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2015, στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με δύο διαφορετικά προγράμματα. Ο τίτλος της πρώτης συναυλίας (23/10) είναι «200 κιθάρες για την Ελλάδα – Ευάγγελος Μπουντούνης». Η δεύτερη συναυλία (24/10), η οποία τιτλοφορείται «200 κιθάρες για τον Μάνο», είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι (Ξάνθη, 23 Οκτωβρίου 1925-Αθήνα,15 Ιουνίου 1994), στην οποία θα παρουσιαστούν έργα του μεγάλου συνθέτη όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ. Τον γνωστό κιθαριστή, συνθέτη και δάσκαλο πλαισιώνουν η Μάρω Ραζή, οι String Demons (Κωνσταντίνος Μπουντούνης-τσέλο, Λυδία Μπουντούνη-βιολί) και «Οι Κιθαριστές», μια ορχήστρα που είχε διευθύνει για πρώτη φορά ο Χατζιδάκις, η μουσική του οποίου κυριαρχεί σε όλα τα προγράμματά της. Σε αυτές τις δύο συναυλίες-«αντίδοτα στην απουσία του Μάνου», οι οποίες εντάσσονται στη Σειρά Γέφυρες, συμμετέχουν ακόμη οι σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, Ελεάννα Κωνσταντά και Έφη Παπαδοπούλου, η Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Ελπίδα Παουλίνο), η Μεικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Σπύρος Κλάψης), το Τρίο Ανταλετάκ, καθώς και οι μουσικοί Χάρης Παναγιωτόπουλος (ντραμς), Όσβαλντ Αμιράλις (κοντραμπάσο) και Κωνσταντίνος Δελογιάννης (φυσαρμόνικα).
Το πρόγραμμα
Παρασκευή 23 Oκτωβρίου
«200 κιθάρες για την Ελλάδα – Ευάγγελος Μπουντούνης»
Το πρώτο μέρος της βραδιάς περιλαμβάνει έργα από την εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ έως σήμερα, καθώς και μελωδίες του Νίνο Ρότα και του Στάνλεϋ Μάγερς που επένδυσαν γνωστές κινηματογραφικές ταινίες. Στο δεύτερο μέρος, το κλίμα αλλάζει εντελώς, με τους String Demons να παρουσιάζουν διασκευές κομματιών του Μανώλη Χιώτη, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη. Η τρίτη και τελευταία ενότητα συνδυάζει ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες και δημοφιλείς σκοπούς της Ισπανίας και του Μεξικού με συνθέσεις Β. Μπουντούνη.
Σάββατο 24 Oκτωβρίου
«200 κιθάρες για τον Μάνο»
(90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι)
Η δεύτερη συναυλία αποτελείται από δύο μέρη. Η μουσική περιήγηση θα αρχίσει με παρτιτούρες από την προκλασική και αναγεννησιακή εποχή τις οποίες θα ερμηνεύσουν 80 περίπου σολίστ («Οι Κιθαριστές»). Η βραδιά θα συνεχιστεί με αγαπημένα τραγούδια του Χατζιδάκι («Χάρτινο το φεγγαράκι», «Η μπαλάντα του Ούρι», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Μικρή Ραλλού» κ.ά.), παραδοσιακούς σκοπούς, μουσική για τον κινηματογράφο με την υπογραφή του Νίνο Ρότα και του Γιαν Τιερσέν, καθώς και με τη διάσημη σύνθεση του Άστορ Πιατσόλλα «Libertango».
Στο δεύτερο μέρος, οι String Demons θα ερμηνεύσουν ορχηστρικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Στη συνέχεια, περίπου 200 κιθαριστές, μαζί με τις δύο χορωδίες και τους σολίστ, θα παρουσιάσουν μουσική και τραγούδια του Χατζιδάκι, καθώς και τα έργα «Αθάνατος» και «Ένα τραγούδι για τον Μάνο» που γράφτηκαν ειδικά για τις συναυλίες στο ΜΜΑ και είναι αφιερωμένα στην μνήμη του.
Η γνωριμία του Χατζιδάκι με τους «Κιθαριστές»
Όπως γράφει ο Βαγγέλης Μπουντούνης στο σημείωμά του για τις δύο συναυλίες του στο Μέγαρο: «Η ιστορία με τις ορχήστρες από κιθάρες αρχίζει το 1984. Τη χρονιά εκείνη έγινε το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί κιθαριστές απ’ όλη την Ελλάδα. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συναυλία. Επειδή όμως ήμασταν πολλοί, και η συναυλία θα ήταν τεράστια, αποφάσισα να παίξουμε κάτι όλοι μαζί. Μοίρασα νότες και αρχίσαμε να μελετάμε και να κάνουμε πρόβες. Ο Μάνος Χατζιδάκις, που, ύστερα από πρόσκληση μου, ήρθε στο Ρέθυμνο να διδάξει στο σεμινάριο, άκουσε την “παράξενη” ορχήστρα μας, ενθουσιάστηκε από αυτό τον νέο ήχο και αποφάσισε να διευθύνει ο ίδιος τις πρόβες και την ιστορική πρώτη συναυλία των “Κιθαριστών” στο Τζαμί του Ρεθύμνου. Η ορχήστρα αυτή γνώρισε πολλές περιπέτειες μέχρι την περίφημη συναυλία του Φεστιβάλ Αθηνών το 2004 στο Ηρώδειο με τις 150 κιθάρες. Επρόκειτο για μια παρακινδυνευμένη απόπειρα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζαν τόσο πολλοί κιθαριστές μαζί. Παρ’ όλα αυτά το πείραμα πέτυχε, η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε ένα CD, το οποίο βρέθηκε για αρκετό καιρό στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Από τότε, “Οι Κιθαριστές” συνεργάστηκαν με σημαντικούς ερμηνευτές, έδωσαν πολλές και μεγάλες συναυλίες (Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, Λυκαβηττός) και ηχογράφησαν τέσσερις δίσκους. Τα τελευταία χρόνια, την προσπάθεια αυτή, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, έχουν αγκαλιάσει μαθητές, σπουδαστές και απόφοιτοι ωδείων, καθηγητές, σολίστ, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσικές σχολές, δήμοι και πολλοί άλλοι φορείς».