Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, απέρριψε αίτημα της σερβικής κυβέρνησης να στείλει έως και 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο μετά από μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και αρχών του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η πρώην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου της Σερβίας κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998-1999 κατά τον οποίο το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία που περιλάμβανε τη Σερβία και το Μαυροβούνιο για να προστατεύσει το Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει αλβανική πλειοψηφία.
«Απάντησαν (KFOR) ότι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιστροφή του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο… επικαλούμενοι το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίνει την εντολή τους στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξή του στην ιδιωτική τηλεόραση Pink.
Η «ανάφλεξη» και το σερβικό αίτημα
Τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου, η Σερβία ζήτησε να αναπτύξει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια μιας σειράς συγκρούσεων μεταξύ των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και των Σέρβων στην βόρεια περιοχή όπου αποτελούν την πλειοψηφία.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μπορεί να επιτραπεί στη Σερβία, εάν εγκριθεί από την KFOR, να τοποθετήσει το προσωπικό της σε συνοριακά περάσματα, ορθόδοξους χριστιανικούς θρησκευτικούς χώρους και περιοχές με σερβική πλειοψηφία.
Ο Βούτσιτς επέκρινε την KFOR ότι ενημέρωσε τη Σερβία για την απόφασή της την παραμονή των Χριστιανικών Ορθοδόξων Χριστουγέννων, αφού η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε έναν στρατιώτη εκτός υπηρεσίας, με την υποψία ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο νεαρούς Σέρβους κοντά στην πόλη Στρπτσε.
Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασαν το περιστατικό. Η αστυνομία είπε ότι και τα δύο θύματα, ηλικίας 11 και 21 ετών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τα τραύματά τους δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους.
Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας άλλος νεαρός άνδρας φέρεται να δέχτηκε επίθεση και ξυλοδαρμό από ομάδα Αλβανών τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς επέστρεφε από λειτουργία στην εκκλησία.
Τρομοκρατικές ενέργειες
Σέρβοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τα περιστατικά ως «τρομοκρατικές ενέργειες», λέγοντας ότι έδειξαν ότι οι Σέρβοι ήταν ανεπιθύμητοι στο Κοσσυφοπέδιο και ανακοίνωσαν διαμαρτυρίες στο Στρπτσε την Κυριακή.
Οι διεθνείς οργανισμοί καταδίκασαν τις επιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να βαθύνουν τη δυσπιστία μεταξύ των Αλβανών, που είναι η πλειοψηφία, και περίπου 100.000 Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Οι μισοί από αυτούς ζουν στο βορρά και οι περισσότεροι αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Οι άλλοι μισοί ζουν σε άλλα μέρη της χώρας, όπως το Στρπτσε, και οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Πρίστινα και συμμετέχουν στην πολιτική ζωή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσοβο: Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι ζητά την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ