Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Ραγδαίες εξελίξεις προκαλούν οι αποκαλύψεις της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» της Κυριακής 6ης Οκτωβρίου σχετικά με την επένδυση του πρώην εμίρη του Κατάρ, Αλ Θανί, στη Ζάκυνθο και την εμπλοκή πρώην κυβερνητικών στελεχών. Τα νέα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας αποδίδουν το ρόλο του βασικού εγκεφάλου του σχεδίου που φέρεται να εξυφάνθηκε και εκτελέστηκε το 2014 όταν ένας συνταξιούχος του ΝΑΤ(ο Γιώργος Χάρος) βρέθηκε να κατέχει και να μεταβιβάζει στην εταιρεία PIMANA,η οποία εκπροσωπείται από Λιβανέζους, 15.000 στρέμματα γης (ανάμεσά τους εκκλησίες, τρία χωριά αλλά και το ιστορικό «Ναυάγιο») στη Ζάκυνθο σε πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Για λόγους δημοσιογραφικής έρευνας επιλέγουμε να μην αποκαλύψουμε –ακόμα- το όνομά του. Τα στοιχεία τα οποία,όμως, έχουν συλλεχθεί από τις Αρχές είναι συντριπτικά. Το εν λόγω στέλεχος που υπήρξε στο τιμόνι μεγάλου ταμείου και στη συνέχεια μεταπήδησε στην κυβέρνηση συνομιλεί και «καθοδηγεί» όχι μόνο τους επενδυτές, αλλά και κρατικά στελέχη. Όπως μια «σιδηρά κυρία» της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς και κατηγορούμενους τοπογράφους.
Έχει τον ρόλο του μάνατζερ φροντίζοντας για τη νομική υπεράσπιση των επενδυτών καθώς και την επικοινωνιακή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν, ενώ δεν διστάζει να συνομιλεί και δημοσιογράφους της Ζακύνθου υπαγορεύοντάς τους τι πρέπει να γράψουν! Παρότι απ΄ότι φαίνεται ο «κοριός» της ΕΥΠ τον τσίμπησε από σπόντα καθώς οι παρακολουθήσεις αφορούσαν άλλους εμπλεκόμενους (σ.σ. θα διαβάσετε αναλυτικά στις επόμενες σελίδες), παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι καταγράφηκαν όλα όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο της αγοραπωλησίας και της εισαγγελικής έρευνας που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Μιας έρευνας που το Νοέμβριο του 2016 κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων σε βάρος επτά συνολικά προσώπων. Εκτός του πωλητή Γιώργου Χάρου, δίωξη έχει ασκηθεί σε βάρος των αγοραστών και εκπροσώπων της εταιρείας PIMANA A.E. Κριστιάν Κομέρ και της ΤζουμάναΜπεσάρα, της συμβολαιογράφου Αθηνών Νικολέττας Γυφτοπούλου-Ψύχα, του τοπογράφου Ζακύνθου, Γιώργου Βασιλάκη, κ.ά. Από τις 4 Νοεμβρίου 2016 ο φάκελος βρίσκεται σε ανακρίτρια Διαφθοράς ενώ τα αδικήματα αφορούν την απάτη από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κ.ά.
Εκτός από τον πρώην υπουργό στην υπόθεση πρωταγωνιστεί και ένας ακόμη γνωστός της πρώην κυβέρνησης. Δικηγόρος, ο οποίος μέχρι το καλοκαίρι του 2015 είχε επιτελική θέσηστην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Και εάν για τον γνωστό δικηγόρο, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει το επιχείρημα της εργασιακής σχέσης με τους κατηγορούμενους, παρότι είναι παράδοξο ένα πρώην στέλεχος του Μαξίμου να εργάζεται και ως νομικός συμπαραστάτης εταιρείας που εμπλέκεται σε περίεργη αγοραπωλησία, η στάση του πρώην υπουργού είναι πράγματι ανεξήγητη. Εμφανίζεται να «σκίζεται» όχι για τη νομιμότητα και την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου, αλλά για την υλοποίηση μιας επένδυσης για την οποία ομολογεί ότι γνώριζε πως βρίθει από σοβαρά θέματα απάτης, πλαστογραφιών, κ.λπ. Γιατί ενδεχομένως το έκανε; Η απάντηση δίδεται από το ρεπορτάζ που ακολουθεί!
Η πλαστογραφία της υπογραφής και ο «καλικάντζαρος» υπουργός
Τον Ιανουάριο του 2016 σε συνομιλία του νομικού με το στέλεχος της PIMANA, ΤζαμάλΖοράτλυ, γνωστό για την ενασχόλησή του με τις τέχνες και τη ζωγραφική, με καταγωγή από τη Συρία, το πρώην στέλεχος του Μαξίμου διαμαρτύρεται στον επενδυτή επειδή ο τότε δικηγόρος της εταιρείας (γνωστός ποινικολόγος των Αθηνών) προσκόμισε στους Οικονομικούς εισαγγελείς γνωμοδότηση η οποία έφερε πλαστογραφημένη την υπογραφή του! Τα όσα ακούγονται και περιγράφονται στη «Μ» είναι πραγματικά απίστευτα. Ο πρώην κυβερνητικός παράγοντας βρίζει τόσο τον ποινικολόγο όσο και τον πρώην υπουργό διαισθανόμενος προφανώς ότι μπλέκει και ο ίδιος. «Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τέτοιες ευθύνες. Με όλους αυτούς τους καλικάντζαρους, είτε λέγονται (σ.σ. αναφέρει τα ονόματα του πρώην υπουργού και του δικηγόρου), είτε Γυφτοπούλου (η συμβολαιογράφος)». Παράλληλα, κατηγορεί τον πρώην συνάδελφό του στην κυβέρνηση λέγοντας πως έχει ευθύνες γιατί τους σύστησε απατεώνες!
«Δεν δουλεύουμε με ένα τσουλί»
Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη στις 22 Ιανουαρίου 2016 όταν ο νομικός συμπαραστάτης της PIMANAσυνομιλεί με τον πρώην υπουργό κατηγορώντας τον ότι εκείνος ευθύνεται για το γεγονός ότι η γνωμοδότηση με την πλαστογραφημένη υπογραφή του κατατέθηκε στους Οικονομικούς εισαγγελείς. Αφού λένε διάφορα για πληρωμές οι οποίες θα γίνουν εάν τελειώσει το έργο αναφέρονται στο υπόμνημα στο οποίο παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα και η κυριότητα δεν ανήκει στον πωλητή. Ο στενός συνεργάτης του Τσίπρα ζητά τα ρέστα από τον πρώην υπουργό επειδή εκείνος φέρεται να σύστησε τον ποινικολόγο στους επενδυτές. Η απάντηση του πρώην υπουργού είναι η εξής: Ότι τον γνώρισε στον Τζαμάλεπειδή του τον έφερε μια φίλη του με το όνομα «ΝΟΤΑ», η οποία στο παρελθόν του έφερε και έναν Αμερικανό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τότε, ο έξαλλος νομικός ακούγεται να λέει στον υπουργό ότι εκτίθεται προσωπικά γιατί «δεν δουλεύουν με ένα τσουλί. Ποια είναι; Ένα τσουλάκι». Μάλιστα, καταλήγοντας επισημαίνει ότι «η πλαστογράφηση ενός εγγράφου που φέρει την υπογραφή του είναι μείζον γεγονός» και ότι μέσω του υπομνήματος που κατατέθηκε αναφέρεται ότι εκείνος έλεγξε και στη συνέχεια είπε στους επενδυτές να αγοράσουν τα 15.000 στρέμματα γιατί είναι εντάξει! «Έτσι γράφει. Και ορίστε και η γνωμοδότηση η οποία δεν είναι όμως δικιά μου…».
Ο τρομαγμένος τοπογράφος
Δύο ημέρες αργότερα στην «εξίσωση» μπαίνει και ο κατηγορούμενος τοπογράφος Γιώργος Βασιλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνεί στον πρώην υπουργό ενημερώνοντάς τον για μια επίσκεψη στον εισαγγελέα. Όπως λέει είχε επαφή με τους δικηγόρους και των υπόλοιπων εμπλεκομένων και του Γιώργου Χάρου. Ο τελευταίος, δηλαδή ο συνήγορος υπεράσπισης Μάκης Τζίφρας, φέρεται να του είπε ότι πρέπει να τον αναλάβει εκείνος καθώς «τα πιο επιβαρυμένα χαρτιά στη δικογραφία είναι το δικό του και του Χάρου, δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν κτίσματα και τον ανησύχησε εν μέρει». Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια συνομιλία ενημερώνει το κυβερνητικό στέλεχος και για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος φέρεται να του είπε ότι ξέρουν γιατί τους καλούν «για τα θέματα των κτηρίων». Ο τοπογράφος εκφράζει την ανησυχία του ότι τελικά θα παραπεμφθούν (όπως και έγινε) και συμβουλεύεται τον υπουργό για το τι πρέπει να κάνει. Εκείνος του προτείνει να τον αναλάβει ο δικηγόρος του Χάρου αλλά του ζητάει να το συζητήσει με τον Κώστα Καρατσώλη. Ποιος είναι ο Καρατσώλης; Ο νομικός Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών των ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ.
Οι επαφές με το στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου
Ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση αποδεικνύεται ότι έχει και ανώτερος κρατικός υπάλληλος και συγκεκριμένα στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Πρόκειται για παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ η οποία φέρεται να είναι όχι μόνο τα μάτια και τα αυτιά των επενδυτών αλλά και του υπουργού, ασκώντας πιέσεις σε συναδέλφους της προκειμένου να ληφθούν σημαντικά έγγραφα για την περαίωση της επένδυσης. Στις 28 Ιανουαρίου ο Τζαμάλ ακούγεται να επιπλήττει (!) την κρατική υπάλληλο ότι «κάποιος δεν πιέζει από την Πάτρα για να μας δώσει αυτό το χαρτί που χρειάζονται». Εκείνη απαντά ότι έχει μιλήσει με τον υπουργό (!) και ότι εκείνος έχει βάλει από το γραφείο του αντιπροέδρου να μιλήσουν αλλά οι υπάλληλοι της Πάτρας δικαιολογούνται λέγοντας ότι έχουν δουλειά. Την ίδια ημέρα η εν λόγω υπάλληλος ακούγεται να συνομιλεί με άλλη δικηγόρο συνεργάτιδα των επενδυτών. Αφού πρώτα αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός έβαλε στελέχη της Γενικής Γραμματείας να πιέσουν προκειμένου να δοθεί το έγγραφο, επισημαίνει ότι η ίδια «δεν μπορεί να ενοχλεί συνέχεια γιατί θα την υποψιαστούν».
Στα τέλη του ίδιου μήνα (31/1) ο κατηγορούμενος τοπογράφος εξηγεί στον πρώην υπουργό τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω των σχεδίων που έχει συντάξει. Το κυβερνητικό στέλεχος όχι μόνο του δίνει συμβουλές αλλά σχεδόν τον προστάζει για το πώς πρέπει να κινηθεί. Καταρχάς του επισημαίνει ότι στους εισαγγελείς οφείλει να πει ότι όλα τα έκανε καθ’ υπόδειξη του Χάρου. Ο τοπογράφος απαντά ότι η επίσης κατηγορούμενη συμβολαιογράφος (Γυφτοπούλου) τον συμβούλεψε να ισχυριστεί ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε τα κτίσματα με τον υπουργό να απαντά ότι πρέπει να πει κάτι ανάμεσα σε αυτά που λέει ο Χάρος και η Γυφτοπούλου! Επίσης ότι έβαλε τον Καρατσώλη να ασχοληθεί με την υπόθεση, με τον τοπογράφο να απαντά ότι από το γραφείο του νομικού-πρώην συνεργάτη του Τσίπρα του είχε σταλεί έκθεση τίτλων η οποία δεν έγραφε μέσα τα κτίσματα.
«Ξεπουλήθηκαν όλα, η Ζάκυνθος μας πείραξε;»
Προκλητικά είναι όσα ακούγονται την επόμενη ημέρα (1/2) σε συνομιλία μεταξύ της ανώτερης υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και δικηγόρου από τη Ζάκυνθο. Η εν λόγω κρατική υπάλληλος η οποία απ’ ότι φαίνεται ενδιαφέρεται περισσότερο για τα συμφέροντα των επενδυτών παρά του Κράτους και ομολογώντας τις παρατυπίες της αγοραπωλησίας αναφέρει: «δηλαδή οι Γερμανοί που αγόρασαν τα ελληνικά αεροδρόμια ξέρουμε εάν τα αγόρασαν σωστά; Η PIMANAμας πείραξε! Εδώ έχει ξεπουληθεί η μισή Ελλάδα. Του Χάρου η υπηρεσία μας έφαγε! Μεγάλο κόψιμο μας βρήκε!». Την ίδια ημέρα η ίδια υπάλληλος συνομιλεί με τον Τζαμάλ σχετικά με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ερμής» το οποία επισημαίνει ότι το Δημόσιο δεν έχει περιουσία και πως τα 15.000 στρέμματα είναι του Χάρου. Ο Τζαμάλ τη διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν δώσει κανένα χαρτί στην εφημερίδα και εκείνη τον παροτρύνει να μην δώσουν τίποτα έως ότου πάρουν το χαρτί από την Πάτρα. Παράλληλα, τον ενημερώνει ότι ο πρώην Μητροπολίτης Χρυσόστομος μπορεί να υποχωρήσει εάν ο Εμίρης του φτιάξει τα Στροφάδια. «Δηλαδή να φανεί ότι έφυγε από την έκταση και πήρε σαν αντίτιμο τα Στροφάδια», καταλήγει.
Την ίδια ημέρα οι δύο πρώην κυβερνητικοί συνομιλούν και λένε ότι πρέπει να βρεθούν οπωσδήποτε με την διευθύνουσα σύμβουλο της PIMANA, ΤζουμάναΜπεσάρα επειδή «η υπόθεση παίρνει κάποια τροπή και πρέπει να βάλουν κάποια πράγματα κάτω σχετικά με τους πωλητές και της εισαγγελία».
Ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις
Θεωρείται δεδομένο ότι η δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» η οποία φωτίζει το παρασκήνιο της υπόθεσης που αποκαλείται ως «Βατοπέδι Νο2» αναμένεται να τροφοδοτήσει τη δικαστική έρευνα. Στο κάδρο των εμπλεκομένων μπαίνουν οι δυο πρώην κυβερνητικοί και κυρίως ο υπουργός-μάνατζερ αλλά και κρατικά στελέχη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η δικαστική λειτουργός η οποία χειρίζεται την υπόθεση να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία και να επεκτείνει το κάδρο των κατηγοριών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: