Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο υπότροπος Αριστείδης Αδαμόπουλος, τα θύματα και ο (άλλος) παράγοντας

Δυο νέα «θύματα» σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αριστείδη Αδαμόπουλο, κατονόμασε στην κατάθεσή της στις εισαγγελικές Αρχές, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην καταγγελία της διεθνούς κριτή Μαρίνας Ψυχογιού επισημαίνοντας ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης από άλλον παράγοντα της Ομοσπονδίας ο οποίος είναι εν ζωή! Τα πρόσωπα αυτά (σ.σ. τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της «ΜΠΑΜ» αλλά δεν τα δημοσιεύουμε κατόπιν δικής τους επιθυμίας) αναμένεται να κληθούν τις επόμενες ημέρες να καταθέσουν από τις Αρχές. 

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης παρουσίας της στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, η πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας ανέφερε ότι ο Αδαμόπουλος είχε παρενοχλήσει στο παρελθόν μία πολύ γνωστή αθλήτρια (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της «Μ»),μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας «με χειρονομίες και προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις». Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρώην παράγοντας της Ομοσπονδίας, ο οποίος μέχρι σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος, είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά πριν από δυο χρόνια και πολύ γνωστή δημοσιογράφο η οποία καλύπτει το αθλητικό ρεπορτάζ σε πασίγνωστο Όμιλο. Σύμφωνα με την κατάθεση Μπεκατώρου, η παρενόχληση έγινε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης όταν ο Αδαμόπουλος «προέβη σε χειρονομίες κάτω από το τραπέζι». Τότε η δημοσιογράφος τον αποθάρρυνε λέγοντας του «θα σου κόψω το χέρι και εκείνος απάντησε κοροιδευτικά «σιγά ρε Μανιάτισα».

Ασυγκράτητος 

Σε επικοινωνία της «Μ» με την εν λόγω δημοσιογράφο, επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Και που δεν είχε κάνει αυτός(σεξουαλική παρενόχληση)», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι όταν εκπυρσοκρότησε η «βόμβα Μπεκατώρου», της έδωσαν λίστα με 20 ονόματα προκειμένου να ψάξει.  «Είχε την φήμη του ανθρώπου που «την έπεφτε γενικώς. Όπως μου έλεγαν μητέρες αθλητριών, όπου τις έβλεπε «το έπαιζε γαμπρός» τονίζει. Στην κατάθεση της η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρει ακόμα ότι γονέας πριν τρια χρόνια της είπε ότι είχε ακούσει ότι ο Αδαμόπουλος ρίχνεται σε 15χρονους αθλητές.

 


Βιασμός ιστιοπλόου: «Ασέλγησε στο δωμάτιο που κοιμόταν ο πατέρας μου. Απειλούσε ότι θα με σκοτώσει»


 

Ο άλλος παράγοντας 

Στην κατάθεση της η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρεται και στην περίπτωση της Μαρίνας Ψυχογιού, διεθνούς κριτή και εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Όπως αναφέρει, «ο Μ. παράγοντας του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, της πρότεινε να την μεταφέρει στο σπίτι της. Στη διαδρομή προέβη σε ανήθικες προτάσεις και χειρονομίες και η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει τρέχοντας προς το Λεωφορείο».

Σημειώνεται ότι η Μαρίνα Ψυχογιού έχει αναφερθεί επώνυμα στο γεγονός αυτό. Σε επικοινωνία που είχαμε μας είπε ότι «το θέμα δεν είναι πλέον ποιος έκανε τι σε ποιον. Κοιτάμε μπροστά και φτιάχνουμε το σύστημα με τέτοιο τρόπο που τέτοιο πράγμα να μην μπορεί να ξαναγίνει. Αν  συνεχίσει να γίνεται θα κάνουν πάλι 30 χρόνια να βγουν να το πουν». Στη συνομιλία που είχαμε αλλά και δημόσια η κριτής ισχυρίσθηκε ότι ο παράγοντας δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει όμως η εισαγγελία αλλά και από την κατάθεση της Μπεκατώρου προκύπτει το γεγονός ότι ζει και…βασιλεύει! 

Υπενθυμίζεται ότι η Ψυχογιού έχει κάνει δύο αναρτήσεις στη σελίδα της στο Facebook για το θέμα αυτό: «Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών.  Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα.  Έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο.  Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει.  Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους.  Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ. Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.  Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι.  Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν.  Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου.  Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.  Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα.  Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει.  Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο  λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία.  Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.  Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια.  Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον.»

«Πάγωσα» 

Σε ότι αφορά τον βιασμό που κατήγγειλε ότι υπέστη πριν από 23 χρόνια από τον «μέντορά» της Στην κατάθεση η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρει: «Την τελευταία μέρα ολοκλήρωσης των αγώνων βγήκαμε για φαγητό να γιορτάσουμε την πρόκριση οι έξι μας και όταν τελείωσε το δείπνο σιγά σιγά φεύγαμε ανά δύο. Εγώ έμεινα τελευταία με τον κ Αδαμόπουλο και συζητούσαμε για τους αγώνες και ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη γιατί αυτή θα ήταν η πρώτη μου Ολυμπιάδα. Στο δρόμο για το ξενοδοχείο , καθώς προχωράγαμε γύρισε και με φίλησε. Εγώ πάγωσα , δεν ήξερα από που προήλθε όλο αυτό γιατί μου ήταν αδύνατον να συνδέσω οποιαδήποτε συμπεριφορά ερωτική με έναν άνθρωπο που ήταν σαν πατέρας μου, ηλικιακά και φυσικά μ έναν παράγοντα που μόνο θεσμικά τον έβλεπα και μοναδικό σύμμαχο στην προετοιμασία μας…». Στη συνέχεια η Ολυμπιονίκης περιέγραψε λεπτομερώς το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ στο ξενοδοχείο. 

«Ο κ. Αδαμόπουλος έμενε σε δωμάτιο σε χαμηλότερο όροφο από το δικό μου, οπότε σταματήσαμε πρώτα στον δικό του όροφο. Τον χαιρέτησα αλλά εκείνος μου ζήτησε να πάω για λίγο στο δωμάτιο του να μιλήσουμε. Του εξήγησα ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος να πάω στο δωμάτιο του, ήδη τα είχαμε πει όλα και πήγα να κλείσω την πόρτα του ασανσέρ. Εκείνος έβαλε το χέρι του και με σταμάτησε. Με συζήτηση στην αρχή και μετά ρωτώντας με αν τον φοβάμαι, συνέχισε να μου λέει ότι δεν συμβαίνει τίποτα απλά θα μιλήσουμε. Εγώ προσπαθώντας να του αποδείξω ότι δεν φοβάμαι μπήκα στο δωμάτιό του. Τότε άρχισε να ασελγεί σε βάρος μου να με σπρώχνει στο κρεβάτι αλλά παράλληλα να σταματάει και ενδιάμεσα να συζητάει, προσπαθώντας να με πείσει ότι τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν πέραν του φυσιολογικού, ότι δεν σήμαιναν τίποτα και ότι δεν συνέβαινε τίποτα. Το γεγονός ότι δεν με πίεζε με βία με έκανε να μην αντιδράσω φωνάζοντας η τρέχοντας να φύγω από το δωμάτιο, γιατί κάθε φορά που πήγαινα να ξεφύγω εκείνος σταμάταγε και άρχιζε να μιλάει γλυκά και ήρεμα. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι το μόνο που άντεχα να κάνω ήταν απλά να υπομείνω το βιασμό ώστε όλο αυτό να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.»

Αντίσταση 

Ο εισαγγελέας ρώτησε την Ολυμπιονίκη αν θεώρησε εύλογα μάταιο και ανέφικτο να προβάλει οποιουδήποτε είδους αντίσταση και «τελικά αυτός, σε πλήρη γνώση της άρνησής της προχώρησε στην  πραγμάτωση της επαφής.»

Η Σοφία Μπεκατώρου απάντησε λέγοντας: «Ήξερα ότι ο κ. Αδαμόπουλος δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε άνδρας αλλά ο παράγοντας της ΕΙΟ που θα αντιμετώπιζα την επόμενη ημέρα και τα επόμενα χρόνια και ότι εάν εγώ εκείνη την ώρα αντιδρούσα και δεν ικανοποιούσα τις ορέξεις του και καταγγέλλοντας τις πράξεις του, θα μπορούσε να μου στερήσει την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή να κινδύνευε η μετέπειτα πορεία μου στον Αθλητισμό, Επανειλημμένα αρνήθηκα την επαφή αλλά εκείνος δεν σεβάστηκε οποιαδήποτε άρνησή μου, λέγοντάς μου ότι δεν είναι τίποτα.» Η ίδια όπως είπε, μετά το συμβάν όταν γύρισαν πίσω άρχισε να συνειδητοποιεί το μέγεθος του βιασμού – σωματικού και ψυχικού: «Εκείνος προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησε να συναντηθούμε ξανά και όταν εγώ αρνήθηκα και είδε ότι είχα επιθετική συμπεριφορά, προσπάθησε να με βεβαιώσει ότι απλά ήθελε να μιλήσουμε και τότε δέχτηκα να συναντηθούμε, αλλά σε δημόσιο χώρο. Βρεθήκαμε στα Αστέρια της Γλυφάδας μπροστά στην Λεωφόρο, όπου εκεί τον κατηγόρησα και φωνάζοντας του τον ρώτησα πως μπόρεσε να μου το κάνει αυτό, πως μπόρεσε να μην ακούσει το δικό μου ΟΧΙ. Εκείνος προσπάθησε να με ηρεμήσει, να με χαϊδέψει, ενώ εγώ απομακρύνθηκα και του είπα ότι αν τολμήσει να με πλησιάσει με οποιονδήποτε τρόπο ή να με ακουμπήσει ξανά εγώ θα τον καταγγείλω.»

Σε ερώτηση του εισαγγελέα αν δέχθηκε αργότερα οποιαδήποτε πίεση ή απειλή από μέρους του ώστε να αποσιωπήσει τελείως το συγκεκριμένο γεγονός ανάφερε ότι: «ξεκίνησε να έχει μια αρνητική και απαξιωτική συμπεριφορά, αμφισβητώντας τις ικανότητές μου, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλοι αθλητές που πρέπει να βοηθηθούν…»

 Η πρωταθλήτρια επισήμανε ότι μπαίνοντας στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας κάποιες φορές ένιωθε ότι μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες ο Αδαμόπουλος γέλαγε κρυφά και όταν τους κοίταζε σταματούσαν αμήχανα. Όπως είπε της δόθηκε η εντύπωση ότι για να καλύψει τα νώτα του σε δική της πιθανή καταγγελία, το παρουσίασε σαν φλερτ και ότι αυτό που έγινε είχε την συναίνεσή της. 

Η Ολυμπιονίκης στην κατάθεση της ανάμεσα σ’ αυτούς που γελούσαν κατονόμασε τον Γιώργο Σκλαβούνο.

 Όπως είπε είχε αναφέρει το 2005 το περιστατικό στον τότε σύζυγό της Ανδρέα Κοσματόπουλο «Ο Ανδρέας ήταν αποτρεπτικός γιατί ήξερε πολύ καλά πόσο εκδικητικά και ύπουλα λειτουργούσαν οι παράγοντες στην Ε.Ι.Ο. και μου υπενθύμισε ότι όσο αγωνίζομαι το να βγώ να καταγγείλω κάτι τέτοιο, θα ήταν η αθλητική μου καταδίκη. Επιπλέον μου είπε ότι χωρίς μάρτυρες θα κατέληγα κατηγορούμενη με μια αγωγή την οποία το πιο πιθανό ήταν ότι δεν θα μπορούσε να αποπληρώσω ποτέ. Το 2009 το είχα εκμυστηρευτεί σε φίλη μου και συμμαθήτρια την κα Μίρκου σε μια συζήτηση, που και εκείνη μου είχε αποκαλύψει την δική της κακοποίηση από συγγενικό πρόσωπο σε παιδική ηλικία. Το 2012 το είπα στην ψυχαναλύτρια μου με την οποία συνεργάζομαι μέχρι και σήμερα, το 2014 το συζήτησα στον συναθλητή μου τον Κώστα Τριγκώνη. και το 2018 το είπα στον συναθλητή μου Μιχάλη Πατενιώτη Όπως έχετε καταλάβει κανένας δεν με παρότρυνε να μιλήσω για το συμβάν λόγω του φόβου τους για τυχόν επιπτώσεις στην αθλητική μου καριέρα.»

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί


Δείτε επίσης:

Αποκάλυψη : Κατηγορίες Μπεκατώρου και για πρωταθλητή της ιστιοπλοΐας

Προπονητής για αθλήτρια: Είχαμε σχέση όταν ήταν 13 ετών, υπήρχε συναίνεση, είμαι ακόμη ερωτευμένος

Όταν η δημοσιογραφική δεοντολογία πάει περίπατο. Δημοσιεύουν την συγκλονιστική αποκάλυψη της ΜΠΑΜ για την 11χρονη χωρίς αναφορά στην πηγή

Βιασμός 11χρονης: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος προπονητής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ