Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οδοιπορικό στα καμένα: Στο… ίδιο έργο θεατές και αυτό το καλοκαίρι!

«Όσο προχωράμε στο καλοκαίρι, οι πυρκαγιές θα είναι περισσότερες και πιο δύσκολες», ενημέρωνε στις αρχές της εβδομάδας η Πυροσβεστική μετά τις 157 φωτιές που ξέσπασαν σε διάστημα τριών ημερών και μεταξύ άλλων κατέστρεψαν 4.320 στρέμματα πρασίνου στην Άνω Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βάρη.

Του ΜΙΧ. Ι. ΑΣΗΜΑΚΗ


Νέα αυτοψία της «Μ» στις καμένες περιοχές της Β. Ανατολικής Αττικής με μηδενικές παρεμβάσεις σε αντιπυρικές εργασίες, αποψιλώσεις και καθαρισμούς με την περιοχή να θυμίζει ένα απέραντο…προσάναμμα σε ενδεχόμενες


Τέτοιου είδους διαπιστώσεις σήμερα δεν προκαλούν μόνον ανησυχία αλλά και απογοήτευση, διότι οι αντιπυρικές εργασίες, ειδικά στο Λεκανοπέδιο και στην Κορινθία, όπου πέρυσι κάηκαν 200.000 στρέμματα δάσους στην Πάρνηθα, στα Γεράνεια και στον Κιθαιρώνα, έχουν προχωρήσει ελάχιστα και τίποτα -υπό τις παρούσες συνθήκες- δεν φαίνεται ικανό ότι μπορεί να αποτρέψει έναν νέο όλεθρο.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται φέτος και πάλι στο βορειοανατολικό τόξο από Διόνυσο, Ροδόπολη, Σταμάτα, Άγιο Στέφανο, Κιούρκα (Αφίδνες), Βαρυμπόμπη, Τατόι, λόγω της πυκνής αυθαίρετης δόμησης και των δικτύων ρεύματος μέσα στα καμένα.

Κορμοί

Όπως φαίνεται στο νέο φωτογραφικό ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», στο Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου έχουν αφαιρεθεί ελάχιστοι κορμοί, ενώ στους δύο λόφους δεν έχει υπάρξει καθαρισμός. Απέναντι στις Αφίδνες, στη διασταύρωση για τους οικισμούς του Σταυρού και της Αγ. Τριάδας, η χαμηλή βλάστηση έχει φουντώσει γύρω από τα πεύκα μέσα στη χαράδρα.

Κάποια έχουν εγκαταλειφθεί κομμένα από πέρυσι, κάποια άλλα παρασύρθηκαν από τα χειμαρρώδη νερά και φράζουν τις υδάτινες ροές.

Στο δημοτικό στάδιο (Αφιδναϊκός), τα καλώδια περνούν μέσα από φυλλωσιές. Οι εργολάβοι του δήμου δεν τα έχουν καν κουρέψει με αποτέλεσμα τα κλαριά να γέρνουν επικίνδυνα προς το οδόστρωμα!

Καθ’ οδόν προς τους οικισμούς υπάρχει κολόνα ρεύματος που στην κορυφή της ακουμπά κυριολεκτικά ένα επίσης καμένο δέντρο.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία στην είσοδο από Τατοΐου, όπου τα κλαδιά έχουν «αγκαλιάσει» το κεντρικό καλώδιο ενώ τα χαμόκλαδα κείνται έως το οδόστρωμα.

Ακολούθως, με κατεύθυνση από Τατοΐου προς Βαρυμπόμπη, στο πλάι και μέσα στους πυλώνες οι θάμνοι και τα στάχυα έχουν φυτρώσει στα «σιδερένια πόδια» και στα ξεραμένα δέντρα, με αποτέλεσμα ο εμπρησμός, είτε εμπρόθετα είτε εξ αμελείας, να είναι θέμα χρόνου. Η αναρτημένη πινακίδα του δημόσιου φορέα στην οποία αναγράφεται ότι για το συγκεκριμένο κομμάτι του δάσους, έκτασης 7.715 στρεμμάτων, διατέθηκαν 1.800.000 ευρώ για την αποκατάσταση του, μόνο θυμηδία και ερωτήματα για τη διαχείριση των πόρων θα μπορούσε να εγείρει. Και τούτο διότι τα συναρμόδια υπουργεία ενέκριναν και διέθεσαν από την πρώτη στιγμή τον Αύγουστο του 2021 κονδύλια και για αποκομιδή και για αντιδιαβρωτικές κατασκευές.

καμένα

Πυλώνες

Στο μέρος όπου ξεκίνησε πέρυσι η φωτιά, κοντά στην ταβέρνα «Λεωνίδας», πολλές κολόνες και πυλώνες είτε έχουν υποστεί βλάβες είτε περιτριγυρίζονται από καμένες συστοιχίες. Περαιτέρω στη διασταύρωση προς Κρυονέρι και Αγ. Αθανάσιο, παραμένει «ανέγγιχτο» το δέντρο που έχει τη ρίζα του στον έναν από τους τέσσερις στύλους.

καμένα

Επίσης, 600-700 μέτρα πιο κάτω με κατεύθυνση προς εθνική οδό και Ν. Ερυθραία, στο κατεστραμμένο κτήμα «Cavallari» και τα παρακείμενα, επίσης εγκαταλελειμμένα κτίσματα, τα καλώδια «τρυπώνουν» τις ξεραμένες φυλλωσιές και από τη ζέστη έχουν διασταλεί τόσο που σχεδόν ακουμπούν τις στέγες των ερειπίων.

καμένα


Κονδύλια

Τα ποσά που διαχειρίζονται οι δήμοι για τη δασοπροστασία των γεωγραφικών διαμερισμάτων τους ανέρχονται μόνο για φέτος στα 16.910.000 ευρώ πανελλαδικώς, εκ των οποίων τα 1.490.000 ευρώ έχουν δοθεί στην Αττική από τα τέλη Μαρτίου. Η κατανομή πραγματοποιήθηκε από το υπ. Εσωτερικών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000. Οι δράσεις αφορούν σε εκτέλεση έργων, εργασιών και προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας εντός των διοικητικών ορίων των δήμων, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, υλοποίηση προληπτικών μέτρων, ενίσχυση εθελοντισμού, θέματα προμήθειας, εξοπλισμού, λειτουργικά έξοδα – κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων/μηχανημάτων έργου.

Από τα 1.490.000 ευρώ, 300.000 ευρώ δόθηκαν στους συνδέσμους δήμων του Πεντελικού Όρους και του Υμηττού, 280.000 ευρώ στον σύνδεσμο δήμων της Πάρνηθας, 250.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, 175.000 ευρώ στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά, 150.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής και 35.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τροιζηνίας. Αντίστοιχα ποσά εκταμιεύτηκαν για αντιδιαβρωτικά έργα τα οποία ειδικά στη Βορειοανατολική Αττική είναι αποσπασματικά και δεν ολοκληρώθηκαν.

Σχέδια

Σύμφωνα με τα όσα εκτέθηκαν στην πρόσφατη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, φέτος έχει αυξηθεί η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές, ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και την άμεση πρώτη προσβολή. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή άγνωστου ιδιοκτήτη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Πέτρος Κουσουλός: Βρέθηκε νορκεταμινη και στα ουρα της Τζωρτζινας (βιντεο)

Παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζομένους του ΟΑΣΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ