Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οδοιπορικό στα καμένα της Βαρυμπόμπης

Σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουν να ανοικοδομήσουν τα καμένα σπίτια τους πριν από τα πρωτοβρόχια αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι. Ένα από τα σημαντικότερα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ήταν η καθυστέρηση της έκδοσης ΦΕΚ για τη δρομολόγηση των εργασιών στις κατοικίες. ΦΕΚ το οποίο εκδόθηκε τελικά σχεδόν έναν μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνει ένας «αγώνας δρόμου» από τα συνεργεία για να προλάβουν την αλλαγή του καιρού. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» έκανε… αυτοψία σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες και η εικόνα που αντικρίσαμε είναι τραγική. Παντού καμένα!

 

Παντού καμένα σπίτια στη Βαρυμπόμπη και τις γύρω περιοχές

Tου ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ 


Ανάμεσα σε εκείνους που έχασαν το βιος τους είναι και ο βετεράνος φωτορεπόρτερ Αλέκος Βουτσαράς, το πολύτιμο αρχείο του οποίου καταστράφηκε στις φλόγες 


Το άλλοτε ζωντανό δάσος έχει μετατραπεί σε ένα «νεκρικό τοπίο», όπου όλα είναι μαύρα, ενώ διάσπαρτα υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

 

 

Πολλοί από τους πυρόπληκτους έκλεισαν με λουκέτο όπως όπως την εξώπορτα της αυλής και έφυγαν για να μείνουν αλλού μέχρι να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Άλλοι πάλι παραμένουν στις οικίες τους, που έχτισαν με κόπους και βάσανα, είτε γιατί δεν θέλουν να τις εγκαταλείψουν ούτε λεπτό, όντας συναισθηματικά δεμένοι, είτε για να προστατέψουν τις περιουσίες τους από τυχόν πλιάτσικο, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες υπάρχουν σπείρες με φορτηγά, οι οποίες με το πρόσχημα της «ανακύκλωσης» υλικών από τα καμένα αρπάζουν όσα κρίνουν ότι θα τους είναι χρήσιμα. Κι αυτό παρά την παρουσία της Αστυνομίας, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλη την περιοχή.

 

«Καθυστερήσεις»

Την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής που υπέστη η μεζονέτα του εκφράζει ένα ζευγάρι κατοίκων στη Βαρυμπόμπη:

«Πάθαμε τεράστια ζημιά», λέει ο κ. Γιώργος. «Οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩ∆Ε αρχικά είχαν βγάλει ολόκληρη την οικία ‘‘κόκκινη’’. Στον επανέλεγχο που έκαναν αποφάνθηκαν ότι το ισόγειο και ο πρώτος όροφος είναι επισκευάσιμα, ενώ η σοφίτα κρίθηκε κατεδαφιστέα: «Έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες, δεν έχουμε παράπονα από τους ανθρώπους, παράπονο έχουμε από την Πολιτεία», αναφέρει.

 

“Το σπίτι μας έπαθε πολύ μεγάλες ζημιές” λέει ο κ. Γιώργος

 

Όπως μας είπε, το ΦΕΚ για να ξεκινήσουν τις εργασίες καθυστέρησε πολύ, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγχος ότι τα πρωτοβρόχια θα προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές στους υπόλοιπους ορόφους: «Το είδαμε, το ζήσαμε το καμένο, μία, δύο, τρεις εβδομάδες. Τώρα πάμε για μήνα. Να ξεκινήσουμε για να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας», λέει με παράπονο ο ιδιοκτήτης.

 

Οι ιδιοκτήτες κάνουν αγώνα για να επισκευάσουν έγκαιρα το σπίτι τους πριν τις βροχές

Η σύζυγός του μας εξηγεί ότι το παράρτημα ΦΕΚ υπογράφτηκε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα επί εβδομάδες να βρίσκονται με δεμένα χέρια: «Το παράρτημα ΦΕΚ αυτό αφορά τα δικαιολογητικά που πρέπει να εμπεριέχει ο φάκελος ο οποίος θα κατατεθεί στην Πολεοδομία. Έκαναν την καταγραφή αλλά θέλαμε τις άδειες για να ξεκινήσουμε εργασίες. Άδεια επισκευής, άδεια κατεδάφισης κ.ά. Αυτές οι άδειες για να βγουν πρέπει να ετοιμαστεί ο φάκελος ο οποίος θα καθοριστεί από αυτό το παράρτημα του ΦΕΚ που περιμέναμε από μέρα σε μέρα. Όλοι οι μηχανικοί μάς έλεγαν ότι έπρεπε να περιμένουμε αυτό για να ξεκινήσουμε. Στο μεταξύ δεν επιτρεπόταν να κάνουμε τίποτα», επισημαίνει η κυρία ∆ήμητρα. «Είμαστε αγχωμένοι φοβερά, γιατί δεν μας άφηναν να κάνουμε εργασίες ενώ έρχεται ο χειμώνας και μπορεί να καταστραφεί και αυτό που έμεινε όρθιο».

“Άργησαν να δώσουν τις εγκρίσεις και αγωνιούμε για τον χειμώνα που έρχεται” λέει η κ. Δήμητρα

 

Το σπίτι τους κάηκε τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, ενώ οι ίδιοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν το απόγευμα της προηγούμενης μέρας. Η γυναίκα εκτιμά ότι αν δεν εγκατέλειπαν την οικία τους, αυτή θα μπορούσε να σωθεί: «Αν είχαμε μείνει, ίσως με την ευθύνη ότι υπάρχουν άνθρωποι στα σπίτια, θα έσπευδαν οι πυροσβέστες και θα το έσωζαν», επισημαίνει. Όπως λέει, οι αρμόδιοι δεν είχαν προβλέψει να κάνουν αντιπυρικές ζώνες και άφησαν τα σπίτια στο έλεος της φωτιάς: «Όπως πήγαιναν τρελαμένοι από δω και από κει, αυτό το σπίτι, που έχει κάθε λόγο να σωθεί γιατί είναι από παντού ανοιχτό, κάηκε. Το αντιλήφθηκαν αφού πήρε φωτιά», αναφέρει.

 

Η ίδια πήρε 20.000 ευρώ, ποσό το οποίο εκτιμά ότι είναι λίγα για τόσο μεγάλη καταστροφή. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία της ότι οι ενισχύσεις θα αυξηθούν και θα καταφέρουν να επιδιορθώσουν τις ζημιές στο σπίτι τους.

 

«Καταστροφή»

Σε απόγνωση είναι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Άρης» στην οδό Τατοΐου, αφού η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη κατέστρεψε ολοσχερώς την επιχείρησή του: Πάθαμε ολική ζημιά. ∆εν έμεινε τίποτα. Μόνο μπετά», λέει ο κ. Νεκτάριος Συγκούνας.

“Δεν έμεινε τίποτε” μας λέει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας “Άρης” στη Βαρυμπόμπη

Τον συναντήσαμε τη στιγμή που επέβλεπε τις εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Κι ο ίδιος περίμενε το περίφημο ΦΕΚ για να αρχίσει να ανοικοδομεί την ταβέρνα και το σπίτι του. Μιλώντας για την ημέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, εξέφρασε την πικρία του για την καταστροφή που υπέστη: «Έφυγε η φωτιά προς την Εθνική. Πήγαν όλα τα πυροσβεστικά εκεί και δεν ήταν κανένας εδώ».

Ολοσχερώς καταστράφηκε η ταβέρνα Άρης στη Βαρυμπόμπη

 

Ότι απέμεινε από την ταβέρνα Άρης

Ο ίδιος δεν βρισκόταν εκεί όταν εκδηλώθηκε η φωτιά. Ο αδελφός του και ένας φίλος του που βρίσκονταν εκεί είχαν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαρυμπόμπη: Πυρόπληκτος ηλικιωμένος ζει μέσα στην απελπισία – Έκκληση για βοήθεια

Φωτιά Βαρυμπόμπη: «Μας εγκατέλειψαν στην τύχη µας, ξεκάθαρα είναι ανθρώπινο έργο…»


«Τραγικά λάθη»

Εξοργισμένος για την καταστροφή που υπέστη το σπίτι του ήταν και ένας κάτοικος της Βαρυμπόμπης που ζήτησε να τηρήσει την ανωνυμία του: «Η Πυροσβεστική δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Με άπνοια να καεί το Βασιλικό Κτήμα δεν επιτρέπεται. Το αεροδρόμιο Τατοΐου βρίσκεται στο ένα χιλιόμετρο. Σε λίγα λεπτά μπορούν να σηκωθούν τα αεροπλάνα και να ρίξουν οπουδήποτε», αναφέρει. Ο ίδιος εκτιμά ότι η φωτιά ξεκίνησε από τους πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος: «∆εν υπάρχει ούτε εμπρησμός ούτε τίποτα. Οι υπεύθυνοι έπρεπε να είναι σε επιφυλακή, γιατί ήταν φορτωμένο το δίκτυο με 45 βαθμούς Κελσίου».

“Εκαναν τραγικά λάθη και καήκαμε” μας λέει κάτοικος της περιοχής

 

Άννα, 92 ετών: “Θα πεθάνω εδώ που έζησα 60 χρόνια”

Η 92χρονη μαζί με τη γειτόνισσα της έξω από το κοντέινερ που ζει πλέον – Το σπίτι της έχει μετατραπεί σε ερείπια

Συναντήσαμε την κυρία Άννα Μωραΐτη να κάθεται μαζί με μία γειτόνισσά της έξω από το κοντέινερ που της παραχώρησε ο Δήμος Αχαρνών δίπλα στο σπιτάκι της, από το οποίο έμειναν όρθιοι μόνο οι τοίχοι. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η 92χρονη κοιμόταν σε ένα ράντζο στην αυλή του σπιτιού της, καθώς δεν ήθελε με τίποτα να εγκαταλείψει το μέρος όπου έζησε τα τελευταία 60 χρόνια, παρά τις προτροπές συγγενών της να την φιλοξενήσουν. «Δεν φεύγω με τίποτα, θα φύγει η ψυχή μου μέσα στο κουτί εδώ», λέει η ηλικιωμένη δείχνοντάς μας το κοντέινερ.

Η 92χρονη ζει στο κοντέινερ δίπλα στο καμένο σπίτι της

 

«Αγαπάω το σπίτι μου, το πόνεσα και το έφτιαξα με κούραση. Κάηκαν όλα. Μείναμε με το σώβρακο που λένε. Βλέπετε τα χάλια μας», αναφέρει. Η κυρία Άννα παρά τις κακουχίες και την ταλαιπωρία είναι μία περήφανη γυναίκα η οποία δεν έχει χάσει την αισιοδοξία της.

“60 χρόνια μένω εδώ, θα πεθάνω μέσα στο κουτί αυτό” μας λέει η 92χρονη Άννα Μωραϊτη

 

Το κοντέινερ έχει σάκους με ρούχα και τρόφιμα που της έστειλαν συγγενείς, γείτονες και αλληλέγγυοι. Η ίδια έχει συγκινηθεί από την αγάπη του κόσμου: «Τροφές, ρούχα, απ’ όλα μου φέρανε, ας πάνε και αλλού να δώσουν, δεν έχω παράπονο», λέει και προσθέτει: «Ό,τι μπορούμε θα κάνουμε, όσα μπορούμε θα φτιάξουμε με ό,τι δίνει το κράτος. Εγώ εράνους δεν θέλω. Είμαστε φτωχοί, αλλά έχουμε αξιοπρέπεια».

Η φωτογραφία του γάμου της κ. Άννας μοναδικό ενθύμιο στο κρεβάτι της

Όπως περιγράφει πρώτη φορά έζησε τέτοια πυρκαγιά: «Με πήραν οι αστυνομικοί και με πήγαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Όταν γύρισα δεν υπήρχε τίποτα. Παιδιά δεν έχω, οι συγγενείς μου όμως όλοι με βοηθούν πάρα πολύ», καταλήγει.

Δίπλα της η κυρία Ευγενία, η γειτόνισσά της. Το σπίτι της στο οποίο ζει επί 32 χρόνια υπέστη υλικές ζημιές από την πυρκαγιά: «Πάθαμε και εμείς ζημιά, αλλά όχι τέτοιο χάλι», επισημαίνει. Όταν ξέσπασε η φωτιά, η ίδια έφυγε πριν πλησιάσουν οι φλόγες: «Πήγα στην κόρη μου και γυρίσαμε ύστερα από 15 μέρες, γιατί δεν υπήρχε ούτε ρεύμα ούτε τίποτα», μας λέει.

 

Τα έχασε όλα…

Ανάμεσα σε εκείνους που έχασαν το βιος τους από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήταν ο σπουδαίος βετεράνος φωτορεπόρτερ Αλέκος Βουτσαράς. Με τον φακό του απαθανάτισε τα μεγαλύτερα γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων. Πολυτεχνείο, Βιετνάμ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία…

Ο παλαίμαχος φωτορεπόρτερ Αλέκος Βουτσαράς

Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να γίνει στάχτη το πολύτιμο φωτογραφικό του αρχείο, μαζί με το σπίτι του στη Βαρυμπόμπη. Εδώ και ημέρες κοιμάται σ’ ένα ράντζο κάτω από το καμένο πεύκο στην αυλή του, γύρω από τα αποκαΐδια. «Η πραγματικότητα είναι τα αποκαΐδια, οι επτά υπολογιστές, το λάπτοπ και τα φιλμ που έγιναν παρανάλωμα του πυρός», είπε φανερά καταβεβλημένος. Αρνείται να εγκαταλείψει ό,τι απέμεινε από το σπίτι του, ενώ όπως καταγγέλλει στην περιοχή υπάρχουν συμμορίες που κάνουν πλιάτσικο στα καμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ