Γράφει η Ελένη Τσιάβο
«Σήκωσε το χέρι ψηλά. Χτύπαγε και ξαναχτύπαγε… Νομίζω πως δεν ένιωθα πια πόνο. Συνήθισα. Αλλά πλέον ευχόμουν μόνο να πεθάνω».
Ίσως απλά ακούγονται μόνο ως λόγια. Είναι όμως μια πέρα για πέρα αληθινή μαρτυρία. Κάντε το για λίγο εικόνα:
-Φωνές. Ξύλο. «Σε παρακαλώ όχι άλλο». Αγωνία. Χαμόγελο που σβήνει.-
Αν δεν βιώσεις κάτι λένε δεν μπορείς να το καταλάβεις, πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε. Σήμερα ορίζεται ως η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βιας κατά των γυναικών. Η κάθε σου μέρα αποτελεί ένα τεράστιο δικαίωμα θα συμπληρώσω. Δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, δικαίωμα στην αγάπη- στην πραγματική όμως αγάπη.
Πρέπει να φανείς δυνατή
Απέναντι στα σχόλια, απέναντι στην κατακραυγή, στην ντροπή και στο τι «θα πει ο κόσμος» είσαι ΕΣΥ. Κανένας φόβος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να μπορέσει μια κακοποιημένη γυναίκα να μιλήσει. Η φωνή της πρέπει να ακουστεί. Τα στερεοτυπικά πρότυπα, οι διακρίσεις και η κάθε μορφή βίας είτε λεκτικής είτε σωματικής πρέπει να περάσουν στο παρελθόν. Είναι πια καιρός τα τέρατα να μείνουν μόνο στα παραμύθια. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να στηρίξουμε αλλά και να εντοπίσουμε τέτοιας φύσεως περιστατικά . Κάνοντας τα στραβά μάτια καταδικάζουμε μια ψυχή να ζει ως έρμαιο ακραίων και αποτρόπαιων πράξεων. Διότι οι μελανιές δεν μένουν μόνο στο σώμα, χαράσσονται και ριζώνουν βαθιά στο «είναι».
Μερικά στοιχεία
Η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατατάσσεται στην τρίτη θέση όσον αφορά στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών. Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών και αφιερώνεται στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας είτε στο κοινωνικό, οικογενειακό, ακόμα και στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις πέντε γυναίκες υφίσταται στην διάρκεια της ζωής της κάποια μορφή βίας. Η Βία με αποδέκτες τις γυναίκες εμφανίζεται με διάφορες μορφές (π.χ. λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνικός έλεγχος κ.λπ.), προσδιορίζεται ανοιχτά ως παραβίαση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Τώρα.
Μην περιμένεις άλλο. Η φωνή σου πρέπει να ακουστεί, να ζητήσει βοήθεια. Τώρα λοιπόν ας ξυπνήσεις από τον εφιάλτη και να γίνεις πρωταγωνίστρια στη ζωή σου.
Η βία δεν συνηθίζεται, η βία δεν έχει χρώμα- ηλικία- χώρα. Είναι χρέος μας να παλέψουμε για την καταπολέμηση της.