Normal
0
false
false
false
EL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Τεράστιο ποσοστό των θανάτων σε όλο τον κόσμο συνδέεται άμεσα με τις ανθυγιεινές επιλογές που κάνουμε καθημερινά, γεγονός που οδήγησε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο να πραγματοποιήσει έρευνα για να υπολογιστεί το πόσες ζωές μπορούν να σωθούν εάν ξεκινήσουμε να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΙΜΕ, οι ηγέτες στο χώρο της Υγείας παγκοσμίως έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα ποσοστά αποτρέψιμου πρόωρου θανάτου κατά 25% μέχρι το 2025, βοηθώντας να σωθούν 37 εκατομμύρια ζωές σε περίοδο 15 ετών!
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι στόχοι τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε όσο περισσότερο γίνεται την καλή μας υγεία και να… παραμείνουμε ζωντανοί!
Κατανάλωση αλκοόλ
Αν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία μας, η υπερβολική αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και παθήσεων του ήπατος, ενώ συμβάλλει και στην εκδήλωση υπέρτασης.
Προσοχή στο αλάτι
Το πολύ αλάτι στη διατροφή μας αυξάνει την αρτηριακή πίεση κι έτσι συμβάλλει στην καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Ωστόσο, και επειδή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο επεξεργασμένο αλάτι και στο φυσικό – ανεπεξέργαστο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.
Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης
Η αποχή από τη γυμναστική και η κατανάλωση αλατιού είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως εάν δε λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, η υπέρταση μπορεί να μας οδηγήσει στην καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.
Αντιμετώπιση του διαβήτη
Ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους, τη νεφροπάθεια και άλλες επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να μας οδηγήσουν στον πρόωρο θάνατο. Μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, κυρίως ως προς τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, είναι εξίσου σημαντικές με τη φαρμακευτική αγωγή ώστε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της γλυκόζης στο φυσιολογικό.
Μείωση των παχύσαρκων ατόμων
Οι αυξανόμενοι δείκτες παχυσαρκίας οφείλονται σε ένα σύνολο παραγόντων, όπως η ευρεία κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και η καθιστική ζωή. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα οδηγήσει αυτομάτως σε μείωση των δεικτών πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η υπέρταση, και αυτός είναι ο λόγος που ήδη γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να ενημερωθεί το κοινό.
Διακοπή του καπνίσματος
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του καπνίσματος παγκοσμίως κατά 30% μέχρι το 2025. Στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχει ήδη παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των καπνιστών, λόγω απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και αύξησης της σχετικής φορολογίας.
Πηγή: onmed.gr