Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

«Όχι» από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητέρα από ομόφυλα ζευγάρια

Σημαντικές διατάξεις φέρνει το προσεχές διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, που αποκλείει νομοθετικά τη δυνατότητα τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή οι μοναχικοί άνδρες να μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας

Με ειδική διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης επέρχεται τροποποίηση στο κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα (άρθρο 1350) που αφορά το οικογενειακό Δίκαιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών στερούνται του δικαιώματος στη γονεϊκότητα μέσω της παρένθετης μητέρας.

Σε ειδική διάταξη του πολυνομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι «όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις» και συγκεκριμένα:

  • Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου και
  • Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».
  • Όπως διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης, η νομοθεσία δεν επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ωστόσο υπήρξαν πρωτόδικα δικαστήρια που αποφάνθηκαν διαφορετικά.

Κατά τον υπουργό «σκοπός της τροπολογίας είναι να αναχαιτίσει το τράφικινγκ πάνω στο θέμα αυτό. Αλλοδαπές, έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνοι κάτοικοι και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα έναντι υψηλής αμοιβής, πέραν αυτής της προβλεπόμενης από το νόμο.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικιγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία», σημείωσε ο Υπουργός.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Εφαρμοστικός νόμος

Ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε και την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την αποσβεστική προθεσμία όσον αφορά στα αδικήματα των υπουργών.

«Προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών που είναι διατυπωμένη στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3126/2003, απαλείφεται η διατύπωση για την ύπαρξη της αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος και η οποία βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει μετά από την αναθεώρηση του άρθρου 86 που πραγματοποιήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019».

Με τη νέα διάταξη, η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες, δηλαδή 5 έως 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 ως 20 για τα κακουργήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ