Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Όχι» Ρέγκλινγκ στο κάλεσμα του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους – «Το ελληνικό χρέος είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη»

Ότι το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία, παρά το κάλεσμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «σημαντική ελάφρυνσή» του, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στους «Financial Times», επισημαίνοντας ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν συνίσταται στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος, αποδίδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου στο γεγονός ότι οι αναλυτές του ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να συνυπολογίσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης, ούτε τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εταίροι της για την υποστήριξή της.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ρέγκλινγκ στο άρθρο του αναφέρεται στα ήδη ληφθέντα μέτρα για το χρέος και επαναλαμβάνει ότι το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησής του είναι μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρώπης.

«Μακροπρόθεσμα έχουμε δεσμευθεί να βοηθήσουμε περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» συνεχίζει, εξαίροντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Το ΔΝΤ φαίνεται πως αγνοεί την παραπάνω δέσμευση» σημειώνει επίσης, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η λύση για την Ελλάδα δεν έγκειται σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», προσθέτει στη συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ, διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, πως η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων για τη χώρα μας «θα συνεχιστεί», εφόσον η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπενθυμίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους ανήκει στον ESM, και με δεδομένες τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ο ορίζοντας που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ «δεν είναι κατάλληλος», ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα μας έχει λάβει μεγαλύτερη βοήθεια για απομείωση του χρέους σε σχέση με «οποιαδήποτε άλλο κράτος στην ιστορία».

Τέλος, απευθυνόμενος προς την Αθήνα, την καλεί να επιταχύνει τον ρυθμό εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς «παρά τις θετικές επιδόσεις του 2016, περαιτέρω καθυστερήσεις θα έθεταν σε κίνδυνο τις ανοδικές τάσεις».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ