Στο πλαίσιο του «Έτους της Αποτελεσματικότητας», ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα έχει απολύσει συνολικά 21.000 υπαλλήλους της εταιρείας του μέσα σε λιγότερο από μισό χρόνο, κλείνοντας 5.000 επιπλέον θέσεις εργασίας που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί. Το 2022, η εταιρεία Meta είχε φτάσει να αριθμεί 87.000 εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους προσλήφθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όπως παρατήρησε σε ρεπορτάζ του ο Guardian. Όμως τώρα τα πλάνα αλλάζουν.
«Αυτό είναι δύσκολο και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε» δήλωσε στη σχετική δημοσίευσή του στο Facebook ο ιδρυτής του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό σημαίνει ότι θα αποχαιρετήσουμε ταλαντούχους και παθιασμένους συναδέλφους, που έχουν συμβάλει στην επιτυχία μας». Το πρώτο τμήμα της εταιρείας που θα επηρεαστεί από αυτές τις αλλαγές θα είναι η ομάδα προσλήψεων —καθώς οι ίδιες οι προσλήψεις θα περιοριστούν δραστικά. Τα μέλη το τομέα των προσλήψεων θα μάθουν από αύριο «αν έχουν επηρεαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά με τον ευδιάκριτο κυνισμό του αφεντικού που απολύει.
Ο ίδιος ανακοίνωσε πως οι περικοπές προσωπικού θα επεκταθούν στους τομείς τεχνολογικής ανάπτυξης και μάνατζμεντ τον Απρίλιο και τον Μάιο, αντίστοιχα. Ακόμα, στη δήλωσή του ο 38χρονος Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε την ακύρωση σχεδίων «χαμηλής προτεραιότητας», ενώ επεσήμανε ότι σε δεύτερο χρόνο θα γνωστοποιηθεί η αναδιοργάνωση του προσωπικού του Facebook εκτός ΗΠΑ.
Σε άλλο σημείο ο Ζάκερμπεργκ ανακάλεσε την ενθάρρυνση των μηχανικών της εταιρείας να δουλεύουν απ’ όπου θέλουν. Αυτές οι κινήσεις της Meta δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό στις εταιρείες τεχνολογίας. Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το TechCrunch, έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 υπάλληλοι στον κλάδο της τεχνολογίας. Πολλοί από αυτούς εργάζονταν σε εταιρείες Big Tech, όπως η Alphabet (μητρική της Google), η Amazon και η Microsoft, αλλά και σε εταιρείες όπως η PayPal και, φυσικά, το Twitter του Ελον Μασκ.
Έχει ενδιαφέρον πως, παρά το γεγονός ότι το «Έτος της Αποτελεσματικότητας» συνεπάγεται περικοπές πόρων στο ανθρώπινο δυναμικό, δεν συνεπάγεται περικοπές και στο φιλόδοξο πρότζεκτ του Metaverse, βάσει του οποίου ο Ζάκερμπεργκ μετονόμασε την εταιρεία του.
Η Meta θα συνεχίσει να επενδύει δισ. δολάρια και το 2023 στη δημιουργία του κόσμου δυνητικής πραγματικότητας, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μετόχους της Meta είχαν ζητήσει από τον Νοέμβριο, από τον ίδιο τον Ζάκερμπεργκ, να εγκαταλείψει το έργο, δεδομένου ότι ακόμη και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καμία επένδυση δεν πρόκειται να αποδώσει, παρά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρόμος σε πανεπιστήμιο της Βοστόνης – Εξερράγη δέμα που περιείχε σημείωμα κατά του Ζάκερμπεργκ
Ρωσία: Κυρώσεις σε Κάμαλα Χάρις, Ζακερμπεργκ και Τζορτζ Στεφανόπουλος