Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης
Σαράντα επτά υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί (και 2 οι Επικρατείας, 49) για δεκαεπτά υπουργεία. Σε μια καθημαγμένη χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, από τους οποίους περίπου οι μισοί στα όρια της φτώχιας, ε, είναι πράγματι αυτό ένα… ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα! Σε μια χώρα δηλαδή, που το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να περιορίσει την άθλια γραφειοκρατία, αλλά και τα δικά της έξοδα, αυτή πολλαπλασιάζει τις δαπάνες με περισσότερα υπουργεία και περισσότερους μισθούς και έξοδα υπουργών, υφυπουργών και παρατρεχάμενων επιτελικών της.
Αυτή είναι η γενική εικόνα του «φοβερού» και «δομικού» ανασχηματισμού της κυβέρνησης ενός πρωθυπουργού, που «δεν τον κρατάει κανείς από το μανίκι», «δεν φοβάται τη διαπλοκή» και «προχωράει μπροστά» «αφήνοντας στην άκρη το παλιό»! Και για να δείξει ότι «δεν τον κρατάει κανείς από το μανίκι», σκέφτηκε να βάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης τον (κατά τα άλλα έμπειρο) ελληνοαμερικανό καθηγητή Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ό οποίος βέβαια έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι υπέρ του διπλού νομίσματος και ενός Plan B για τη χώρα. Τα ίδια ακριβώς που φώναζε και ο Βαρουφάκης, αλλά τι να πει τώρα; «Γιάνη έλα πίσω;» Μικρή παρένθεση: ο κ. Παπαδημητρίου (σύντροφος της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου) είναι πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη. Το εν λόγω Ινστιτούτο, αποτελεί ένα από τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΔΣ του Ινστιτούτου Levi μετέχουν γνωστά ονόματα, όπως οι Joseph Stiglitz, Martin Leibowitz (σύμβουλος της Mοrgan Stanley), Leon Bostein κ.α. Είναι ακόμη μέλος του Οικονομικού Κλαμπ της Νέας Υόρκης, και της Ένωσης Ελληνοαμερικανικών Τραπεζιτών. Κλείνουμε την παρένθεση και πάμε πάρα κάτω.
Και επειδή «αφήνει στην άκρη το παλιό», έστειλε στο σπίτι του τον υπουργό Παιδείας για να μην έχει… μπελάδες με τον Αρχιεπίσκοπο, που είναι… πιο παλιός από τον Φίλη! Ε, αν άφηνε και τον Αλεξιάδη, αυτός ήταν ικανός να αλλάξει το φορολογικό σύστημα τουλάχιστον 10 ακόμη φορές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου! Δείχνοντας ότι «δεν τον κρατάει κανείς απ το μανίκι», ξήλωσε και τον Σκουρλέτη από το Ενέργειας , «για να πάμε επιτέλους μπροστά» (χωρίς εμπόδια στις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις), τοποθετώντας τον στο Εσωτερικών, αυτόν που δήλωνε ακόμα χθες «Ή το Ενέργειας ή απλός βουλευτής». Μαζί με τον Σκουρλέτη και ο Τόσκας. Τώρα οι… συνταξιούχοι θα έχουν σταθερά την ίδια μάρκα χημικών. Στο δε υπουργείο «Εργασίας Αντικοινωνικής Ασφάλισης και …Εισφοράς Αλληλεγγύης», τοποθέτησε την μέχρι πρότινος Δ/ντρια του Γραφείου του Κατρούγκαλου κα. ’Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτή, μέλος της ΚΕ του Σύριζα και δραστήρια νομικό. Αυτή δεν νομίζω να στείλει νέες επιστολές στους συνταξιούχους. Από τους «παλιούς» πετάξαμε έξω τους Φίλη, Μάρδα, Μπαλτά, Δρίτσα, Παρασκευόπουλο, Αλεξιάδη, Τζάκρη, Μπόλαρη και Πελεγρίνη, αλλά αφήσαμε βέβαια και δύο (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) που κρατούν σταθερά στις διαπραγματεύσεις με τους τοκογλύφους , τις «κόκκινες γραμμές» μας.
Για τον Στέργιο Πιτσιόρλα, ειλικρινώς δεν γνωρίζω πώς βρέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Οικονομίας και Ανάπτυξης. ως υφυπουργός. Μπορεί, την ώρα που έφτιαχνε τη λίστα των υποψηφίων ο πρωθυπουργός, να πέρναγε τυχαίως έξω από το Μαξίμου…
Τελικά, μεγάλος πονοκέφαλος ο ανασχηματισμός. Εβδομάδες τώρα κοιλοπονούσε το… βουνό. Και γέννησε 17 υπουργεία και 49 υπουργούς!