Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η κατάσταση με τους εμβολιασμούς στο “Αιγινήτειο” Νοσοκομείο

Την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού στο νοσοκομείο “Αιγινήτειο”, εκφράζει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η προβληματικότητα του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού (σε πρώτη φάση τώρα των ηλικιωμένων) αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση του «Αιγινήτειου» νοσοκομείου. Το «Αιγινήτειο» είναι ένα μικρό νοσοκομείο με μόνο δύο (2) Κλινικές (πανεπιστημιακή Νευρολογική και πανεπιστημιακή Ψυχιατρική). Παρ΄ όλα αυτά και το «Αιγινήτειο» υποχρεώθηκε να αναπτύξει το δικό του αυτόνομο εμβολιαστικό κέντρο γενικού πληθυσμού.

Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι καθηγητές των δύο πανεπιστημιακών κλινικών (Νευρολογικής και Ψυχιατρικής) και του βιοπαθολογικού εργαστηρίου δυστυχώς αντί να προβάλλουν αντίρρηση στον παραπάνω παραλογισμό ως όφειλαν, επέλεξαν την «εύκολη λύση»: να μεταφορτώσουν στους ίδιους τους ειδικευόμενούς τους τόσο την ιατρική εργασία αλλά και την ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ της διαδικασίας του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Χαρακτηριστικά σε έγγραφό τους 20/1/21 ως απάντηση στις αποφάσεις των συνελεύσεων των ειδικευομένων, οι τρεις καθηγητές αναφέρουν: “Για την λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου (Ιατρείου) κατά τη διενέργεια του εμβολιασμού υπεύθυνος είναι ο Ιατρός που χειρίζεται την διαδικτυακή καταχώρηση (tablet) (ο ειδικευόμενος, στην περίπτωση των Κλινικών) που έχει ορισθεί στο πρόγραμμα κάλυψης του εμβολιαστικού κέντρου.” Με απλά λόγια, δείχνουν να μην ενδιαφέρονται ούτε για το πλήγμα που δέχεται η εκπαίδευση των ειδικευόμενων οι οποίοι αντί για τις κλινικές τους θα ξημεροβραδιάζονται στο εμβολιαστικό ιατρείο αλλά και ούτε και για την κάλυψη των ειδικευόμενων σε θέματα ιατρικής ευθύνης.

Επιπρόσθετα, οι καθηγητές φαίνεται πως αδιαφορούν και για το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης όσον αφορά τους εμβολιαζόμενους: αφού αυτή θεωρητικά διαρκεί 2 έτη, φυσικά ως υπεύθυνος εμβολιασμού πρέπει να ορίζεται μόνιμος ειδικευμένος γιατρός και όχι ειδικευόμενος.

Χαρακτηριστική επίσης σε όλα τα παραπάνω είναι η πλήρης απουσία της διοίκησης (Εφορείας) του νοσοκομείου που επίσης φαίνεται πως δεν παίρνει ευθύνη για τίποτα.

Άρα στην περίπτωση του «Αιγινήτειο» εκφράζονται ανάγλυφα όλα τα προβλήματα στον σχεδιασμό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού (ασφάλεια, καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας από τα νοσοκομεία, υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, ευθυνοφοβία των αρμοδίων κλπ) και επίσης εκφράζεται η υποκρισία συγκεκριμένων πανεπιστημιακών καθηγητών ιατρικής που χειρίζονται το μείζον θέμα της ιατρικής εκπαίδευσης (ειδικευόμενων γιατρών αλλά και προπτυχιακών φοιτητών ιατρικής) υποκριτικά, «α λα καρτ» και όπως τους βολεύει κάθε φορά.

Απαιτούμε:

_Να γίνουν άμεσα δεκτά τα αυτονόητα αιτήματα των ειδικευόμενων.

_Παραπέρα, να απεμπλακεί το νοσοκομείο (όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία) από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού ο οποίος αποτελεί έργο της ΠΦΥ με ανάπτυξη κατάλληλων δομών και προσλήψεις προσωπικού

 

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το λουκέτο στα σπορ εξωθεί τους νέους σε επικίνδυνα… αθλήµατα

Σαρηγιάννης: 200 κρούσματα ύποπτα για μετάλλαξη



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ