Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίζεται έτοιμος για υποχωρήσεις προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ότι τα τμήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του Κιέβου θα πρέπει να περάσουν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» για να προσπαθήσει να σταματήσει την «καυτή φάση» του πολέμου.

Ρωτήθηκε από το Sky News εάν θα αποδεχόταν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνο στο έδαφος που κατέχει αυτή τη στιγμή το Κίεβο. «Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να τοποθετήσουμε τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό μας κάτω από την “ομπρέλα” του ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει για να διεκδικήσει περισσότερα εδάφη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει «αμέσως» να θέσει υπό την προστασία του το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται «πάρα πολύ».

Η Ουκρανία θα μπορούσε στη συνέχεια να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί την επιστροφή των εδαφών υπό τον έλεγχο της Ρωσίας “με διπλωματικό τρόπο”, είπε στη συνέντευξή του.

Αλλά η πρόταση είναι άκρως θεωρητική. Ο Ζελένσκι δεν κάνει νέες προτάσεις – αυτή ήταν μια τηλεοπτική συνέντευξη, όχι ένα διπλωματικό φόρουμ – αλλά στέλνει μηνύματα και αν το ΝΑΤΟ θα σκεφτόταν ποτέ μια τέτοια κίνηση είναι πολύ αμφίβολο.

«Η Ουκρανία δεν εξέτασε ποτέ μια τέτοια πρόταση, γιατί κανείς δεν μας την έχει προσφέρει επίσημα», είπε ο Ζελένσκι. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφέρει ένταξη σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των τμημάτων που βρίσκονται επί του παρόντος υπό ρωσικό έλεγχο, είπε.

«Δεν μπορείς να δώσεις [μια] πρόσκληση σε ένα μόνο μέρος μιας χώρας», είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με μετάφραση που δόθηκε από το Sky News. “Γιατί; Επειδή έτσι, θα αναγνωρίσατε ότι η Ουκρανία είναι μόνο αυτό το έδαφος της Ουκρανίας και το άλλο είναι η Ρωσία.”

Πολλοί άνθρωποι πρότειναν κατάπαυση του πυρός, είπε, αλλά χωρίς μηχανισμό που να εμποδίζει τη Ρωσία να επιτεθεί ξανά, οι εκεχειρίες αυτές  ήταν απλώς πολύ επικίνδυνες. Μόνο η ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε, θα μπορούσε να προσφέρει αυτού του είδους την εγγύηση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ήδη πει ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει τον επόμενο χρόνο εάν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας επιδείξουν αποφασιστικότητα.

Από την άλλη υπάρχουν αναφορές  ότι η συζήτηση για το λεγόμενο δυτικογερμανικό μοντέλο – η ένταξη στο ΝΑΤΟ  να προσφέρεται σε μια διχοτομημένη χώρα – υπάρχει και συνεχίζεται στους δυτικούς κύκλους για περισσότερο από ένα χρόνο αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες προτάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι ήταν πρόθυμος να φανεί πρόθυμος να συμμετάσχει σε όποιες προτάσεις μπορεί να εξετάσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλω να μοιραστώ μαζί του ιδέες και θέλω να ακούσω από αυτόν τις ιδέες του», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι θα στείλει μια ομάδα τις επόμενες ημέρες για να συναντήσει αξιωματούχους του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα διορισμένου ειδικού απεσταλμένου του εκλεγμένου προέδρου για την Ουκρανία, απόστρατου στρατηγού Keith Kellogg.

Τον Απρίλιο, ο στρατηγός Kellogg συνέγραψε ένα σχέδιο, που ονομάζεται America First: Russia & Ukraine, το οποίο θα παγώσει τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία και θα πίεζε τόσο το Κίεβο όσο και τη Μόσχα να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την προθυμία του Κιέβου να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια και να «ενισχύει την άμυνα [της Ουκρανίας] για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει περαιτέρω και δεν θα επιτεθεί ξανά μετά από κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτική συμφωνία». Οι ιδέες του Kellogg για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό έχουν περιγραφεί σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε από το America First Policy Institute και σύμφωνα με αυτές  τις προτάσεις, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τον Zelensky, αυτό εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: ποιες εγγυήσεις ασφάλειας θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η κυβέρνηση Τραμπ; «Χωρίς το ΝΑΤΟ, δεν είναι πραγματική ανεξαρτησία για την Ουκρανία, επειδή αυτός [ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν] θα επιστρέψει», επέμεινε ο Ζελένσκι.

Οι διαφορές μεταξύ του ειρηνευτικού σχεδίου του Ζελένσκι και της εκκολαπτόμενης πολιτικής Τραμπ εξακολουθούν να είναι ουσιαστικές. Αλλά με την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός και των οδυνηρών εδαφικών θυσιών (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), ο Ουκρανός ηγέτης κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φανεί εποικοδομητικός, έχοντας όμως την επίγνωση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις από τη Μόσχα.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Οκτώ χρόνια αργότερα, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και έχει καταλάβει εδάφη στα ανατολικά της χώρας. Αλλά αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο Πούτιν δεν έχει δώσει καμία απολύτως ένδειξη ότι έχει εγκαταλείψει την επιθυμία του να υποτάξει πλήρως την Ουκρανία. Όμως η  ιδέα ότι θα ήταν πρόθυμος να επιτρέψει σε οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι, προς το παρόν, αδιανόητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Πρόταση -κόλαφος Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου :Τι προτείνει , τι ζητάει

Ο Ζελένσκι λέει ότι περιμένει τις προτάσεις του Τραμπ για το σχέδιο τερματισμού του πολέμου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ