Στην πλήρη αναδιοργάνωση των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της χώρας προκειμένου να απαλειφθούν παραφωνίες και αρρυθμίες, όπως εκείνες που αναδείχθηκαν από την υπόθεση των τριών παιδιών της Πάτρας, προχωρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
του Πέτρου Κουσουλού
Μεταξύ άλλων σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου αναμένεται να υπάγονται όλες οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες του κράτους.
Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης αναμένεται να είναι ιατροδικαστής, ο οποίος θα έχει την πλήρη εποπτεία αλλά και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της χώρας.
Παράλληλα προβλέπεται η ίδρυση ειδικού συμβουλίου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή των προϊσταμένων των Διευθύνσεων αλλά και των Τμημάτων των διαφόρων υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται και πλήρης αξιολόγηση αλλά και έλεγχος όλων των κρατικών λειτουργών της υπηρεσίας. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε το πλάνο του για την αναβάθμιση-αναδιοργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχηματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τομές
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι τομές του υπουργείου Δικαιοσύνης στον τρόπο λειτουργίας των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών αναμένεται να είναι πολύ συγκεκριμένες και εξειδικευμένες. Σκοπός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι να εκσυγχρονιστεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει την υπηρεσιακή κατάσταση των ιατροδικαστών, προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα τα οποία υπονομεύουν το κύρος αλλά και την αξιοπιστία της υπηρεσίας.
Έτσι λοιπόν:
1) Συνιστάται για πρώτη φορά Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία θα υπάγονται όλες οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες του κράτους. Η θέσπιση Γενικής Διεύθυνσης θα έχει ως στρατηγικό σκοπό τη μέριμνα για την εισαγωγή κανόνων και εφαρμογών για τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών που άπτονται του ιατροδικαστικού έργου στον χώρο της Δικαιοσύνης.
2) Θα αναλύονται η βαθμολογική διάρθρωση των θέσεων και η υπηρεσιακή εξέλιξη των ιατροδικαστών.
3) Θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιλογής του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων και των Τμημάτων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, αλλά και των Τμημάτων Εργαστηρίου και Διοικητικής Υποστήριξης.
4) Θα προβλέπεται η σύσταση του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών (ΣΕΠ Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών), το οποίο είναι αρμόδιο για την επιλογή των προϊσταμένων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του κράτους και των τμημάτων αυτών.
5) Θα καθορίζονται τα κριτήρια (τυπικά προσόντα, εργασιακή εμπειρία, αξιολόγηση και δομημένη συνέντευξη) και η διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του κράτους.
6) Θα ρυθμίζονται θέματα σύστασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ιατροδικαστών, το οποίο είναι αρμόδιο για κάθε θέμα που αφορά την υπηρεσιακή τους κατάσταση.
7) Θα καθορίζονται ζητήματα σχετικά με τη σύσταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των ιατροδικαστών, το οποίο έχει αρμοδιότητα για κάθε θέμα που αφορά την πειθαρχική κατάσταση των ιατροδικαστών.