Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχουμε από την 1η Απριλίου, με το πιθανότερο σενάριο να κυμαίνεται κοντά 5,2% ή ακόμα και περισσότερο. Η οριστική απόφαση για το ποσοστό της αύξησης θα είναι της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στο τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων.
Όπως είπε για τον κατώτατο μισθό ο κ. Τσουκαλάς:
«Όταν λέμε εισαγωγικό κατώτατο μισθό, εννοούμε αυτόν που είναι για 0 τριετίες. Αυτός σήμερα είναι στα 780 ευρώ μικτά και θα πάει, αν έχουμε αύξηση 5,2%, στα 821 μεικτά, δηλαδή καθαρά θα πάει από τα 670 ευρώ, στα 700 ευρώ. Πάνω σε αυτόν μπαίνουνε και οι τριετίες, οι οποίες παράλληλα πάγωσαν από προχθές».
Παράλληλα, ξεπάγωσαν και οι τριετίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού με τις τριετίες θα διαμορφωθούν ως εξής:
- Με μια τριετία σήμερα ο μισθός είναι στα 858 μικτά και θα πάει στα 902,6 ευρώ.
- Με δύο τριετίες από τα 936 μικτά, πάει στα 984,6 ευρώ μικτά.
- Με τρεις τριετίες, τα 1.014 ευρώ μεικτά, πάει στα 1066,7 ευρώ μικτά.
Όπως είπε ο ίδιος, από 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε να τρέχει και η πολυετία, που ήταν «παγωμένη» από τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μετράει η προϋπηρεσία κι ανάλογα καθένας που πιάνει την επόμενη τριετία θα βλέπει και μια αύξηση.
Το σενάριο για την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων
Σχετικά με τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση, ο κ. Τσουκαλάς είπε πως «υπάρχουν περίπου 550.000 οι οποίοι έχουν ακόμα τόσο μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν βλέπουν αύξηση. Όμως υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά αλλά δεν είδαν αύξηση, λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης». «Η εισφορά αλληλεγγύης είναι ο τελευταίος μνημονιακός νόμος που υπάρχει».
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 μεικτά και σε επικουρικές πάνω από 300 ευρώ μεικτά από το πρώτο ευρώ.
Πρόσθεσε επίσης:
«Η κυβέρνηση συζητάει κάποια μοντέλα που ενδεχομένως να έρθουν να μειώσουν την ποινή που υπάρχει σήμερα».
Σύμφωνα με τον εργατολόγο, οι αλλαγές που εξετάζονται είναι:
- Να μην επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αλλά κλιμακωτά.
- Να μειωθούν οι συντελεστές της εισφοράς ώστε να μην υπάρχει διπλασιασμός από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο.